Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Radna skupina bez dogovora o ustavnim promjenama

vladimir šeks
Arhiva VL
15.02.2010.
u 16:15

Šeks tvrdi da ne treba mijenjati članak 45 kojim se regulira biračko pravo, a oporba predlaže da se glasovanje dijaspore ograniči na diplomatska i konzularna predstavništva.

Saborska radna skupina za dogovaranje ustavnih promjena nakon trosatnog sastanka odlučila je da se nisu dogovorili o načinu glasovanja dijaspore, pravu glasovanja manjina, referendumu i trajanju obveznoga besplatnog obrazovanja.

Nakon što je većina donijela odluku, nastupila je pomutnja jer su članovi skupine Milorad Pupovac (SDSS), Goran Beus Richemberg (HNS) i Josip Leko (SDP) smatrali da skupina ne bi smjela ovako raditi te očekuju od predlagatelja da se očituju o ovim zaključcima.

Šeks izgubio strpljenje

Na to je Vladimir Šeks (HDZ) izgubio strpljenje te dodao kako je Nizozemska skinula blokadu s pregovora za poglavlje o pravosuđu. A uvjet za završetak tih pregovora jest uvođenje europskoga uhidbenog naloga u Ustav što je nužno za zatvaranje poglavlja o pravosuđu.

Pupovac je te njegove riječi protumačio kao pritisak, kao i Leko koji je kazao:
- Opa, počeli su lagani pritisci, vidim.

No Šeks je uzvratio da nije znao da su tako tankoćutni da bi spominjanje završetka pregovora mogli protumačiti kao pritisak. Dodao je da neće dopustiti da se radna skupina pretvori u trakavicu na kojoj će se stalno otvarati nova pitanja, a neće se donositi zaključci.

Šeks tvrdi da ne treba mijenjati članak 45 kojim se regulira biračko pravo, a oporba predlaže da se glasovanje dijaspore ograniči na diplomatska i konzularna predstavništva. U raspravi je prevladavalo mišljenje da se Ustavom trebaju propisati načela, a tehnička provedba zakonima koji bi se donosili zajedno s ustavnim promjenama. Neven Mimica (SDP) smatra da se pitanje biračkog prava mora rješavati cjelovito, a uvjeren je da će dodatno pravo glasa manjinama uz ograničavanje prava glasa dijaspori dovesti do neravnoteže. 

– Manjine dobivaju veću mogućnost zastupljenosti u Saboru, a dijaspora manju. SDP-u je to neprihvatljivo - zaključio je Mimica.

Komentara 52

BI
bigboii
21:49 15.02.2010.

Čudno da Milanović ima nekog drugog posla kad se riješavaju bitne stvari

OB
-obrisani-
16:40 15.02.2010.

15.02.2010. u 16:34h za-pravednu-hr Banda lopovska koja je temeljito uništila državnu upravi kadrovski i organizaciono, pa samim time i državu, ti je bila na vlasti od 2000. do kraja 2003. godine i čiji primjerak je do sada bio predsjednik, a a isti takav primjerak od 18.02. postaje predsjednik ! O zaduživanju i rasprodaji koju su proveli je gadljivo i spominjati. Osim da posljedice te gamadi osjećamo još i danas.

MA
marko53
19:43 15.02.2010.

za-pravednu-hr-Pa jel može malo više šovinizma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije