Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPREMA SE NOVI ZAKON

QR kodom protiv masovne utaje poreza: Svaki račun morat će ga imati

Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
26.08.2019.
u 23:05

Očitavanjem QR koda iskazanog na računu u aplikaciju za provjeru upisali bi se svi podaci, što bi građanima olakšalo postupak i dodatno ih potaknulo da račune provjeravaju i prijavljuju Poreznoj upravi

Ove jeseni mijenja se Zakon o fiskalizaciji te on donosi veliku novost - obavezne QR kodove na svakom izdanom računu pomoću kojih će građani moći sami provjeriti ispravnost računa korištenjem internetske aplikacije, piše Tportal.

Iako su se fiskalne blagajne pokazale kao jak alat u borbi protiv utaje poreza diljem Europe, ovo ljeto otkriveni su načini kako lokali zaobilaze fiskaliziranje računa. Naime, porezna inspekcija izvijestila je nedavno da je u prvim sedam mjeseci u dvije trećine lokala kojima su pokucali na vrata otkrila nepravilnosti. Najčešće su pritom varali državu tako što su umjesto pravih fiskaliziranih računa izdavali predračune turistima.

U Ministarstvu financija financija uvjereni su kako je ovaj model koji se oslanja na uključivanje građana odličan za Hrvatsku jer se građani već aktivno uključuju u kontrolu lokala putem aktualne nagradne igre.

- Građani, kao najvažnija karika uspješne provedbe fiskalizacije, prepoznali su fiskalizaciju kao pozitivnu mjeru koju podržavaju uzimanjem i provjerom računa te sudjelovanjem u nagradnoj igri Bez računa se ne računa - stoji u prijedlogu Zakona.

- Očitavanjem QR koda iskazanog na računu u aplikaciju za provjeru upisali bi se svi podaci, što bi građanima olakšalo postupak i dodatno ih potaknulo da račune provjeravaju i prijavljuju Poreznoj upravi, a posljedično bi se omogućila još kvalitetnija i bolja kontrola onih poreznih obveznika koji pravovremeno ne izvršavaju svoje porezne obveze te bi se ostvario pravedniji i učinkovitiji porezni sustav u odnosu na ostale uredne porezne obveznike. Obveznici fiskalizacije za korištenje QR koda trebali bi prilagoditi svoja fiskalna rješenja, stoga bi se obveznicima ostavio dovoljan rok prilagodbe te bi primjena fiskalizacije s QR kodom započela od 1. siječnja 2022. godine - kazali su iz Porezne uprave.

 

 

Komentara 42

MA
Maro
23:40 26.08.2019.

To nece nista spriječiti...i dalje ce osnivati nove tvrtke svake godine da nemaju pdv pa ce izdavati ponude pa ih uopce nece izdavati kao mnogi na obali kad snime da nisi inspektor jer dolazis svaki dan na kavu ili si stranac ili si s djecom Itd Itd...gomila restorana na obali na otocima ne izdaje nikakav racun jedriličarima koji troše tisuće eura ili ovi sto rade svadbe i pirove kad sve zavrsi samo ponudu bace u smeće i uzmu kes...treba pratiti ulaz robe i naravno spustiti pdv na 13 posto i nitko nece varati osim mali broj jadnika

Avatar Analizator
Analizator
23:38 26.08.2019.

Šteta da se niste sjetili prije par godina staviti te kodove na Todorićeve bilance, možda vam ne bi promaklo onih nekoliko milijardi neplaćenog poreza...

DU
Deleted user
00:41 27.08.2019.

Opet smišljanje kako Fini upumpati što više para. još jedan certifikat kojeg će trebati plaćati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije