Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK S UPRAVOM

Radnici: Slabi su izgledi za oživljavanje Aluminija

Aluminij
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/2
13.08.2019.
u 20:21

Mostarski Aluminij isključen je s naponske mreže prije više od mjesec dana zbog dugovanja koja su dosegnula 200 milijuna eura. Uprava nije više bila u stanju kupovati električnu energiju i sirovine.

Slabi su izgledi da će se proizvodnja u posrnulom mostarskom Aluminiju ponovno pokrenuti 1. rujna, objavili su u srijedu predstavnici radnika nakon susreta s vodećim dužnosnicima hrvatske politike u BiH, dok je nadzorni odbor priopćio kako se priprema pokretanje proizvodnje u ljevaonici, te postupno i u ostalim pogonima.

“Nimalo nismo zadovoljni današnjim sastankom. Dobili smo sistematizaciju radnih mjesta gdje se pet od šest zaposlenika smatraju viškom. Mogući su prosvjedi, štrajkovi. Prvoga rujna je upitno pokretanje proizvodnje, osim ako novi strateški partner ne ubrizga nova sredstva", istaknuo je nakon sastanka predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić.

Na sastanku u Aluminiju uz upravu kompanije, predstavnike dioničara i radnika, te Nadzornog odbora sudjelovali su i predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Dragan Čović te potpredsjednica vlade Federacije BiH i ministrica financija Jelka Milićević.

Foto: Privatni album//STRINGER/REUTERS/PIXSELL

Po riječima predsjednika skupštine Neovisnog sindikata zaposlenika Aluminija Pere Bebeka, danas su predstavljeni i rezultati ankete koja je provedena među djelatnicima koja je pokazala da 526 od oko 900 koliko je zaposleno, želi nastaviti raditi u mostarskoj kompaniji.

Njih 76 želi otpremninu dok je 46 radnika zaokružilo oba odgovora da žele otpremninu i nastaviti raditi, što nije valjan odgovor, a čak 177 radnika nije izabralo nijedan od ponuđenih odgovora.

Po njemu čak 550 djelatnika bilo bi tehnološki višak pri pokretanju proizvodnje. Rekao je kako uprava i predstavnici vlasnika Federacije BiH koja ima udjel od 44 posto, koliko imaju i radnici pregovaraju s potencijalnim partnerima kinesko-izraelskog konzorcija koji su iskazali interes za investiranje u Aluminij i pokretanje proizvodnje. On tvrdi da je sada jedino realno pokretanje proizvodnje u tvornici ljevaonici, dok elektroliza za čiji rad trebaju velike količine električne energije neće tako skoro biti pokrenuta.

"U svakom slučaju puno je lošiji rezultat sastanka nego prošli put. Više je pesimizma. Jedini optimizam je kada je u pitanju ljevaonica. Što se tiče elektrolize, za dugo vremena neće biti popravljena", rekao je Bebek.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Screenshot Twitter

Posve drukčije bilo je intonirano priopćenje nadzornog odbora Aluminija nakon sastanka.

“Trenutačno se izvode pripremne radnje po do sada obavljenim analizama za pokretanje ljevaonice. Također je dostavljen i plan restrukturiranja koji uključuje sve tri faze obnove rada u Aluminiju d.d. Mostar, s predviđenom dinamikom provođenja svake pojedinačne faze”, navedeno je u priopćenju nadzornog odbora. Rekli su kako je pokretanje pogona ljevaonica preduvjet za ponovni početak rada u tvornici anoda i elektrolizi.

Dodaje se kako bi u prvoj fazi trebalo ostati raditi 350 radnika, dok bi se za ostale usporedno s time stvorili uvjeti za stjecanje mirovina i isplatu otpremnina.

Mostarski Aluminij isključen je s naponske mreže prije više od mjesec dana zbog dugovanja koja su dosegnula 200 milijuna eura. Uprava nije više bila u stanju kupovati električnu energiju i sirovine. 

Nedavno je tužiteljstvo Županije hercegovačkoneretvanske otvorilo više istraga o poslovanju Aluminija, a financijska policija započela je uzimati dokumente i ugovore vezane za nabavku sirovina i električne energije.

Mostarski Aluminij zapao je u probleme zbog visoke, nekonkurentne cijene električne energije te loših ugovora s dobavljačima sirovina i kupcima metala. 

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Dumen
Dumen
20:39 13.08.2019.

bilo je dobro dok su dobivali skoro besplatnu struju iz hrvatske

ME
Mesko
06:16 14.08.2019.

Ukinuti sve "sveze" s... tvornicom aluminija u Mostaru. Ne smijem više reći ono što svi želimo.

AR
Arkade
23:12 13.08.2019.

To vam je serviro jedini i svemoguci legitimni prestavnik bosanskih katolika dr dragojlo covic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije