Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE ISPLAĆENA PLAĆA

Štrajk u Uljaniku: 1500 nezadovoljnih radnika izašlo na ulice

Radnici Uljanika ponovo u štrajku jer im nije isplaćena plaća za rujan
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/13
Autori: Hina, Vecernji list
22.10.2018.
u 10:38

Predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda izjavio je u petak da će novi plan restrukturiranja Brodogradilišta Uljanik biti predan u Ministarstvu gospodarstva do kraja tog dana.

Okupljanjem i glasnim izražavanjem negodovanja pred zgradom Direkcije, radnici Uljanika počeli su ponedjeljak ujutro štrajk jer im nije isplaćena plaća za rujan niti su dobili od Uprave konkretan odgovor kako će se riješiti problem Uljanika, a desetak minuta poslije 10 sati izašli su iz kruga brodogradilišta na ulice.

Pred Direkcijom u krugu Uljanika okupilo se, prema podacima policije, oko 1500 radnika, koji i zvižducima izražavaju nezadovoljstvo stanjem u Brodogradilištu i Upravom.

U jednom trenutku njih 30-ak zajedno s čelnicima triju sindikata koji djeluju u Uljaniku ušli su u Direkciju, u kojoj nije predsjednik Uprave Gianni Rossanda, a nakon nekog vremena iz zgrade je izjurio član Uprave Denis Rabar, praćen zvižducima. Radnici su mu, stajući pred vrata, pokušali spriječiti odlazak, ali su došli zaštitari pa su ga propustili. Situacija je, prema ocjenama novinara koji prate događaj, napeta.

Štrajkaši su desetak minuta poslije 10 sati izašli iz kruga brodogradilišta i krenuli na ulice Pule. 

Tijek događaja:

10.36 - Država ima 25 posto dionica, a nije se udostojila niti predložiti članove Nadzornog odora, a kamo li nešto više. I tako je vrlo jasno pokazala koja je njezina odgovornost prema brodogradnji RH. Trebamo razmišljati o budućnosti, treba je očuvati, ne možemo sve karte staviti na turizam, trebamo razmišljati što je dugoročno održivo", poručio je u razgovoru za N1 gradonačelnik Pule i predsjednik IDS-a Boris Miletić i naglasio da je problem na Markovu trgu.

Župan Valter Flego rekao je kako radnici znaju njihova stajališta te da su puno puta razgovarali.

10.05 - Nova uprava Uljanika mora smijeniti dosadašnju garnituru - poručio je Boris Cerovac.

- Tražili smo da Uprava dođe pred radnike i da objasne zašto nema plaće i zašto nam bježe ljudi. Nisu izašli pred nas, Rabar je napustio Uljanik. Tražili smo ostavku Rossande. Poručujemo mu - tijekom današnjeg dana Rossanda mora dati ostavku - rekao je Cerovac, javlja N1.

Vikali su i: 'Markulinčiću, izađi!'.

Poručili su i da imaju namjeru izaći na ulice.

Po njegovim riječima, sadašnja Uprava nema više ni legitimitet niti snagu da nešto poduzme u rješavanju ove agonije.

Štrajkamo prvenstveno zbog budućnosti brodogradnje

"Ukoliko većina radnika bude za to da se ponovo izađe na ulice, to ćemo i učiniti. Naravno, svaka podrška je dobrodošla u ovom trenutku, jer ne idemo u štrajk samo zbog plaća. Neisplata plaća samo je zakonski uvjet za stupanje u štrajk, ali mislim da je svima jasno da štrajkamo prvenstveno zbog budućnosti brodogradnje", istaknuo je predsjednik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac, koji smatra  da je Vlada zapravo jedina adresa  gdje bi Uljanikovi radnici trebali prosvjedovati.  

Radnicima Uljanika u ponedjeljak, 15. listopada nije bila isplaćena plaća za rujan te je s obzirom na to da je istekao i zadnji termin predviđen Kolektivnim ugovorom za isplatu plaća za oko četiri tisuće radnika Uljanik grupe, od utorka pokrenut proces mirenja koji je trajao pet dana.

Predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda izjavio je u petak da će novi plan restrukturiranja Brodogradilišta Uljanik biti predan u Ministarstvu gospodarstva do kraja tog dana.

Dioničari Uljanika na redovitoj glavnoj skupštini održanoj 16. listopada nisu prihvatili izvješća Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru u 2017. godini kao ni izvješće uprave i njenog predsjednika Giannija Rossande o stanju i poslovanju društva za 2017. godinu te im nisu dali razrješnice. Nepovjerenje Upravi iskazalo je 77 posto prisutnih dioničara, među kojima najveći udio drže sami bivši i sadašnji radnici, gotovo 47 posto.

Skupština je izabrala i samo jednog člana novog Nadzornog odbora (Nenada Kapuralina) pa će Trgovački sud u Pazinu morati imenovati još dva člana da bi NO mogao funkcionirati.    

Rossanda je nakon toga najavio da će Uprava u ponedjeljak poslati Trgovačkom sudu prijedlog za imenovanje još dva člana Nadzornog odbora kako bi se održao legitimitet i ispunjavale sve obveze, a nakon formiranja Nadzornog odbora vidjet će se što će biti s njegovom dužnosti predsjednika Uprave.  

Zbog neisplate plaća za rujan i predstavnici sindikata u brodogradilištu 3. maj predali su  prošlog tjedna zahtjev za pokretanje postupka mirenja i on završava sutra, kada će se odlučivati o štrajku.

Sindikalni odbor za opstojnost 3. maja pozvao je u petak sve dobavljače i kooperante kojima riječko brodogradilište duguje da deblokiraju račun 3. maja na jedan dan, kako bi brodogradilište dobilo još 60 dana.  Naime, 23. listopada istječe 60-dnevno razdoblje neprekidne blokade računa, nakon čega bi uslijedio stečaj ili likvidacija.

Pogledajte i video: Pula: Prosvjed radnika Uljanika

Ključne riječi

Komentara 93

HR
Hrabraja
20:43 21.10.2018.

ako vjeruju u uspjehe brodogradnje neka lijepo svi zaloze svoju imovinu i dokapitaliziraju firmu. biti ce svoji vlasnici, a i super ce zaraditi. Isto preporučujem i Miletiću.

PL
@ploto@
20:55 21.10.2018.

To su ipak hrvatski radnici i treba im dati podršku .Dragi radnici Uljanika,vama jedino može pomoći IDS.Neka vrate lovu koju su krali godinama iz Uljanika preko svojih profi džeparoša i Uljanik će procvasti.Bilo bi najbolje da sutra napravite desant na gradsku i županijsku vlast u Puli.Sve ih zatvorite i ne puštajte van dok ne priznaju milenijski kriminal u Uljaniku.

BI
Biouskoli91
20:43 21.10.2018.

Zalosno je da ce ljudi ostati bez posla zbog lopina koje su drmale Uljanikom. Ali isto tako ne zelim da oni 'rade' s konstantnim minusom koji u konacnici i ja i svi ostali gradjani placaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije