Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajni dokument

Radnici iz EU nakon Brexita stizat će samo na kapaljku

London: Prosvjed građana protiv Brexita ispred zgrade parlamenta
Foto: Victoria Jones/Press Association/PIXSELL
07.09.2017.
u 20:12

Niskokvalificirani radnici iz EU moći će doći raditi najdulje dvije godine, a visokokvalificirani najviše pet godina, piše Guardian

Britanska vlada razradila je niz restriktivnih mjera kojima želi obeshrabriti britanska poduzeća od zapošljavanja radnika iz Europske unije i onemogućiti građane iz EU da lako dolaze u tu zemlju nakon Brexita u ožujku 2019., pokazuje službeni dokument koji je procurio u javnost.

Dokument predviđa da će, nakon Brexita, svi koji iz Europske unije putuju u Ujedinjeno Kraljevstvo morati pokazati putovnice, a ne kao do sada osobne iskaznice, pri ulasku. Niskokvalificirani radnici iz EU, koji sada uživaju pravo slobodnog dolaska na rad ili u potragu za poslom (pravo koje Hrvati kao najnoviji građani EU još ne uživaju jer traje prijelazno razdoblje u kojem im je London to ograničio), moći će nakon Brexita doći raditi na najdulje dvije godine. Morat će se odmah registrirati, pri čemu im se uzimaju otisci prstiju, a morat će i dokazati da u UK zarađuju dovoljno da se mogu brinuti o sebi.

Britanska poduzeća bit će obeshrabrena da ih zapošljavaju jer će se uvesti politika zapošljavanja Britanaca gdje god je to moguće. Visokokvalificirani radnici moći će, za razliku od niskokvalificiranih, ostati raditi tri do pet godina. Ali, sve u svemu, britanske vlasti imat će “puno selektivniji pristup” u određivanju tko od došljaka iz EU smije ostati i raditi na otoku, a tko ne smije.

Švicarsko iskustvo

Sve to predviđa dokument britanskog Ministarstva unutarnjih poslova, napisan 7. kolovoza, kojeg je jučer objavio list Guardian. No, iz britanske vlade stižu signali da to možda i nije konačna pozicija, već tek nacrt dokumenta.

Ipak, izvori iz EU neslužbeno su jučer komentirali kako će službeni London tako oštrim stavom samo postići kontraučinak: odnosno onemogućiti svoja nastojanja da zadrži pristup jedinstvenom tržištu EU nakon Brexita.

Izvori iz EU pozivaju se na usporedbu sa Švicarskom, čiji su građani na referendumu 2013. odlučili da se ukine sloboda kretanja radnika iz EU i da se uvedu kvote. Nakon toga švicarske su vlasti bile suočene s izborom: ako uvedete takve kvote gubite pristup jedinstvenom tržištu EU. Švicarske su vlasti odabrale ekonomsku korist od jedinstvenog tržišta.

– Britanci će biti suočeni s istim izborom – rekao je neimenovani izvor iz EU za londonski list Times.

Komentara 4

DU
Deleted user
01:05 08.09.2017.

I ta EU više mi je AU

GO
goran2hr
10:38 08.09.2017.

Na ilustraciji članka su pravi eurofili.

Avatar nekakav
nekakav
14:21 08.09.2017.

treba li sumnjati u to da će britanci ispregovarati za sebe povoljne uvjete, zadržati većinu sjedišta najvećih banaka i općenito biznisa u europi? oni su zadnja imperijalna sila svijeta. ove nove su kratkotrajne, tipa amerike, unije. stare sile, tipa kine, su uvijek tu. i bit će kad mi odemo. englezi, ne dajte se. što će vama poljaci, hrvati, prati ulice?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije