Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori 12. prosinca

Radikalni manifest Laburističke partije

Jeremy Corbyn
Foto: Phil Noble/REUTERS/PIXSELL
1/3
23.11.2019.
u 09:00

Prije samo nekoliko dana The Times je objavio da laburisti u anketama imaju čak 12 postotnih poena manje od vladajuće Konzervativne stranke. Glavna stranka desnice ljevicu vodi 42 prema 30 posto

Nema tog problema koji eventualna buduća vlada Jeremyja Corbyna ne planira riješiti povećanjem troškova i svojih ovlasti. Corbyn, šef Laburističke stranke, predstavio je programski manifest u četvrtak kojim pokušava privući Britance da glasaju za njega na izborima 12. prosinca, a zaključak gotovo svih analitičara jedinstven je – riječ je o najradikalnijem izbornom programu koji je Laburistička stranka objavila u posljednjih nekoliko desetljeća.

Porezi i potrošnja

Britanski laburisti obećali su građanima gradnju 150 tisuća općinskih stanova godišnje, trenutačno povećanje plaća u javnom sektoru za pet posto, povećanje minimalne plaće na 10 funti po satu te smanjenje dobi za odlazak u mirovinu za one koji rade najteže fizičke poslove. Kad bi laburisti došli na vlast, ukinule bi se i porezne olakšice za privatne škole, a uveo bi se besplatan internet za sve te bi se povećao proračun za zdravstveni sustav. Općenito je stranka obećala povećanje javne potrošnje za deset posto. Među najradikalnijim planovima nacionalizacija je željeznica i vodne industrije te poštarskih i energetskih usluga koje će kritičare zasigurno asocirati na socijalizam.

Kako iza Corbynovih planova stoji sposobni lijevi ekonomist John McDonnell, glavni oporbenjak u gospodarskim pitanjima, laburisti su znali da moraju prikazati kako će te troškove platiti. Zato je uz manifest objavljena i posebna knjižica koja opisuje kako će vlada povećati poreze na dohodak za najbogatije stanovnike te one na dobit općenito, ali i dodatno za naftne kompanije. Laburisti pritom tvrde da neće povisiti porez na dodanu vrijednost te poreze na dohodak velikoj većini građana. Ovaj je manifest odjeknuo u britanskoj javnosti koju je posljednjih godina okupirala tema izlaska zemlje iz EU.

Kako je vladajuća i laburistima rivalska Konzervativna stranka zaslužna za većinu kaosa koju je Brexit nanio tamošnjoj političkoj areni, mogao bi se očekivati krah desnice u predizbornim anketama. No, ipak Konzervativna stranka vodi u većini anketa s dvoznamenkastom prednošću. Prije samo nekoliko dana The Times je objavio da stranka premijera Borisa Johnsona ima podršku 42 posto stanovništva, 12 postotnih poena više od laburista. Neki analitičari već su Corbynov radikalizam opisali kao glavnu prepreku osvajanju vlasti laburista u povijesnom trenutku, kad je Konzervativna stranka duboko uzdrmana. Laburisti se zalažu za novi referendum o izlasku iz EU, a u njemu bi građani mogli birati i opciju ostanka u EU.

Od socijale do nogometa

Od ljevice i ekonomskih liberala očekivano dolaze oprečna mišljenja o Corbynovu programu. Komentatorica liberalnog Bloomberga Therese Raphael napisala je da je ovaj manifest drukčiji ne zbog neke od pojedinih politika, nego zato što se stranka želi baviti apsolutno svime – od socijalne sigurnosti do poštenja u nogometu. Kolumnistica lijevog Guardiana Polly Toynbee pak ima oprečnu poruku: “Čitajte ga otvorena uma. Stranica za stranicom (manifesta op. a.) pokazuje da se nešto bolje može učiniti”, piše.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije