Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkrivamo

Ovako će izgledati Zračna luka Dubrovnik!

Zračna luka Dubrovnik
Foto: Zračna luka Dubrovnik
1/5
24.04.2015.
u 11:13

Iz EFSI-ja stiže 32,5 milijuna eura jer projekt potiče rast i zaposlenost

Zračna luka Dubrovnik među prvima će u cijeloj Europskoj uniji dobiti novac iz takozvanog Junckerova plana poticanja ulaganja – Europskog fonda za strateške investicije (EFSI).

Novac i iz fondova EU

Junckerovi euri na jug Hrvatske stići će za projekt obnove i dogradnje dubrovačkog aerodroma koji je ukupno vrijedan oko 250 milijuna eura. Pritom bi iz EFSI-ja za taj projekt trebalo biti odobreno 32,5 milijuna eura. Oko 145 milijuna eura na dubrovačkom aerodromu planiraju povući iz fondova EU, a oko 75 milijuna eura bi se namaknulo iz sredstva zračne luke.

Projekt obnove i dogradnje dubrovačkog aerodroma podijeljeno je u dvije faze. U prvoj fazi, čija je realizacija počela 2013. godine, počelo je premještanje opreme i pripremni radove te gradnja putničkog terminala, upravne zgrade, postrojenja za skladištenje i opskrbu gorivom zrakoplova na stajanci.

Druga faza, koja je počela ove godine, podrazumijeva proširenje stajanke na zapad i istok, gradnju nove stanice za spasilačko-vatrogasne službe, terminala i hangara općeg zrakoplovstva te zgrade cateringa. U toj fazi gradit će se i oborinska odvodnja, javni prometni sustav... A ulaganja u Zračnu luku Dubrovnik neophodna su jer, primjerice, uzletno-sletna staza mora se obnoviti zbog lošeg stanja i nedovoljne nosivosti – sagrađena je još 60-ih godina prošloga stoljeća i nije u stanju podnijeti postojeće i planirano opterećenje.

Putnički terminal pak puca po šavovima u jeku sezone i njegov kapacitet od 1,5 milijuna putnika godišnje nedovoljan je za dubrovačke potrebe. Nova zgrada terminala, na kojoj će biti ukupno četiri aviomosta, kroz koje će putnici direktno ulaziti u zrakoplove iz zgrade, a ne voziti se autobusima do aviona kao dosad, imat će kapacitet za opsluživanje više od dva milijuna putnika godišnje. Inače, dubrovački aerodrom prvi je u Hrvatskoj dobio aviomostove. Njih će imati i novi terminal Međunarodne zračne luke Zagreb. Obnovljena zračna luka u Čilipima trebala bi ublažiti prometnu izoliranost dubrovačkog kraja u koji 64 posto turista stiže zrakom, a oko 250.000 putnika godišnje putuje avionom između Dubrovnika i Zagreba. Značaj dubrovačkog aerodroma, kaže njegov direktor Roko Tolić, prepoznali su i u Europskoj investicijskoj banci koja će operativno voditi taj kredit iz EFSI-ja jer je aerodrom dio transeuropske prometne mreže i glavna vrata za dolazak turista u tu obalnu enklavu.

Napredak turizma

U EIB-u su ocijenili da će taj projekt značiti da Dubrovnik ima zračnu luku koja će omogućiti napredak turizma i rast gospodarstva u regiji te da će pridonijeti izravnoj i neizravnoj zaposlenosti. A potpora ulaganjima koja vode do rasta i novih radnih mjesta glavni je cilj EFSI-ja. Tolić kaže i da Dubrovniku ne treba terminal s kapacitetom većim od dva milijuna putnika zbog toga što je promet jak ljeti, a zimi puno slabiji.

>>Putnici će u avion ulaziti iz zgrade – aviomostovima  

>>Dubrovnik će iz EU dobiti 105,85 milijuna eura, a iz državnog proračuna 39,15 milijuna

Komentara 13

IV
ivanlovin
11:30 24.04.2015.

samo neka se gradi nesta u ovoj napacenoj zemlji

PA
pavo
11:30 24.04.2015.

srbski - aviomost /// hrvatski - zrakomost

RE
rennes
15:23 24.04.2015.

A ruku na srce, ni taj prozirno - svijetli dizajn nije u hrvatskom nacionalnom duhu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije