Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSIGURANJE Hercegovci i Bosanci još se ne osiguravaju na "zapadnjački" način

Radije novac za auto nego za život

Neke tvrtke osiguravaju i svoje radnike na različitim poslovima
import
07.12.2006.
u 19:32

MOSTAR  Estradne zvijezde, javne osobe, misice, ali i ostali koji bi htjeli osigurati najveće adute mladosti - grudi, stražnjicu, noge, ili pak silikonske usne, u BiH će morati pričekati. Iako domaće osiguravateljske kuće iz godine u godinu nude nove oblike  osiguranja, Hercegovci i Bosanci još ne mogu osigurati određeni dio tijela.

Osiguranje auta
Razlog tomu je, kako smatraju u osiguravateljskim kućama, i teška materijalna situacija u državi. Budući da je jedino obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti, građani jednostavno nemaju novca za još troškova. Tako se još mali broj njih odlučuje i na životno osiguranje, čija je premija u zapadnim zemljama najveća, dok to nije slučaj i s BiH, gdje je najveća premija za autoosiguranje.
No, pojedini nam se građani žale kako tek rijetki mogu i doći do uplaćenoga novca.
 Iako objektivno nemamo u ponudi osiguranje pojedinih dijelova tijela, nije bilo ni takvih zahtjeva klijenata. No, kod nas ljudi vole više osigurati auto nego sebe, pa tako s lakoćom osiguraju i onaj od 100.000 KM, dok za sebe ne bi dali ni marku. Nisu navikli ni osigurati se, odnosno štedjeti za starost  kažu nam u Triglav BH osiguranju u Sarajevu.

Ulazak u EU
Po istraživanjima, za ulazak u EU jedna država morala bi imati minimalno 30 posto životno osiguranog stanovništva, dok ga je u BiH, procjenjuje se, i upola manje.
Na životno osiguranje više se odlučuju oni boljeg imovnog stanja i iz urbanih sredina, često i tvrtke osiguravaju svoje menadžere. Ima razlike i u premiji osiguranja za žene i muškarce, jer se procjenjuje da je životni vijek žena dulji od pet do sedam godina od muškaraca.
 Klijentima nudimo sve vrste neživotnog osiguranja - imovine, transporta, osiguranje osoba od nezgoda, kasko, financijska osiguranja. Osiguravamo objekte od požara, loma stakla, provalnih krađa... Izuzmemo li životno osiguranje, oko 55 premije je iz obveznog  kazao nam je direktor Sektora prodaje Euroherca za BiH Dinko Musulin.
Inače, u FBiH u prvih su devet mjeseci ove godine osiguravateljske kuće ostvarile premiju u iznosu od 190.000.000 KM, od čega 90 milijuna za autoosiguranje (47 posto), a 100 milijuna za oblike dragovoljnog osiguranja (53 posto).

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije