Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nisu ga nadzirali

Radio na poslijeratnoj obnovi kuća pa otkrio kako je sve izgledalo: 'Stavi se armatura pa se izvlači...'

Niko Tadić
Foto: Screenshot/24sata
1/5
06.01.2021.
u 14:29

Kako su radili? Firme otvarali, skladišta otvarali, skupljali materijale, slabe materijale ugrađivali, ljude nisu plaćali, ispričao je

Niko Tadić radio je poslijeratnoj obnovi kuća na području Sisačko-moslavačke županije te je otkrio kako se armature slabo stavljalo u kuće. 

"Stavi se armatura pa se izvlači. Recimo šipki treba staviti šest u stup, oni stave četiri, ako treba biti vilica na 15 ili 20 cm stave ju na 30-40 centimetara. Ako su betonski blokovi, dolje se ni ne očisti, salije se beton", rekao je za 24sata.

"Kako su radili? Firme otvarali, skladišta otvarali, skupljali materijale, slabe materijale ugrađivali, ljude nisu plaćali", rekao je i dodao kako mu nije bilo isplaćeno 800 njemačkih maraka, odnosno sada 400 eura. 

VIDEO Hrvatska vojska pomaže nakon potresa

"Mene nitko nije nadzirao. Nisam vidio da je netko dolazio u inspekciju dok sam radio", tvrdi, no ne otkriva ime forme za koju je radio. "Ja sam radio kod jednog, njegov sin je bio policajac. Rekao mi je: 'Što ti hoćeš, moj je sin policajac?' Radio sam kratko pa otišao u Zagreb. Tamo je sve bilo drugačije. Radili smo jedno 5-6 kuća u Peckom, Graberju, Brestu. Gazde nisu dale blizu papirima", kaže Niko pa dodaje da je došao iz Bosne kao izbjeglica bez novca te nije mogao odbijati poslove i morao je raditi kako gazda traži.

Radio je zidariju i tesariju. Što se tiče korištenih materijala, i oni su, priznaje Niko, bili loši. "Na miješalicu baci lopatu cementa ili možda dvije, tri lopate vapna i to je to. Sutradan možeš pisati po njemu", tvrdi.

Ključne riječi

Komentara 65

Avatar KALIMERO
KALIMERO
14:43 06.01.2021.

Dobar svjedok. Mic po mic i doći će se do gazde

DU
Deleted user
15:02 06.01.2021.

Obnova razrušenih domova poslije rata buila je druga najveća pljačka poslije privatizacije.Ovo govorim jer se je meni dogodilo nešto slično.Kao i svi građani koji su ostali bez domova koji msu bili ili spaljeni ili porušeni predao sam uredno zahtjev za obnovom koji mi je odobren.Familije mi je bila stacionirana u Međimurju a ja sam kao djelatna vojna osoba radio u Bjelovaru tako da nisam imao mnogo mogučnosti i vremena obilaziti gradilište.Da ne dužim.Kuća mi je obnovljena tako da su se zazidali zidovi i postavljena deka bez krova,stolarije i žbuke znači samo goli zidovi.Iako je postojao broj mog mobitela a i kučni broj nitko me nije kontaktirao i kad sam obišao gradilište za mjesec dana nigdje nikoga i nitko ništa nezna.Obratio sam se APN-u koji mje vodio projekte i bio grubo izbačen s riječima da oni sa tim nemaju ništa.Pokušao sam doći do podataka ali svugdje zid od APN-a do radnika koji su vršili obnovu.Odustao sam od svega jer vrtnja u krug nije imala smisla.

JA
jadnatikoza
16:55 06.01.2021.

Sve te firme imaju svoje ime pa molim lijepo imena i prezimena vlasnika firmi, partijsku iskaznicu i tko je bio zadužen za kontrolu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije