Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odmori u 2020.

Putovati planira 60 posto Hrvata, a 90 posto ih još nije rezerviralo smještaj

Primošten se priprema za turističku sezonu nakon popuštanja mjera zaštite od Covida-19
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/4
21.05.2020.
u 14:52

Ključno za odabir destinacije bit će da je sigurna i da nema gužvi, a oko 40 posto anketiranih kaže kako bi im dobra komunikacija smještajnog objekta o sigurnosnim mjerama pružila dodatni osjećaj povjerenja

Više od 60 posto Hrvata planira putovati u narednih šest mjeseci, od čega polovica planira putovati unutar Hrvatske, a 35 posto na kraće relacije unutar EU, pokazala je anketa softwareske tvrtke RoomRaccoon. Pri tom, gotovo 90 posto ispitanih trenutno nema rezerviran smještaj, a ključno za odabir destinacije bit će im da je sigurna i da nema gužvi. Približno 40 posto anketiranih kaže kako bi im dobra komunikacija smještajnog objekta o sigurnosnim mjerama pružila osjećaj povjerenja, a čak 35 posto bi u tom slučaju izabralo hotel. Trenutno ih 56 posto razmišlja o direktnoj rezervaciji smještaja.

"Rezultati nisu iznenađujući. Turisti se prilagođavaju aktualnoj situaciji i iako sezona neće biti u obujmu koji smo gledali posljednji par godina, sigurno će je biti, samo pod drugačijim uvjetima. Prvi je svakako sigurnost, što u zdravstvenom smislu što u kontekstu rezervacija i smještaja. Zato ni ne čudi da u ovom trenutku sve više turista traži direktne rezervacije i zato treba znati kapitalizirati svaki interes potencijalnih gostiju", rekao je Vicenco Tarabene, menadžer RoomRaccoona za Hrvatsku, tvrtke koja je uslijed aktualne krize povećala broj klijenata i broj zaposlenih na svjetskoj razini, gdje njen softver koristi više od 1000 hotelijera u četrdesetak zemalja.

Kako, pak, razmišljaju vlasnici i menadžeri hotela, b&b-a i hostela u vrijeme neizvjesnosti? Neki su prekrižili cijelu sezonu, dio se počeo pripremati za goste, a dio čeka kratkoročan rasplet situacije da bi donijeli odluku kako raditi ovo ljeto. Pri tom, 70 posto svih iznajmljivača smatra da sezona nije skroz propala i gotovo isto toliko već radi određene pripreme za razdoblje nakon pandemije. Čak 83 posto njih planira se fokusirati na strane goste, ali tek 30 posto spremno je cijenama se boriti za naklonost turista. Puno više ih se oslanja na izravne rezervacije, čak 25 posto, dok ih je to prije pandemije činilo svega deset posto.

"Sezona nije izgubljena u potpunosti za one koji se potrude", ističe Tarabene iz tvrtke čiji su software već počeli implementirati mnogi hoteli i drugi smještajni objekti u Hrvatsko i koji ne uzima proviziju na direktne rezervacije.

Anketa RoomRaccoona o stavovima iznajmljivača i turista
Foto: RoomRaccoon

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije