Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Radimo od jutra do mraka, uzalud - dugovi nam se samo gomilaju

svinje
Ivica Galović/Pixell
03.03.2010.
u 16:20

- Gubici su nam toliko narasli da će trećina svinjogojaca uskoro propasti, kaže Stjepan Franović iz Gundinaca, koji trenutačno drži tisuću tovljenika.

Iako su oči javnosti danas uprte u ratare, koji zbog odnosa države prema njima traktorima blokiraju prometnice, u ništa boljem, ako ne i gorem položaju nalaze se i slavonski uzgajivači svinja. U očaju kažu kako je njihova situacija danas vjerojatno najgora u posljednjih dvadesetak godina. 

Radije se uvozi loše meso  

Zbog niske otkupne cijene od 6,5 kuna za kilogram tovljenika, što je čak 10 do 15 posto niže od cijene svinja na području Europske unije, svinjogojci su na rubu snaga, a svaka proizvodnja ne znači drugo nego gubitak i nagomilavanje novih dugova. 

– Već mjesec dana cijena je svinja na tržištu toliko niska da svaki isporučeni tovljenik donosi gubitak od gotovo 250 kuna, a s pošiljkom od tisuću komada dolazi i dug od gotovo četvrt milijuna kuna. Svinje su jeftinije nego u EU, ali unatoč tome, ne možemo prodavati izvan granica Hrvatske jer domaći proizvođači nemaju kvote za izvoz u zemlje Europe ili CEFTA-e. Plaćamo kredite, radimo od jutra do mraka, ali jednostavno ne možemo u ovome trenutku poslovati pozitivno, a gubici su toliko veliki da bi, ako ova situacija potraje još petnaestak dana, čak trećina svinjogojaca zauvijek mogla zatvoriti tovilišta – kaže Stjepan Franović iz Gundinaca, koji trenutačno uzgaja oko tisuću tovljenika. 

Problem je, kaže Franović, činjenica da se u Hrvatsku danas iz zemalja EU uvozi meso, kojemu je rok trajanja pri kraju po nerealno niskim cijenama. Prema tvrdnjama poljoprivrednika, uvoznicima se nudi prvoklasno meso za samo euro po kilogramu, što trgovački lobiji uvelike koriste, a meso na rubu regularnosti plasiraju posredovanjem velikih trgovačkih lanaca i mesnica. 

Ne tražimo puno!  

Posljednji udarac došao je s odlukom Vlade o smanjenju poljoprivrednih poticaja za 40 posto, a ni svinjogojci nisu sigurni na kolike potpore sada mogu računati. 

– Svinjogojska proizvodnja na toliko je krhkim nogama da svaka kuna može značiti slamku spasa. Dosad smo po jednom tovljeniku dobivali 40 kuna poticaja, no sada na to ne možemo računati. Ne tražimo mi toliko poticaje koliko želimo da Vlada otvori mogućnost izvoza hrvatskih tovljenika na područje EU, gdje ima zainteresiranih kupaca, no za to nitko nema sluha. Pričaju nam priče o proizvodnji po europskim standardima, a sami nam ne omogućuju iste uvjete – kaže Franović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije