Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez konzultacija s HBK

Radio Vatikan 2014.: Istanbulska konvencija korak u zaštiti žena

Istanbulska konvencija
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
14.03.2018.
u 19:55

Protivnici citiraju tumačenje da “određene skupine pojedinaca mogu doživjeti diskriminaciju i na temelju rodnog identiteta”

Jedna od zamjerki koje su iz dijela HDZ-a upućene predsjedniku stranke i Vlade Andreju Plenkoviću vezano uz ratifikaciju Istanbulske konvencije odnosi se na činjenicu da se stranka nije prethodno konzultirala s Crkvom, odnosno s Hrvatskom biskupskom konferencijom.

Hrvatski su biskupi konvenciju prepoznali kao dokument koji u hrvatski pravni poredak implementira terminologiju “rodne ideologije”. Riječka profesorica ustavnog prava Sanja Barić upozorava, međutim, da je službeni Vatikan sudjelovao u izradi Konvencije te kako, ne samo da joj se ne protivi nego i pozdravlja sve što njezina primjena donosi.

‘Rod’ i ‘spol’

– Vijeće Europe ima pridružene i članove promatrače, među kojima je i Vatikan, koji je sudjelovao u izradi dokumenta i nije se protivio njegovu donošenju. Oni koji u Hrvatskoj izražavaju bojazan zbog Istanbulske konvencije dovode u vezu stvari koje nisu međusobno povezane – tumači Barić, a njezine riječi potvrđuju napisi iz vatikanskih službenih glasila, Radio Vatikana i lista Osservatore Romano, koji su stupanje Konvencije na snagu u Italiji u kolovozu 2014. pozdravili kao “korak naprijed u zaštiti žena”.

– Prema riječima stručnjaka, riječ je o prvom obvezujućem elementu na međunarodnoj razini kojemu je cilj stvaranje pravnog okvira za preventivnu obranu i zaštitu žena od bilo kojeg oblika nasilja – napisalo je vatikansko glasilo Osservatore Romano i naglasilo kako se Konvencijom želi zacrtati da je nasilje prema ženama nasilje prema ljudskim pravima. U istom tonu tada je govorio i Vatikanski Radio.

Istanbulska konvencija
1/22

Drugačiji su tonovi iz Vatikana stizali po pitanju “rodne ideologije”. Papa Franjo tako je u svojoj pobudnici o obitelji “Radost ljubavi” kazao kako ta ideologija zamišlja društvo bez spolnih razlika, a što podriva antropološki temelj obitelji, no to nije vezao uz Istanbulsku konvenciju.

Teologinja Ana Raffai upozorava, međutim, da je papa u istoj enciklici odvojeno koristio pojmove “rod” i “spol” što je, kaže, prvi put da je jedan poglavar Katoličke crkve to učinio.

– Laičke udruge pogrešno tumače da se kroz Istanbulsku konvenciju odvajaju rod i spol. Odvajanje nije isto što i razlikovanje. Razlikovanje roda i spola važno je i nama teolozima, kao analitički instrument, a udruge ovim pokazuju da osnovno znanje o rodnom nasilju kao o strukturnom nasilju. Biskupe ne treba napadati, ali tamo gdje su pogriješili u procjeni, a ovdje jesu, njihovu pogrešnu procjenu ne trebamo slijediti – kaže Raffai.

Protivnici te konvencije tvrde, međutim, da ona promiče upravo rodnu ideologiju i citiraju tumačenje Odbora koji je izradio tekst konvencije da “određene skupine pojedinaca mogu doživjeti diskriminaciju i na temelju rodnog identiteta”, što jednostavno rečeno znači da rod s kojim se poistovjećuju nije u skladu sa spolom koji im je dodijeljen pri rođenju. To uključuje kategorije pojedinaca kao što su transrodne ili transseksualne osobe, transvestite i ostale skupine osoba koje ne odgovaraju onome što je društvo utvrdilo da pripada kategorijama “muško” ili “žensko”.

Tog tumačenja svjesna je i Sanja Barić, no kaže kako je riječ isključivo o načelu nediskriminacije, kakvo se nalazi i u nizu drugih dokumenata pa i u zakonima koje Hrvatska već ima.

– Možemo reći da nam se to ne sviđa, ali mi to već imamo i u svojim zakonima. Nediskriminacija je zapisana isključivo u tom dijelu i ni na koji način se ne može shvatiti tako da se, primjerice, od države zahtijeva da tako tumači odredbe o tradicionalnim rodnim ulogama, onima koje se tradicionalno pripisuju muškarcima ili ženama – tumači Barić.

Tumačenje Vijeća Europe

Slično tumačenje dalo je i samo Vijeće Europe, koje je u najnovijoj brošuri navelo kako Konvencija od svojih članica ne zahtijeva da priznaju zakonski status interseksualnim i transrodnim osobama. Kako se neslužbeno može čuti, slična formulacija mogla bi se naći i u interpretativnoj izjavi koju će uz zakon o ratifikaciji Konvencije prihvatiti Hrvatski sabor. U tom bi se dokumentu posebno naznačilo i da Hrvatska konvenciju tumači tako da nema obvezu priznavanja istospolnih brakova. No, postoji i druga ideja, koja bi više išla u smjeru izjave koju je pri ratifikaciji Konvencije dala Poljska, gdje bi se reklo da Hrvatska konvenciju primjenjuje imajući na umu ustavna načela, no ta bi formulacija mogla izazvati reakciju drugih članica kakva je snašla Poljsku. Koja će se formulacija na kraju naći u izjavi Sabora, ostaje vidjeti jer odluka još nije donesena.

Papa Franjo u svojoj apostolskoj postsinodalnoj pobudnici “Radost ljubavi” snažno kritizirao “smrtonosnu ideologiju gender, koja poriče naravnu razliku i uzajamnost između muškog i ženskog”. Ta ideologija zamišlja društvo bez spolnih razlika i podriva antropološki temelj obitelji, napisao je papa. Još oštrije je govorio na svom apostolskom putovanju u Manilu, gdje je “ideološki kolonijalizam protiv obitelji” optužio da čini sve kako bi razorio obitelj uvlačeći se i šireći u društvima i kulturama država u razvitku. Papa, međutim, uz tu ideologiju nikada nije spomenuo Istanbulsku konvenciju, kojoj su se usprotivili hrvatski biskupi pozivajući odgovorne da odbiju Konvenciju.

Komentara 13

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
20:11 14.03.2018.

Ebemu miša, pa u prvoj rečenici teksta o IK na službenoj stranici konvencije piše ova idiotarija: "The CE Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence is based on the understanding that violence against women is a form of gender-based violence that is committed against women because they are women." Dakle, sama konvencija se temelji na totalnoj gluposti o tome da je obiteljsko nasilje RODNO UVJETOVANO nasilje protiv žena zato što su žene. Kako takva konvencija, koja se temelji na potpuno pogrešnim postavkama, može ikome pomoći? To je isto kao reći da se tučnjava susjeda oko međe temelji na "imovinsko-pravno uvjetovanom nasilju" i da je uzrok problema činjenica da netko ima zemlju. Ili da je tučnjava dvojice vozača posljedica "prometno uvjetovanog nasilja" i da je uzrok problema to što netko vozi auto.

Avatar Ada
Ada
22:45 18.03.2018.

Očito i u Vatikanu ima ljudi koji ne razumiju pročitano.

RG
RuzaSapina56@gmail.com
23:56 14.03.2018.

Kako i kakva je zaštita žena ski je samo rod a ne spol . Rod vrši nasilje nad rodom jer rodnom ideologijom se može nazvati svatko kako želi i tu je varka i prijeti najviše zlistavljanju nad ženama !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije