Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problemi u rusiji

Putinovi saveznici dobili manje glasova zbog prosvjeda protiv mirovinske reforme

10.09.2018.
u 17:26

Protivnici mirovinske reforme održali su prosvjede širom Rusije za vrijeme dok su se održavali izbori

Vladajuća ruska stranka Ujedinjena Rusija naišla je na rijetku prepreku na regionalnim izborima unatoč tome što je dobila većinu mjesta, a za preokret njezini čelnici i izborni kandidati okrivljuju nepopularne planove za povišenje dobne granice za odlazak u mirovinu.

>> Prosvjedi u Rusiji zbog najavljene mirovinske reforme

1/28

Rezultati na izborima tijekom vikenda za predstavnike oko trećine ruskih regija najgori su bili za Ujedinjenu Rusiju, koju podržava Vladimir Putin, otkad su ponovno uvedeni izbori za regionalne čelnike 2012.

Četvero kandidata koje podupire Kremlj morat će ići u drugi izborni krug. Dva su završila na drugom mjestu, pobijedili su ih komunist i nacionalist, a dva su završila prva no nisu uspjeli dobiti više od 50 posto glasova.

Protivnici mirovinske reforme, koja predviđa povišenje dobne granice za odlazak u mirovinu za muškarca sa 60 godina na 65, a za žene s 55 godina na 60, održali su prosvjede širom Rusije za vrijeme dok su se održavali izbori.

Policija je pritvorila više od 1000 ljudi, rekla je organizacija za ljudska prava OVD-Info koja prati pritvaranje ljudi. Na prosvjede je pozvao zatvoreni oporbeni vođa Aleksej Navalni.

Ella Pamfilova, čelnica središnje izborne komisije, rekla je da je očito kako su planirane mirovinske promjene potaknule glasače da svoje nezadovoljstvo iskažu na glasačkim listićima, nešto što je kako je rekla znak pravog političkog natjecanja.

"Ovo je dobra lekcija za svakoga", rekla je na novinskoj konferenciji. "Vrlo je korisno za stranku na vlasti da je se malo prodrma", dodala je.

Foto: REUTERS

Govoreći u Vladivostoku na dalekom istoku Rusije, Putin je vladinim dužnosnicima rekao kako ga nimalo nije uznemirila činjenica da je u četirima regijama potreban drugi izborni krug."To je apsolutno normalna pojava", kazao je.

Regija koja uključuje Vladivostok jedna je od onih gdje će biti potreban drugi izborni krug.

Čovjek koga je Putin imenovao guvernerom prošle godine nije prošao prag u nedjelju nakon što je komunistički kandidat osvojio gotovo četvrtinu glasova.

"Ne morate tražiti kompleksna objašnjenja zašto se ovo dogodilo", rekao je Ivan, glasač u Vladivostoku koji nije htio dati svoje prezime.

"Sve može biti objašnjeno padom potpore vladi zbog mirovinske reforme".

Ujedinjena Rusija izgubila je prednost od Komunističke partije i nacionalističke Liberalno demokratske stranke Rusije (LDPR) u nekim područjima na izborima tijekom vikenda za regionalne parlamente.

Predložene mirovinske promjene, koje razmatra nacionalni parlament, snizile su za oko 15 postotnih bodova potporu Putinu, pokazuju ankete.

To je najnepopularnija vladina mjera od 2005., kad su ukinute olakšice iz sovjetskog doba, premda je Putin  izmijenio planirane reforme nakon prvotnih prosvjeda.

Prosječna životna dob u Rusiji za muškarce je 66 a za žene 77 godina.

>> Pogledajte video - Branitelji se u centru Sarajeva sukobili s policijom

Komentara 5

Avatar superhik74
superhik74
21:31 10.09.2018.

Dobili su vecinu, time je sve receno. Dok Buzinski psi laju karavane prolaze.

NE
nevjerujženikojalaže
23:23 10.09.2018.

khm, khm.. kad pendrekom oformiš nečije mišljenje ili stav ne donosi dobro u budućnosti.

Avatar mason
mason
18:08 10.09.2018.

Za dvije godine Putlera ce objesit njegov narod kao Nokolaja. Igra se rata ,pravi se car a narod gladan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije