Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radnici prosvjeduju

Predsjednik uprave Đuro Đaković grupe podnio ostavku

Prosvjed radnika Đure Đakovića
Foto: Vedran Balen
1/3
Autori: Vedran Balen, Hina
30.10.2019.
u 14:11

Radnici slavonskobrodske tvrtke u štrajku su od četvrtka, 24. listopada, zbog neisplate plaća za rujan

Predsjednik uprave Đuro Đaković grupe Marko Bogdanović u srijedu je podnio ostavku, objavili su iz te tvrtke napominjući kako ostavka stupa na snagu istoga dana. Radnici Đure Đakovića okupili su se danas ispred zgrade Brodsko-posavske županije na prosvjednom skupu radi poboljšanja svojeg socijalnog i materijalnog položaja. Radnici slavonskobrodske tvrtke u štrajku su od četvrtka, 24. listopada, zbog neisplate plaća za rujan. 

Plaću je u međuvremenu primilo tridesetak radnika ĐĐ Industrijskih rješenja, ali ne i 600 radnika Specijalnih vozila, najveće tvrtke unutar grupacije, koji nastavljaju sa štrajkom, iako bi prema nekim najavama plaća i njima mogla sjesti na račune već danas ili sutra. Radnici ne odustaju od svojih zahtjeva.

– Jedino naše jedinstvo može riješiti naše probleme. Ne mogu preboljeti što jutros nismo bili u mogućnosti pred kapiju izvesti naše proizvode, najbolji vagon na svijetu. Neka vide svi koji prođu, neka prikažu mediji da ovdje svi mi nismo ni glupani, ni tupani, kako možda sada neki o nama misle. Možemo se s našim proizvodima usporediti s cijelom Europom, da znamo raditi i da smo vrijedni. U Europi na ovakvim poslovima ljudi zarađuju i po više tisuća eura, a mi danas ne možemo dobiti ni ovih par stotina. Zar to nije žalosno? – rekao je Ivan Barić, zamjenik glavnog sindikalnog povjerenika u ĐĐ Specijalnim vozilima. 

Dodao je Barić i da u ovdje rade mnogi branitelji koji ''nisu ganjali mirovinu nego su se vratili u svoga Đuru da zarade svoju mirovinu''.

– Oni su danas u bezizlaznoj situaciji – zaključuje Barić.

Od Vlade očekuju pomoć u pronalaženju rješenja za financiranje nastavka proizvodnje, a od Uprave traže ostavku. Prosvjed organizira Sindikat metalaca Hrvatske.

– Mi znamo da ministar Horvat, iako je najnesposobniji ministar u hrvatskoj povijesti, nije direktno kriv za ovo, ali ne može se samo pojaviti na televiziji i reći da se radi na problemu. Tako su radili i na problemu brodogradnje, a vidimo sad gdje nam je brodogradnja. E pa neće Đuro ići u stečaj, ministre Horvatu, budi siguran u to! – poručio je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

VIDEO: Obraćanje brodsko-posavskog župana Danijela Marušića radnicima, snimio: Vedran Balen

Predsjednik uprave Đ.Đ. grupe Marko Bogdanović podnio ostavku

Predsjednik uprave Đuro Đaković grupe Marko Bogdanović u srijedu je podnio ostavku, objavili su iz te tvrtke napominjući kako ostavka stupa na snagu istoga dana.

U obrazloženju ostavke Bogdanović ističe kako se Đuro Đaković Grupacija nalazi u nezavidnoj situaciji uslijed dva ključna problema -  nemogućnost financijskog praćenja proizvodnje vagona za izvoz i nedostatka vlastitog kapitala.

Također navodi da je provedeno gotovo kompletno poslovno restrukturiranje i trenutno grupacija Đuro Đaković posluje samo u održivim programima, dok su svi neperspektivni ugašeni.

Svi postojeći ugovoreni poslovi u segmentu proizvodnje vagona u cijelosti su namijenjeni izvozu i pokrivaju zaposlenost proizvodnje za razdoblje do 2021., a definiran je i smjer u ostalim programima, kaže Bogdanović. Međutim, smatra da unatoč naporima Uprave i ostvarenom napretku u poslovnim rezultatima "daljnje poboljšanje nije moguće bez provođenja cjelovitog financijskog restrukturiranja s naglaskom na jačanje kapitala Grupacije".

Djelomično financijsko restrukturiranje grupacije, kako je naveo, započelo je odobrenjem HBOR-ova kredita od 95 milijuna kuna krajem 2018., ali je otežano prestankom financiranja vagonske proizvodnje.

Financiranje proizvodnje vagona za izvoz Uprava je pokušala riješiti dogovorom s bankama, pri čemu su one tražile dodatne kolaterale od države.

Konačni model restrukturiranja smatra mogućim provesti sukladno Smjernicama EK-a o državnim potporama za restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama, navodi Bogdanović u obrazloženju ostavke.

"Svi gore navedeni napori Uprave nisu se pokazali dostatnima, a izostala je podrška ključnih dionika našoj viziji i predloženim koracima za postizanje dugoročne stabilnosti. Nakon višemjesečnih pokušaja i apela, zaključujem da izostaje nužno povjerenje vlasnika u mene te da bi moj daljnji ostanak na ovoj funkciji predstavljao teret u iznalaženju rješenja za društvo", istaknuo je Bogdanović. 

U priopćenju se navodi da društvo dalje nastavlja funkcionirati pod vodstvom člana Uprave Slavena Posavca. 

Komentara 39

Avatar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
14:16 30.10.2019.

Vecinski vlasnik Djure Djakovica - drzava. ........Vecinski vlasnik drzava ili drzavno vlasnistvo???? Dozvoljeno za ukrasti. Ma kaj dozvoljeno? Ponudjeno! Nema veze koliko je nemoralno, nema veze koliko je ilegalno, ako je drzavno znaci da ga mozes maznuti bez velikih posljedica, a cesto i nikakvih, jer, dok se oni dogovore tko je odgovoran, ili ce postati bezvrijedno ili ce stvar zakonski zastariti i nakon odredjenog vremena od medija i javnosti biti zaboravljena.. Jos ako ima nekog kuma ili rodjaka, ili mocne stranacke prijatelje da ti (uz odredjeni postotak onog sto si ti ukrao) pomognu - Bog te veselio! Mazni brajo, drzavno je, ko ih sljivi kad nisu bolje cuvali...

CI
cigulimiguli
14:05 30.10.2019.

Ja jedino što vidim i iz iskustva znam je da gdje sindikati kolo vode nema sreće, ("ne cveta cveće u to preduzeće"), tako da, dragi moji Đurođakovići... na žalost adio,...i nema tu više pomoći, ni prosvjeda, ni branitelja ni Vlade i ministara... doš'o vrag po svoje i gotovo... nažalost

Avatar Point_of_view
Point_of_view
14:39 30.10.2019.

Ovi su kao i Uljanik, hvale se sa sofisticiranim proizvodom kao i Uljanik s luxury linerom. Međutim, kako stvari izgledaju, oni nisu sposobni napraviti te vagone i na njima zaraditi. Država im je posudila prošle godine 95 mio. kuna, zar to nije bilo dovoljno za ojačanje financijskog praćenja proizvodnje vagona? Ne traje proizvodnja vagona po komadu tri godine? Jedan od radnika kaže da na tim poslovima na zapadu radnik dobije tri-četiri puta veću plaću. E, sad vidite u čemu je problem. Na jednoj strani neučinkovitost na radnom mjestu, na drugoj vjerojatno previše uredskog i drugog personala. A to nije stvar države nego vodstva kompanije. Ili će te proizvoditi s dobiti ili idite u stečaj. Dosta je više života na grbači poreznih obveznika za tobože više ciljeve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije