Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pamuk i lan

Radnici državnih rezidencija na poslu u dizajnerskim odorama

Dizajneri Ana Marija Bunjački i Duje Kodžoman i asistentica Nina Modronja Breyer
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
14.10.2014.
u 22:13

Studenti TTF-a Ana Marija Bunjački i Duje Kodžoman pobijedili na natječaju i obukli zaposlenike rezidencija na Brijunima, Hvaru i u Visokoj ulici

Djelatnici državnih rezidencija na Brijunima, u Visokoj ulici u Zagrebu i na Hvaru od ovog ljeta rade u novim odorama. I to dizajnerskim. Osmislili su ih mladi kreatori Ana Marija Bunjački i Duje Kodžoman koji su pobijedili na internom natječaju na svom Tekstilno-tehnološkom fakultetu (TTF) od kojeg je Državni ured za upravljanje državnom imovinom prije ljeta zatražio idejno rješenje protokolarnih uniformi za zaposlenike triju rezidencija.

Safari-stil

Pa tako sada domari, domaćice, vrtlarice, voditelji rezidencija, spremačica, domaćica... u rezidencijama rade u samo za njih dizajniranim uniformama. S obzirom na to da zaposlenici rezidencija moraju odijevanjem pratiti protokol, studenti su dobili jasne upute. Odore su morale imati duge rukave, pogotovo muške, a duljina suknje trebala je biti do ispod koljena.

– Koliko nas je to ograničavalo, toliko nam je i olakšalo posao. U konačnici je trebalo napraviti funkcionalnu i decentnu odjeću u kojoj se može raditi – kaže studentica Ana Marija Bunjački.

Kako bi im nove opravice stajale “kao salivene”, svi djelatnici rezidencija na TTF-u su računalno izmjereni 3D skenerom za snimanje tijela te im je odjeća krojena i šivana po mjeri. Pazilo se i na boje, uzorke i materijale. Pa su se zaposlenicima u rezidenciji u Visokoj odore šile od tanke vune i pamučnog popelina, a djelatnici na Brijunima i na Hvaru, s obzirom na klimu, dobili su odore od lana i čistog pamuka. Za destinacije na Jadranu dizajneri su htjeli postići safari-stil pa u toj kolekciji prevladavaju bijela, bež i tamnoplava. Svaki radnik dobio je odjeću za formalne i dnevne potrebe.

Veliko iskustvo

I Duji i Ani Mariji ovo je prvi posao.

– Prošli smo sve faze i bili uključeni u proces od same ideje i idejnog rješenja preko razrade i finiširanja do konstrukcijskog dijela i modeliranja, odabira materijala... To nam je veliko iskustvo, ali i vjetar u leđa za dalje – kaže Duje.

>> Na Ambienti prvi put i outlet paviljon i dio za mlade dizajnere

>> 15 dizajnerskih vjenčanica koje možete nositi kao večernje haljine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije