Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVAMO Nove zabrinjavajuće podatke iz izvješća IAEA-e

Radioaktivnost u BiH: Zrači 30.000 detektora dima i 535 gromobrana

02.02.2009.
u 23:00

U BiH je prije rata korišten znatan broj radioaktivnih izvora, kao što su industrijski izvori, gromobrani i javljači požara. Evidencija o njima više nije dostupna, ali i prije rata podaci su bili katastrofalni. Mnogi od tih izvora su zastarjeli, izgubljeni ili oštećeni tijekom rata i još nisu pronađeni.

Nema evidencije
Opasnost od potencijalne izloženosti navedenim izvorima je znatno veća od izloženosti ostacima osiromašenog urana, stoji u izvješću UNEP-a (Program za zaštitu okoliša UN-a). Prema izvješću Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA), u BiH ima tisuće pronađenih radioaktivnih uređaja koji su još uvijek prijetnja zdravlju stanovništva.

Naime, kako smo donijeli u ranijim istraživanjima o radiaktivnoj boji radija, pronađenoj u zdradi Parlamenta BiH, koja je stajala do 1998., isto je i s ostalim izvorima zračenja koja, međutim, nikada nisu sklonjena na sigurnu lokaciju. Šokantni podaci pokazuju kako je u BiH pronađeno 430 radioaktivnih i neispravnih rendgena koji se koriste u medicini, 20 i više izvora radioterapije, pet laboratorija nuklearne medicine je izvor radioaktivnog zračenja, 40 rendgen uređaja koji se koriste u industriji (dio nedavno pronađen zazidan u tvornici u Zenici), 120 do 150 radioaktivnih izvora u industriji i 25 izvora u defektorskopiji.

Kako doznajemo, gromobrane i dojavljivače dima nitko nikada u BiH nije mijenjao, održavao, niti ih je uklanjao nakon rata. Postojale su samo pojedinačne inicijative građana, no ništa organizirano i na višoj razini. Škole, državne institucije, vlade, vrtići, poduzeća još na krovovima imaju jedan od 535 radioaktivnih gromobrana i barem jedan od 30.000 dojavljivača dima u prostorijama koje, prema preporuci IAEA-e, treba žurno ukloniti.

Bez pravog odlagališta
Informacije iz izvješća navode kako je većina radioaktivnih izvora u BiH na području RS-a. U RS-u ne funkcionira nikakvo odlagalište za radioaktivni otpad niskog stupnja. Iz IAEA-e su predstavnicima vlasti BiH predložili kako bi najbolja lokacija za skladištenje radioaktivnog otpada bila u krugu bivše vojarne JNA Soča u Istočnom Goraždu, no Srbi su to odbili. Drugi prijedlog je bio da se odlagalište pravi u Pazariću, i to u tunelu u kojem se sada uzgajaju gljive. Projekt je propao.

Na području RS-a radioaktivni otpad se odlagao u krugu tvornice “Rudi Čajavec”, svega 15 metara od stana predsjedatelja Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, a za područje FBiH na Igmanu, i to u vodozaštitnoj zoni. Zanimljivo je da načelnici općina Novi grad, Ilidža i Trnovo nemaju pojma o tom odlagalištu jer je ilegalno napravljeno, a mora biti na području jedne od te tri općine, jer one “dijele” Igman.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije