Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vraćaju se u Siriju

'Radije ćemo umrijeti od metka nego od gladi u izbjeglištvu'

izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
27.10.2015.
u 16:42

Prema statistici UN-a, najteže je izbjeglicama u Jordanu u logoru Al Zatari, gdje ih više od 86 posto živi ispod razine dostojanstva

Sirijski izbjeglice iz Libanona i Jordana masovno se vraćaju u Siriju iako tako dovode u opasnost svoje živote. Kako kažu, ne žele dočekati još jednu zimu u kampovima u kojima već pet godina borave u nehumanim uvjetima. Samo na području Libanona i Jordana živi oko dva milijuna sirijskih izbjeglica, a velik ih je broj umro prošle zime, većinom djece, zbog velike hladnoće. Unatoč ratu koji još uvijek traje odlučili su se vratiti u Siriju jer nemaju novca da krenu stopama sunarodnjaka koji su na putu prema Zapadu.

Kažu kako im je dosta poniženja i neimaštine jer nitko se za njih ne brine, ni bogate arapske zemlje ni UN kojem su danas prioritet izbjeglice koji balkanskom rutom žele doći u bogate europske zemlje. Prema izvještaju UN-a, iz Libanona i Jordana u Siriju se svakodnevno vraća 200-tinjak Sirijaca. Ono što najviše zabrinjava UN jest što se ti ljudi vraćaju u mjesta gdje se još uvijek vode borbe.

Prema statistici UN-a, najteže je sirijskim izbjeglicama u Jordanu u logoru Al Zatari u kojem više od 86% sirijskih izbjeglica živi ispod razine svakog dostojanstva. Naime, mjesečno dobivaju oko 96 dolara, što im nije dovoljno ni za kruh, a unatoč tome što nemaju ni besplatno liječenje, jordanska vlada strogo im je zabranila da rade i zarađuju plaću kako bi mogli preživjeti.

Za razliku od Jordana, u Libanonu im je dozvoljeno raditi, ali svejedno ne uspijevaju pokriti osnovne životne potrebe. Većina povratnika kaže kako će radije umrijeti od metka ili granate u Siriji na pragu svoje kuće nego od gladi i poniženja u izbjeglištvu.  

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>>Uz komunalce i zatvorenici čiste smeće koje su izbjeglice ostavile na granici

>>U Hrvatskoj bi na okrepi i odmoru trebalo biti 5 tisuća izbjeglica

Komentara 63

MO
mobitel20
17:05 27.10.2015.

To vam je najispravniji stav. Idite tamo i borite se za svoje. Zenu i djecu sklonite negdje blizu u njima blisko okruzenje i ne maltletirajte ih seobom u njima strane kulture.

DD
ddragutin
16:57 27.10.2015.

I u Hrvatskoj otprilike isti broj živi ispod razine dostojanstva.

TE
TechnoCroat
17:03 27.10.2015.

Da, iz libanona i jordana u siriju, da bi onda u tursku, grcku i dalje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije