Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU digitalne potvrde

Putovanja se vraćaju: Staro normalno dostupno na klik mišem

EU digitalne potvrde
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
1/2
15.06.2021.
u 10:49

AKD jedan od predvodnika digitalizacije u RH: Od 1. srpnja EU digitalne potvrde postaju obaveza za sve države EU-a, a do sada je u Hrvatskoj izdano oko 140 tisuća potvrda

Od pojave pandemije koronavirusa, cijela svakodnevica se promijenila. Mali rituali poput ispijanja kava, masovnih druženja i okupljanja su zaboravljeni, a nagla izmjena u „novo normalno“ možda se i najviše vidi u putovanjima. Bilo da putujete zbog godišnjeg odmora, ili poslovno – sve se u trenu moralo zaustaviti, a započeo se tražiti način za alternativne oblike komuniciranja.  U tom razdoblju, mogla se uvidjeti najveća prednost digitalnih alata koji su u najvećem trenutku epidemije doslovce povezivali svijet.

Ako ste ovim uvodom prepoznali i svoju svakodnevicu, onda imamo dobre vijesti – Postoji opcija da se vratite u „staro normalno“ i ponovno istražujete svijet, ili putujete bezbrižno. Naime, Hrvatska je među prvim zemljama Europske unije odgovorila na ovaj problem i uvela digitalne potvrde kojima je cilj ponovno omogućiti kretanje u druge zemlje članice EU-a.

Potvrde bi trebale postupno zamijeniti medicinsku dokumentaciju uz koju se dosad isključivo moglo obaviti putovanje. Donosimo vam informacije kako možete zatražiti i dobiti digitalnu potvrdu, te koliko ona uopće traje.

Procijepljenost je prvi korak, ali ne i uvjet  

Cjepivo protiv koronavirusa uvelike je podijelilo javnost. Za ili protiv, mnogi se još pitaju. Donosimo vam prednosti i pouzdane podatke o cjepivu, koje je prvi preduvjet kako bi se stare rutine mogle vratiti u život – uključujući i putovanja. Iako još uvijek postoje dileme, dobar je znak da cjepivo postaje općeprihvaćeno, a to potvrđuju i podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prema najnovijim istraživanjima, još tijekom svibnja ostvaren je rekordan broj cijepljenih osoba. Utrošeno je 4.125 doza više nego kod dosadašnjeg rekorda koji se ostvario početkom mjeseca.

Dobra je vijest da se cijepljenje počelo organizirati i po fakultetima, pa se već sada planira obavljanje ponekih događanja potpuno uživo. Ove riječi potvrđuju i naši ugledni znanstvenici koji kažu da se život ne može vratiti na onaj stari i uobičajeni način u vremenu prije 2020. godine, bez aktivnog sudjelovanja svih naraštaja u postizanju visoke stope procijepljenosti.

Stvaranje zajedničkog imuniteta je nužno za eliminaciju ovog virusa ili sprječavanje širenja virusa do te mjere da život opet bude kao prije. Pa ipak, i one osobe koje nisu cijepljenje moći će do svojih potvrda.  

Foto: Shutterstock

Kako do digitalne potvrde 

Potvrda se može zatražiti i dobiti na različite načine, pa donosimo temeljito i sažeto kako i vi možete dobiti svoju. Ako ste preboljeli koronu, dovoljno je da imate pozitivan PCR test u zadnjih 180 dana. Također, možete se testirati i ako imate negativan nalaz u zadnjih 48 sati, na osnovu nalaza također možete dobiti dokument. Cijepljenje je ipak najpouzdanija opcija. Kristina Leko Kuštrak, direktorica IT sektora AKD-a, tvrtke čiji je projektni tim zaslužan za ovaj sustav, objasnila je zašto. „Potvrda o cijepljenju ima najduži period trajanja u odnosu na ostale potvrde. Također, u drugim zemljama je trenutno najprihvaćenija opcija“, govori Kristina Leko Kuštrak. Kaže, sve ide online putem i funkcionira apsolutno savršeno.

„Nemamo nikakvih poteškoća. Dovoljno da je da online zatražite potvrdu putem usluge e-građani ili HZZO-a, te ispunite zahtjev. Do sada je već oko 140 tisuća potvrda izdano. Sve radi besprijekorno unatoč velikoj navali koja se dogodila“, istaknula je. Za EU digitalnu potvrdu dovoljna je već i prva doza cjepiva.

„Nakon prve doze, građani vade dokument kao i svi ostali, s tim da postoji jedna iznimka, mora proći 22 dana od cijepljenja. Važno je istaknuti da ta potvrda vrijedi 42 dana od prvog cijepljenja, kada bi se, prema nacionalnoj odredbi već trebali cijepiti i drugom dozom zbog maksimalne zaštite“, objasnila je Leko Kuštrak.

Potvrdu uvode i druge države

Iako je plan da EU digitalnu potvrdu uvedu gotovo sve države, Hrvatska prednjači i zahvaljujući AKD-u koji je osigurao tehničko rješenje za online mogućnost izdavanja potvrda. Kako to funkcionira pogledajte u kratkom videu koji vam donosi upute korak po korak i vodi vas kroz postupak.

U ovom pothvatu u prvom valu Hrvatskoj su se pridružile i Bugarska, Češka, Danska, Grčka, Njemačka, i Poljska. Svakodnevno se uključuju i druge zemlje te ih je u ovom trenutku sustav izdavanja potvrda implementiralo njih 19. Za ostale zasad vrijedi i medicinska dokumentacija, te drugi, dosadašnji oblici potvrde o zdravstvenom stanju. Tako će biti sve do 1. srpnja.

„Tog datuma na snagu stupa Uredba prema kojoj svaka zemlja mora imati sustav digitalne potvrde. Dakle i izdavati, ali i primati digitalnu potvrdu kao dokument. Za sada se još uvijek zemlje polako priključuju.“, objašnjava Kristina Leko Kuštrak. Na pitanje hoće li početkom srpnja vrijediti i medicinska dokumentacija, kaže – ovisi od države do države.

„Uredba je donesena na rok od 12 mjeseci, a do tad se iz Europske komisije nadaju da će biti već dovoljno velik stupanj procijepljenosti i da će svi već funkcionirati uz ove potvrde.“, istaknula je Leko Kuštrak. Dodaje, ove potvrde nikako nisu zamišljene kako bi natjerale građane da se cijepe prisilno.

„Iza tih potvrda ne stoji apsolutno nikakva teorija zavjere. One nikad neće biti diskriminirajuće, što znači da se nikad neće inzistirati na cijepljenju, te uvijek postoji mogućnost i testiranja, kao i medicinske dokumentacije. Svaki će građanin tako moći ostvariti svoja prava uz dodatne opcije. To je Komisiji bilo jako važno, što piše i u samoj uredbi“, zaključila je Leko Kuštrak.

AKD - jedan od predvodnika digitalizacije u RH

Ove digitalne potvrde dokaz su da prednjačimo u Europi kada je riječ o digitalnim rješenjima. Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD), koja je razvila tehničko rješenje te omogućila online izdavanje potvrda, izradila je i niz drugih pozitivnih, digitalnih rješenja u Hrvatskoj. AKD je siguran i pouzdan partner kojem dugogodišnje iskustvo, stručnost, kvaliteta i uvažavanje eminentnih međunarodnih normi i certifikata osiguravaju izradu i isporuku proizvoda i usluga visoke kvalitete, nastalih pod strogo i sigurnosno-kontroliranim uvjetima. Nama poznati dokumenti poput osobne iskaznice, usluge e-potpisa, vize, dozvole boravka i njihove elektroničke inačice dio su sustava koje je razvila ova tvrtka

„Naša primarna djelatnost bazira se na proizvodnji nacionalnih dokumenata. Zato smo tvrtka od posebnog strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, te mogu reći da smo upravo zbog svojih rješenja jedni od utemeljitelja digitalizacije u Hrvatskoj“, rekla je za kraj Kristina Leko Kuštrak.

Sadržaj nastao u suradnji s Agencijom za komercijalnu djelatnost.

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije