Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTIV POBAČAJA

Radio Vatikan: Pobačaj glavni uzrok smrtnosti u Europi

Snjeguljica
Dina Goldstein
04.03.2010.
u 15:33

Svake godine u 27 država Europske unije izvrši se više od milijun i 200 tisuća pobačaja, tvrdi Radio Vatikan, a to je kao da se u razdoblju od tri godine pobiju svi stanovnici Milana, Praga ili Münchena.

Pobačaj je glavni uzrok smrtnosti u Europi, objavio je Radio Vatikan, pozivajući se na izvješće „Pobačaj u Europi i Španjolskoj“ koje je Španjolski zavod za obiteljsku politiku predstavio u Bruxellesu sa 2.863.649 izvršenih i zabilježenih pobačaja u 2008. godini u Europi. U izvještaju je istaknuto da bi se demografski pad u 27 država Europske unije sveo na ništicu ako bi se omogućilo da se rode sva začeta djeca. Samo je u dvije države Europske unije zabranjen pobačaj, u Irskoj i Malti. U 14 država je dopušten u određenim okolnostima, a u jedanaest država je slobodan.

Svake godine u 27 država Europske unije izvrši se više od milijun i 200 tisuća pobačaja, tvrdi Radio Vatikan, a to je kao da se u razdoblju od tri godine pobiju svi stanovnici Milana, Praga ili Münchena Engleska, Francuska, Rumunjska i Italija u posljednjih su petnaest godina na prvom mjestu po broju pobačaja. Najveći porast pobačaja u posljednjih deset godina zabilježen je u Španjolskoj, 115 posto. U zemljama Europske unije svaka peta trudnoća završava pobačajem, a svaki sedmi prekid trudnoće odnosi se na djevojke do dvadeset godina. Pobačaj je glavni uzročnik smrtnosti: ispred raka, srčanog udara i prometnih nesreća, a također je i glavni čimbenik starenja europskog stanovništva. Ako se ta težnja pretvori u brojeve, u Europskoj uniji osobâ iznad 65 godina ima oko šest i pol milijuna više negoli li osoba do 14 godina. Uzimajući u obzir i države izvan Europske unije, svake se godine u Europi izvrši i zabilježi oko dva milijuna i 863 tisuće pobačaja, više negoli Rim ima stanovnika.

Komentirajući objavljene podatke u razgovoru za Radio Vatikan Carlo Casini, predsjednik Pokreta za život, rekao je kako je za sve odgovorna kriza vrednota.

- Ako usporedimo Španjolsku i Poljsku, koje otprilike imaju jednak broj stanovnika i zakon o pobačaju, vidimo da u Španjolskoj godišnje ima više od 100 tisuća pobačaja a u Poljskoj ni tisuću. To znači da život u Poljskoj ima veću vrijednost nego li u Španjolskoj – rekao je Casini.

Ključne riječi

Komentara 13

M1
marin_11
23:41 04.03.2010.

Za mene je glavno pitanje u kakvom je stanju osoba koja odluči ubiti vlastito dijete ??? Tvorevina (EU) u kojoj se događa ovakav genocid će se raspasti po šavovima.

Avatar trunchbull
trunchbull
08:00 05.03.2010.

Ljudski život treba zaštiti od začeća do prirodne smrti!

M1
marin_11
23:39 04.03.2010.

Za mene je glavno pitanje u kakvom je stanju osoba koja odluči ubiti vlastito dijete ??? Tvorevina (EU) u kojoj se događa ovakav genocid će se raspasti po šavovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije