Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istarski ipsilon

Radovi gotovi prije roka, 12 kilometara punog profila otvara se već ovo ljeto

Obliazak ipsilona: Radovi gotovi prije roka, 12 kilometara punog profila otvara se već ovo ljeto
24.04.2020.
u 13:09

Dinamika radova na gradilištu ide dobrim tempom unatoč problematici prouzročenoj pojavom koronavirusa.

Radovi na poddionici Istarskog ipsilona Pazin – Cerovlje bit će gotovi šest mjeseci prije roka, što znači da će tih 12 kilometara Ipsilona biti pretvoreno u puni profil autoceste i pušteno u promet već ovo ljeto – poručio je danas nakon obilaska radova na Istarskom ipsilonu ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je istaknuo da radovi na tom gradilištu idu dobrim tempom unatoč problematici prouzročenoj pojavom koronavirusa.

Uz postojećih 100 kilometara punog profila autoceste, krajem 2018. na Istarskom ipsilonu nastavljena je izgradnja punog profila  na dionici Pazin – tunel Učka. Procijenjena vrijednost cjelokupnih investicija, odnosno dionice Pazin – tunel Učka, koja se naziva fazom 2B1 te faze 2B1 odnosno druge cijevi tunela Učka, s pripadajućim dionicama autoceste u punom profilu, iznosi 160 milijuna eura. Preostalih 17 kilometara do tunela Učka trebalo bi biti završeno sredinom sljedeće godine.

FOTO Obilazak ipsilona

Obliazak ipsilona: Radovi gotovi prije roka, 12 kilometara punog profila otvara se već ovo ljeto
1/9

Druga cijev tunela Učka

– Uskoro očekujemo pozitivan odgovor Europske komisije za nastavak koncesijskog ugovora kako bismo mogli krenuti s izgradnjom druge cijevi tunela Učka. Očekujem da ćemo puni profil tunela s odmorištem Kvarner otvoriti do turističke sezone 2024. istaknuo je Butković.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture poručuju da cjelokupna dionica koja je upravo u izgradnji, od Pazina do tunela Učka, duga 28 kilometara, predstavlja dopunu na puni profil Istarskog ipsilona te je veliki izazov za izvođače radova s obzirom na to da uključuje izgradnju čak 31 objekta (nadvožnjaka i vijadukta) te potpuno novo odmorište. Kako bi se poštovali rokovi izgradnje i projektna dinamika, radi se u dvije smjene. Na gradilištu je više od 700 radnika i gotovo 200 strojeva, a aktivnosti, kao i broj ljudi, povećavaju se iz dana u dan.

Pad prometa 70 posto

– Pojavom COVID-19 sredinom ožujka brzo smo poduzeli mjere zaštite radnika kako eventualni slučajevi zaraze ne bi utjecali na tijek radova i izazvali kašnjenje projekta. Unatoč značajnom broju radnika, do sada ne bilježimo slučajeve zaraze na gradilištu, čemu zasigurno pridonosi rad na otvorenom te mjere predostrožnosti koje su pravovremeno implementirane. Međutim, pojava COVID-19 značajno je utjecala na razinu prometa te proteklih mjesec dana bilježimo pad prometa od gotovo 70 posto. U ovom trenutku bitno je poštovati mjere Stožera civilne zaštite te se nadamo skoroj normalizaciji pa i povratku turista tijekom ljetnih mjeseci – zaključio je.Dario Silić, generalni direktor Bina Istre.

 

>> VIDEO Čega se i dalje treba strogo pridržavati nakon popuštanja mjera

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije