Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dražen Jelenić:

'Rad na ratnim zločinima je kvalitetan, DORH optužuje gdje god ima dokaze'

Dražen Jelenić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
23.10.2019.
u 10:56

Što se prijave poput Pupovca tiče, odluka će uskoro biti donesena. Osim HVIDR-ine, podneseno je još nekoliko prijava protiv Pupovca - rekao je Jelenić

DORH predano radi na predmetima ratnih zločina, poručio je danas glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić uoči zatvorene sjednice Odbora za ratne veterane na kojoj je trebao podnositi izvješća o radu DORH-a u 2017. i 2018. godini. Očekivao je da će se na sjednici ipak najviše govoriti o predmetima ratnih zločina, pa je tako na kritike da je percepcija javnosti da se državni zločini slabo procesuiraju, Jelenić odgovorio da misli da Državno odvjetništvo nema nijednu kaznenu podnesenu od strane policije, a da nije riješena.

- Ja sam nastavio rad svih onih koji su na čelu DORH-a bili prije mene i mogu reći da DORH predano radi na predmetima ratnih zločina. Ako uzmemo u obzir da je riječ o složenim predmetima, onda godinu i pol, koliko sam glavni državni odvjetnik, nije puno. Mislim da je rad na ratnim zločinima kvalitetan i svugdje gdje DORH ima dokaze, DORH optužuje, a gdje nema, odustaje od kaznenog progona. Isto tako, moramo biti svjesni toga da su to predmeti u kojima, nazovimo to kvalitetan rad DORH-a, ovisi o puno faktora, a jedan je i međunarodna pravna pomoć – komentirao je Jelenić.

Na sjednici je spreman odgovarati na sva pitanja, dodaje, pa i ona o čelniku SDSS-a Miloradu Pupovcu kojeg su brojne braniteljske udruge prijavile DORH-u zbog njegovih izjava o Hrvatskoj.

- Što se prijave poput Pupovca tiče, odluka će uskoro biti donesena. Osim HVIDR-ine, podneseno je još nekoliko prijava protiv Pupovca, a zadnju je nadležno Državno odvjetništvo zaprimilo prije manje od mjesec dana. Prema tome, ako tako gledamo, DORH na tome radi manje od mjesec dana – kaže Jelenić.

Upitan je i jesu li točne informacije koje su se pojavile u vezi Milijana Brkića, odnosno špekulacije da neće biti optužen za prisluškivanje četiri žene.

- Pojavila se i moja izjava da odluka nije donesena. Odluka može biti samo odbačaj ili optuženje. Kakva god da bila, bit će utemeljena na zakonu i na činjenicama koje je pribavilo nadležno Državno odvjetništvo tijekom istraživanja. Mislim da nećemo još dugo očekivati odluku. Općenito, što se državnoodvjetničkih odluka tiče, mislim da se na njih niti može niti stvarno čeka predugo jer, u konačnici, mi smo jedno od rijetkih državnih tijela koje u svojim odlukama podliježu određenim rokovima – objasnio je glavni državni odvjetnik.

Što se tiče dugotrajne istrage u Agrokoru, Jelenić priznaje da su u DORH-u svjesni da je to i činjenično i pravno kompliciran i veliki predmet.

- U ovom trenutku preostalo je odlučiti o prijedlogu obrane za izuzeće vještaka i kad ta odluka bude donesena, mislim da više nema zapreka za završetak istrage – zaključuje.

VIDEO Domovinski rat - Obrana Zagreba: 'Bila nas je šačica, a rasturili smo ih. Borili smo se prsa o prsa'

Komentara 5

DU
Deleted user
11:33 23.10.2019.

'Ja sam nastavio rad svih onih koji su na čelu DORH-a bili prije mene' ; ovo je jedina istina iz članka. Bolje rečeno nerad što se tiče procesuiranja agresora

BL
blekpanther
12:53 23.10.2019.

Radimo svugdje gdje ima dokaza, zanimljivo? U Vukovaru dokaza nema pa tamo nemamo sta radit! To je nastavak posla tvojih predhodnika! Da nije zalosno covjek bi se smijao! Ovako GROZOTA!

ŽE
Žegarni
13:29 23.10.2019.

"Mislim da je rad na ratnim zločinima kvalitetan i..." kada ti laze u lice i kaze da je sve ok i da trebas biti zadovoljan a zlocinci za koje svi znaju da su ratni zlocinci ti se isto tako seckajuu i smjeskaju. I onda reci da je sudstvo neovisno i nije pod kontrolom jugoljevice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije