Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠIROKI BRIJEG Zbog teške situacije ogorčeni radnici rudnika boksita u petak najavili:

Radnici rudnika boksita: Blokirat ćemo cijeli grad!

09.01.2009.
u 23:00

Zbog bezizlazne situacije, kojoj se ne nazire kraja, radnici rudnika Boksit Široki Brijeg najavili su kako će već sljedećeg ponedjeljka, odnosno 19. siječnja, u potpunosti blokirati grad i sve cestovne prilaze. To su nam kazali na mirnom prosvjedu održanom ispred zgrade u kojoj je sjedište županije, gdje su ponovno zatražili rješavanje svojih prava.

Kap koja svako malo prelijeva čašu jesu neisplaćene plaće, neuplaćeni doprinosi u zadnjih sedam godina, kao i nagomilani gubici poduzeća koji su samo za prošlu godinu iznosili pola milijuna KM. Revoltirani radnici su izjavili kako su probleme pokušali na pristojan način, razgovorom riješiti, ali im to nije donijelo nikakvo rješenje.

Prijetnje blokadom

- Idući ponedjeljak ćemo automobilima blokirati cestu, pa neka dovedu policiju i neka pomaknu moj automobil s djetetom i ženom unutra – kazao je jedan od radnika dodavši kako će cijeli sljedeći tjedan dolaziti pred zgradu ZHŽ-a. -Pet dana ćemo biti ovdje pa neka razmisli gospoda u županiji.. U idući ponedjeljak će biti blokirane sve ceste dok se ne riješi naša stvar.

- Imamo problema s radnicima koji bi željeli ići na drugo radno mjesto. Ne znam postoji li ikakav modus da netko uzme radnu knjižicu, ali da mu se zamrzne taj status i da se nekim sporazumom kasnije uplati. Jer, ovo su radnici koji imaju četvero i više djece – kazao je drugi radnik.

Zatraženi sastanci
Zatražili su sastanak s predsjednikom Vlade ZHŽ-a dr. Zvonkom Jurišićem i načelnikom Mirom Kraljevićem, kojem bi nazočili i sadašnji direktor Ivan Mikulić i uprava, ali i bivši direktor Marijan Grbešić. Bivšeg su direktora prozvali zbog stavljanja garaže i upravne zgrade pod hipoteku, što mu je odobrio tadašnji Nadzorni odbor. Pozvali bi eventualno i generala Rojsa radi otuđenih strojeva u vrijeme rata.

- Želimo da objasne što se dogodilo s rudnicima, jer su radnici ovdje totalno prevareni. Naši su strojevi pokradeni i prodani, a mi smo jedva došli do ovoga kruha - kazao je jedan od radnika dodavši da su rudnici godinama hranili općinu, Federaciju.

Također, najavili su kako će se vraćati pred županiju i čitav sljedeći tjedan kada bi trebao biti održan sastanak s Jurišićem, a ukoliko se ništa ne riješi, ići će u potpunu blokadu grada.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije