Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVO NA VJERSKU SLOBODU

Radna skupina EPP-a dala podršku kardinalu Puljiću zbog mise za Bleiburg

Vinko Puljić
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/2
15.05.2020.
u 20:03

Svjesni smo teških medijskih napada na Katoličku crkvu u Bosni i Hercegovini posljednjih dana, te izražavamo duboku tugu što Vam se onemogućava u potpunosti iskoristiti pravo na kulturu sjećanja, navodi se u dopisu

Hrvatska europarlamentarska Željana Zovko i predsjednici Radne skupine EPP grupe za međukulturne odnose i međureligijski dijalog, Jan Olbrycht i Holvenyi Gyorgy uputili su dopis kardinalu Vinku Puljiću, u kojem su izrazili potporu pravu na vjersku slobodu i pravu na kulturu sjećanja. 

Podsjećamo, zbog pandemije koronavirusa kardinal Puljić održat će misno slavlje povodom 75. obljetnice Bleiburga u Sarajevu što je izazvalo brojke kritike i osude. 

Dopis prenosimo u cijelosti. 
 
"Vaša uzoritosti,

Radna skupina EPP grupe za međukulturne odnose i međureligijski dijalog prošle je godine  organizirala misiju utvrđivanja činjenica u Bosni i Hercegovini, s ciljem poticanja rješavanja situacije vezane za Izborni zakon kroz dijalog između vjerskih zajednica u BiH. Na osnovu toga iskustva, u potpunosti razumijemo i podržavamo značajnu ulogu koju imate za mir i pomirenje u Bosni i 0Hercegovini. Planirali smo na temelju misije utvrđivanja činjenica organizirati još jednu razmjenu mišljenja s predstavnicima svih vjerskih zajednica iz Vaše zemlje u Europskom parlamentu, no nažalost, morali smo odgoditi zbog epidemije korona virusa.

Europski je parlament početkom ovog mandata usvojio Rezoluciju o 80. obljetnici početka II svjetskog rata i značaju koje europsko sjećanje ima za budućnost Europe, i to 10 godina nakon Rezolucije o europskoj savjesti i totalitarizmu, u kojoj je prepoznat značaj sjećanja na prošlost, jer bez sjećanja pomirenje nije moguće. U tom svjetlu, u ime Radne skupine EPP-a za međukulturne odnose i međureligijski dijalog, u potpunosti podržavamo Vaše pravo na njegovanje kulture sjećanja, kao i Vaše pravo da u subotu služite svetu misu za žrtve bleiburške tragedije.

Svjesni smo teških medijskih napada na Katoličku crkvu u Bosni i Hercegovini posljednjih dana, te izražavamo duboku tugu što Vam se onemogućava u potpunosti iskoristiti pravo na kulturu sjećanja. Vjerujemo u rad Europske službe za vanjsko djelovanje i Delegacije Europske unije na terenu, koje bi trebale osigurati slobodu medija svim konstitutivnim narodima i zajednicama i pravo vjerskih skupina i vjerskih manjina na poštovanje, bez straha za sigurnost u izvršavanju vjerske službe. EPP grupa učinila je sve kako bi pomogla Bosni i Hercegovini da prebrodi krizu s epidemijom i istinski se trudimo da ova zemlja ne bude zaboravljena na svom putu k europskim integracijama.

Upoznati smo da ste obavijestili Svetu Stolicu o kršenju Međunarodnog sporazuma za slobodu Katoličke crkve i zabrinutosti za sigurnost i slobodu vjeroispovijesti katolika u Bosni i Hercegovini. Uvjeravamo Vas da ćemo, ako se ova situacija dodatno pogorša, ovo pitanje pokrenuti i u Europskom parlamentu", navodi se u dopisu poslanom kardinalu Puljiću. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije