Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita na radu

Radnici na poslu najčešće stradavaju zbog nepažnje

'Dalmacija - 13.03.2009. - Split, Hrvatska - Gradiliste na Znjanu, vise stambeno - poslovnih zgrada Photo: Vanja Zubcic - Vecernji list'
'Vanja Zubcic - Vecernji list'
30.04.2011.
u 12:58

- U posljednje dvije godine imali smo dva slučaja pogibije na radu. Ovaj posljednji u Donjoj Dubravi nismo uspjeli rasvijetliti i nije jasno pod kojim se okolnostima dogodila ta nesreća - kaže Božidar Dolar

 

 

Inspektorima zaštite na radu ni danas, mjesec i pol nakon stravične nesreće na farmi Agromeđimurja u Donjoj Dubravi, nije jasno što se točno dogodilo. Pokazalo se da je stroj za usitnjavanje stočne hrane bio ispravan, a kako je nesretni zaposlenik završio na stroju i potom upao u njega, nije razjašnjeno. Očevidaca nije bilo, a inspektor zaštite na radu kazao je da poginuli Bojan Zvošec nije imao razloga penjati se na stroj priključen na traktor. Godišnje se u Međimurju zabilježi više od 30 nesreća na radu.

- U posljednjih dvadesetak godina nije bilo smrtnih slučajeva na radu, a u posljednje dvije godine imalo dva slučaja. Ovaj posljednji u Donjoj Dubravi nismo uspjeli rasvijetliti i nije jasno pod kojim se okolnostima dogodila ta nesreća - kaže Božidar Dolar, voditelj čakovečke podružnice Državnog inspektorata. U Hrvatskoj svakog dana na radnom mjestu strada od 150 do 200 radnika, a godišnje ih pogine tridesetak. Trećina ih strada u građevinarstvu. Svakog dana između 4000 i 5000 ljudi ne radi zbog ozljeda na radu ili profesionalnih bolesti.

- Alarmantni podaci upućuju na to da treba stalno ulagati u edukaciju i radnika i poslodavaca - kaže Stjepan Cirković, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije. Prošle godine u Međimurju je zabilježeno 34 slučajeva teških ozljeda na radu. U Državnom inspektoratu stanje ne ocjenjuju alarmantnim jer se broj nesreća kreće kao i u 2009. godini. - Nemamo slučajeva da poduzetnik radnicima nije osigurao zaštitnu kacigu ili radno odijelo. Nismo primili ni prijavu radnika koji je odbio raditi jer nisu poduzeti svi sigurnosni uvjeti - kaže B. Dolar. Vrlo je malo slučajeva u kojima je za nesreću kriv neispravan stroj ili nedostatak zaštitne odjeće. U većini slučajeva riječ je o nepažnji radnika. Troje inspektora lani je u Međimurju izdalo 203 rješenja o otklanjanju nedostataka, a u 134 slučajeva pokrenut je prekršajni postupak protiv poslodavaca. Jedna od tvrtki koja veliku pažnju posvećuju zaštiti na radu je čakovečka Vajda, s 400 zaposlenih, od čega polovicom na radnim mjestima s posebnim uvjetima rada. Lani su zabilježili 12 ozljeda, od čega 11 lakih i jednu težu. Uglavnom se radilo o posjekotinama, a uzroci su nepažnja radnika. GSV je pozvao poslodavce i radnike da vode brigu o sigurnosti na radu, kako bi nesreća bilo što manje.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije