Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sklopili ugovor

Oboljeli od raka mogu se na uputnicu liječiti u Radiochirurgiji

Radiochirurgia
Foto: Robert Anić/PIXSELL
26.01.2018.
u 10:52

Radiokirurgija može tretirati karcinome i metastaze na teško dostupnim mjestima i ne oštećuje okolno tkivo

Onkološki pacijenti od 1. veljače moći će se na uputnicu, odnosno o trošku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje liječiti u Radiochirurgiji Zagreb, privatnoj poliklinici u Svetoj Nedelji koja se bavi dijagnostikom i suvremenim liječenjem karcinoma. Ustanova je to koja provodi stereotaktičnu radiokirurgiju što je postupak za koji je HZZO odobrio ugovor za 40 postupaka mjesečno i koji ne provodi nijedna javna bolnica u državi, ali ni drugi privatnik. Kako doznajemo, pojedinačna cijena tog postupka definirana je na nešto više od 66 tisuća kuna, a ugovor je sklopljen na tri mjeseca, što znači da je za tu svrhu HZZO do kraja travnja namijenio gotovo osam milijuna kuna.

Posebno povjerenstvo

Pacijenti će za liječenje u ovoj klinici prije morati dobiti odobrenje posebnog povjerenstva koje je imenovalo stručno društvo (Hrvatsko onkološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora), a kojem će njihovu dokumentaciju na razmatranje upućivati liječnici onkolozi iz kliničkih bolničkih centara. Sklapanje ovog ugovora inače je prijedlog Ministarstva zdravstva i zasad je riječ o tromjesečnom razdoblju, odnosno o ugovoru koji se sklapa do 30. travnja. Dakle, ukupno će 120 onkoloških pacijenata do tog datuma moći liječiti se suvremenom opremom i metodom o kojoj se dosad dosta javno govorilo i pisalo.

Bez kirurškog noža

Tako je objašnjeno da radiokirurgija može tretirati karcinome i metastaze na teško dostupnim mjestima, u različitim fazama bolesti i ne oštećuje okolno tkivo upravo zbog te iznimne preciznosti, a iako u sebi sadrži naziv kirurgija, više je puta istaknuto da je riječ o postupku u kojem se ne koristi kirurški nož i koji nije invazivan. Ovaj ugovor sklopljen je nepunih godinu dana nakon otvaranja klinike u kojoj radi niz poznatih stručnjaka.

Ovo su simptomi koje ne biste nikada povezali s tim da imate problema sa srcem:

Radiochirurgia
1/11

Komentara 8

KO
konoplja
11:46 26.01.2018.

Predlažem da se vjernike šalje u crkvu na liječenje!

Avatar dras32
dras32
11:44 26.01.2018.

Sirotinjo i Bogu si teška! Opet ce tamo nekakvo povjerenstvo arbitrirat tko je a tko nije podoban za suvremeni tretman bolesti. A kako to kod nas ide, zna se, po kumu, babi, tetki i stranackom šerifu se povuce za rukav i ubaci nekoga svog a vi ostali...

PU
paul-umpe
11:29 26.01.2018.

Cuj Radiochirurgiji.A jesmo kulturni ili se provaljujemo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije