Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPISI NA FAKULTETE

Radiologija i medicina popularne i na jesenskom roku

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/3
19.09.2019.
u 15:54

Studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i studij poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu bili su drugi i treći i studij koji su jesenski kandidati isticali kao svoj prvi izbor

Od 7924 kandidata koji su na jesenskom roku željeli upisati fakultete pravo upisa na neke od hrvatskih sveučilišta ostvarilo je, nakon objavljenih rezultata drugog roka državne mature, 5211 kandidata. 
Upravo zbog činjenice da je jesenski rok državne mature bio u posljednjih deset godina rok kojem je pristupilo najviše maturanata, na jesenskom roku upisa na fakultete bilo je 20 posto više kandidata nego u istom razdoblju prošle godine.

Naime, nakon provedenog prvog upisnog roka na svim fakultetima diljem zemlje slobodna su ostala 16.462 mjesta – najviše do sada.
 I dok je sa završetkom ljetnog roka Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu ostao s najviše slobodnih mjesta do sada, na jesenskom roku situacija se promijenila – Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu bio je studij s najviše kandidata koji su ga naveli kao svoj prvi izbor za upis.

Situaciju koja se nije dogodila posljednjih deset godina iskoristili su i oni kandidati koji ranijih godina nisu uspijevali upisati nijedan studij zbog veće konkurentnosti – a s velikim brojem slobodnih mjesta i lošim rezultatima državne mature slika se i kod starijih “maturanata” promijenila. Studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i studij poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu bili su drugi i treći i studij koji su jesenski kandidati isticali kao svoj prvi izbor.

Ipak, na listu najpopularnijih fakulteta na jesenskom roku – ako se promatra omjer slobodnih upisnih mjesta i prijavljenih kandidata – upisala su se tri studija: studij radiološke tehnologije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, studij medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku i studij ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Zagrebu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije