Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radni sastanak

'Mi ćemo suditi huliganima'

neredi
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
21.06.2016.
u 18:32

Vlada tvrdi da huliganski izgredi nemaju veze s regionalnom pripadnošću pojedinaca i da huligani dolaze iz cijele Hrvatske

Poznat je identitet huligana koji su divljali na utakmici Hrvatska – Češka u Saint-Étienneu. Nakon povratka u Hrvatsku sudit će im se za prekršaje iz Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, priopćila je Vlada. Nakon što se okonča postupak, njihova će se imena naći u prekršajnoj evidenciji koju vodi Ministarstvo pravosuđa.

Planirani puno veći neredi

A u toj se evidenciji trenutačno nalaze imena i prezimena čak 1657 izgrednika na sportskim natjecanjima. Od tog je broja zbog divljanja na stadionima njih 111 osuđeno na zatvorske kazne, a za 354 “navijača” sudovi su izrekli zaštitne mjere kojima im se brani nazočnost na sportskim događajima. Podaci su to prekršajnih kazni izrečenih u posljednje tri godine i u njih nisu ubrojene one kazne za koje je u međuvremenu nastupila rehabilitacija. O broju do sada sankcioniranih počinitelja prekršaja iz Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima ministar pravosuđa Ante Šprlje upoznao je jučer predsjednika tehničke Vlade Tihomira Oreškovića na radnom sastanku održanom u Banskim dvorima, kamo su na poziv premijera došli i ministri Vlaho Orepić, Miro Kovač, Predrag Šustar te šef Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić. Povod sastanka bili su prošlotjedni huliganski izgredi na utakmici Hrvatska – Češka. “Na sastanku su podnesena izvješća o dosadašnjim postupanjima hrvatskih institucija, odnosno ministarstava. Istaknuto je da kontinuirana suradnja traje već nekoliko mjeseci, a među ostalim, francuskim su vlastima unaprijed dostavljeni podaci o identitetu mogućih izgrednika, na koje su hrvatske vlasti posebno upozorile francuske kolege, odnosno organizatore natjecanja. Dosadašnjim zajedničkim radom i postupanjem svih nadležnih tijela spriječeni su planirani, puno veći neredi i izgredi, o kojima su postojala saznanja da bi se mogli dogoditi”, priopćeno je iz Vlade, koja je apelirala na građane da ne objavljuju osobne podatke onih za koje smatraju da su sudjelovali u izgredima, već da o svojim saznanjima obavijeste policiju.

Vlada ističe da huliganski izgredi nemaju veze s regionalnom pripadnošću pojedinaca, “to više jer do sada identificirani izgrednici dolaze iz raznih krajeva Hrvatske.”

Premijer i ministri složili su se da je nužno napraviti hitne izmjene i dopune Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, što je nakon izgreda u Francuskoj zatražila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, naglasivši da su potrebne strože kazne za huligane. Osim ovog, najavljene su i izmjene i dopune Zakona o sportu.

Ali, izgleda da te izmjene neće ići baš tako glatko. Naime, predsjednik SDP-a Zoran Milanović tvrdi da ova Vlada nema ovlasti za ikakva predlaganja zakonskih izmjena.

– To je Vlada koja je “na leru”, praktički, jedva joj puls kuca i ne mogu ništa predlagati – izjavio je Milanović. Šef SDP-a kaže kako ne želi da u situaciji u kojoj se Hrvatska nalazi prva tema bude “balun”. Što se pak tiče kažnjavanja huligana, koji su počinili nerede u Saint-Étienneu, on smatra da je najprije treba vidjeti pitanje jurisdikcije jer su izgredi počinjeni u Francuskoj. Tamošnji su mediji nakon nereda bili nagađali da će se huliganima suditi u Francuskoj, i to za terorizam, za što je zapriječena kazna do 20 godina zatvora.

“Nadležna tijela RH pravodobno su poduzela sve što je bilo u njihovoj mogućnosti i nadležnosti da se izgredi spriječe, uključujući i obavještavanje francuskih vlasti”, navodi Vlada.

Francuzi jamče sigurnost

Iako je MUP za današnju utakmicu protiv reprezentacije Španjolske ponudio dodatni angažman hrvatske policije u sprečavanju navijačkih nereda, kaneći u Francusku poslati još 20 policajaca, francuske su vlasti tu ponudu odbile jamčeći da će razina sigurnosti biti pojačana.

Iz Vlade im je upućen apel “da poduzmu sve što je u njihovoj moći da spriječe incidente na utakmici u Bordeauxu. Kao izaslanik predsjednika Vlade RH na toj će utakmici nazočiti ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, koji je uoči jučerašnjeg sastanka u Banskim dvorima poručio navijačima i HNS-u da “zakopaju ratne sjekire”.

Situacija je ozbiljna – prokomentirao je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić nakon izlaska sa sastanka.

Komentara 26

UM
umnjak
18:40 21.06.2016.

I javno objaviti adrese. Pošto smo mi zaostali i nekužimo dubokoumne "navijačke šale" o teroristickim napadima objavljenim na fejsu, da se i mi počnemo šaliti s članovima njihovih obitelji!

JU
jurajuric116
19:25 21.06.2016.

evo jasno vidljvo da ih dezerter Zoka brani. pitanja jurisdikcije?, ne mogu se donositi zakoni, ovo i ono. govno dezertersko. treba te u prdekanu zajedno s njima strpati

PU
Puflec
19:44 21.06.2016.

suditi za prekrsaje? kakve prekrsaje? to su zlocini

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije