Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOŽER UKINUO ODLUKU

Rad trgovina nedjeljom više nije opasnost za širenje epidemije

Karlovac: Građani poštuju razmak i u dugačkom redu čekaju na ulazak u trgovinu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/5
27.05.2020.
u 11:10

Velika je pogreška Stožera i liječnika u njemu što su se uopće upleli u tu priču koja stvara podjele među građanima

Nakon mjesec dana, Stožer civilne zaštite ukinuo je zabranu rada nedjeljom, pravdajući tu svoju odluku povoljnom epidemiološkom situacijom, zbog koje više nema razloga da se zabrana provodi! Ta će zabrana biti zapamćena kao jedna u nizu nespretnih i spornih odluka Stožera koji se pod krinkom zaštite zdravlja i života građana upustio u donošenje odluka koje zadiru u društvenu sferu te desetljećima proizvode ozbiljne podjele. HDZ-ova je Vlada ozbiljno namjeravala riješiti to pitanje tijekom ovog mandata, no u tom procesu spotaknula se, kao i mnogi dosad, o različite interese.

Promjena navika

Za nedjelju kao neradni dan i dan odmora godinama se izjašnjava moćna Katolička crkva, a za zabranu rada navijao je i Sindikat zaposlenih u trgovini, boreći se za zaštitu prava stotinjak tisuća zaposlenih u trgovini. Na drugoj strani su bili potrošači kojima je nedjeljni šoping bio drag oblik rekreacije i trošenja vremena, te poslodavci, posebno u velikim šoping-centrima, koji su svoj poslovni koncept temeljili na vikend-kupcima koji prazne police njihovih dućana. U nekim su se sredinama šoping-centri pretvarali u koncertne dvorane, dok su poslovni prostori u središnjim dijelovima gradova gubili na atraktivnosti i postajali trgovine špecerajem, kladionice, kafići i telekom centri.

Video: Alemka Markotić: Moguće je da se cjepivo za koronavirus proizvodi u Imunološkom zavodu

Na radu nedjeljom zube su brusili i suci Ustavnog suda te su je ukidali dva puta, prvi put 2004. kada su zaključili da je odluka po kojoj nedjeljom mogu raditi mali obiteljski dućani nepravedna prema velikima (?) jer narušava koncept jednakosti, te 2009. kad su procijenili da se zabranama ne može rješavati radni status zaposlenih. Druge europske zemlje uglavnom se nisu toliko bavile radom nedjeljom te ga ne potiču i ne preferiraju, uz neke izuzetke vezane uz turizam. Plenkovićeva Vlada također je planirala ići s kompromisima po kojima bi poslodavcima, ali i lokalnim sredinama, ostavila mogućnost da rad nedjeljom dopuste u određenom razdoblju godine, primjerice ljeti ili u prosincu, no zbog otpora u koaliciji prijedlog nije došao pred saborske zastupnike.

Testiranje biračkog tijela

Moguće je da će nova regulacija rada nedjeljom osvanuti i u izbornom programu stranke te će s tim prijedlogom izići pred birače. Učine li tako, jedini je to valjan put testiranja raspoloženja biračkog tijela koji ih obvezuje da nešto učine. Velika je pogreška Nacionalnog stožera civilne zaštite te liječnika u njemu što su se uopće upleli u tu priču i zabranu rada nedjeljom pravdali zdravstvenim razlozima, istovremeno dok su popuštali ostale mjere i civilni život vraćali u normalu. Općenito, Stožeru se može prigovoriti da se previše bavi detaljima, nepotrebno se miješa u mnoga područja života, preko noći mijenja odluke te i sam pridonosi općoj nesigurnosti ne samo poduzetnika nego i zbunjenih građana koji više ne znaju kome i čemu vjerovati u šumi informacija koje se odašilju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije