Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stečaj tvrtke

Radnice Algoritma koje su bile na rodiljskom dopustu neće morati vraćati novac

Algoritam
Patrik Macek/PIXSELL
14.02.2019.
u 19:58

Vlada je, naime, danas donijela odluku o obustavi postupka naknade štete i otpisu tih tražbina, a odluka će se, uz radnice Algoritma, odnositi i na sve druge koji su se u trenutku pokretanja stečaja tvrtki u kojima su radili našli na rodiljskom dopustu

Radnice Algoritma koje su u trenutku pokretanja stečaja tvrtke bile na rodiljskom dopustu državi ipak neće morati vratiti naknade koje su im isplaćene nakon stečaja, kao ni naknadu za zdravstvene usluge.

Vlada je, naime, danas donijela odluku o obustavi postupka naknade štete i otpisu tih tražbina, a odluka će se, uz radnice Algoritma, odnositi i na sve druge koji su se u trenutku pokretanja stečaja tvrtki u kojima su radili našli na rodiljskom dopustu. Ministar rada Marko Pavić izvijestio je da je riječ o ukupno 200 osoba. Kako je osobi na rodiljskom nemoguće uručiti otkaz, ti su se ljudi našli u pravnom vakuumu i nisu se poput svojih kolega mogli prijaviti na Zavod za zapošljavanje niti dobiti minimalne plaće koje osigurava Agencija za osiguranje radničkih tražbina. Naknade koje su dobivali bile su preplaćene pa su ih različiti sustavi krenuli ovršivati, što je sada stopirano. Na jučerašnjoj sjednici, Vlada je donijela i odluku o preseljenju dodatnih 150 državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite za ovu godinu, u skladu s preuzetim obvezama i vlastitim kapacitetima.

Saboru je u prvo čitanje upućen prijedlog novog Zakona o policiji, na temelju kojih će policajci upućeni na rad u više od 100 kilometara udaljeno mjesto od mjesta svog prebivališta ostvarivati pravo na naknadu troškova stanovanja u iznosu od 1000 kuna neto. Vlada procjenjuje da će pravo na ovu naknadu ostvarivati oko 1500 policajaca. Vlada je odustala od osnivanja povjerenstava za civilni nadzor postupanja policije u svakoj policijskoj upravi, a 10 građana u povjerenstvu pri ravnateljstvu policije primat će naknadu za svoj rad, u iznosu od pet posto neto plaće isplaćene u RH u prošloj godini po svakom riješenom predmetu.

Pogledajte video: Demografska slika Hrvatske

Komentara 1

HA
Hamilton1962
22:22 14.02.2019.

A nisu djelatnice? Zanimljivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije