Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šef novog KGB-a

Putinov 'superšpijun' vodit će 15.000 agenata diljem svijeta

vladimir putin
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
08.10.2016.
u 13:20

62-godišnji Nariškin je čovjek od najvećeg Putinova povjerenja, a bio mu je savjetnik za gospodarstvo i potpredsjednik Dume

U jeku velikih tenzija između Zapada i Rusije zbog situacija u Ukrajini i Siriji, pojačan je rast u razinama špijuniranja kakav nije zabilježen od pada “Željezne zavjese”. Da je sve izglednije da ćemo ponovno gledati pravi špijunski rat između SAD-a i Zapada s jedne strane i Rusije s druge strane, dokazuje Putinovo imenovanje svog “superšpijuna” Sergeja Nariškina (62), koji je radio za Putina još u sovjetskom KGB-u.

Odgovara samo caru

Sada je Nariškin imenovan na čelo “Ruske obavještajne agencije za inozemstvo”, samo nekoliko dana nakon velike pobjede Putinove Ujedinjene Rusije na parlamentarnim izborima. Putin je kazao kako je, s obzirom na trenutno stanje u svijetu, vrlo važan uspjeh ove službe za stabilan, siguran razvoj Rusije kako bi brzo odbijali prijetnje vezane za Rusiju, ne dopustivši im da narastu, nego djelovati kako se one ne bi ni pojavile i neutralizirati ih u ranoj fazi. Naime, ideja je Putina, pojačati aktivnosti ruske obavještajne službe u svijetu – već je u pripremi oko 15 tisuća agenata koji će biti ubačeni diljem svijeta i po Rusiji. Iako je sam Sergej Nariškin kazao kako nikada nije radio za KGB u inozemstvu, analitičari su uvjereni kako je za vrijeme službe u Bruxellesu, gdje je radio u sovjetskom veleposlanstvu, smještenom nadomak središnjice NATO-a, kao ekonomski savjetnik od 1982. godine, upravo bio špijun KGB-a kojem je zadatak bio špijunirati NATO.

Vladimir Putin zapravo namjerava spojiti tri agencije zadužene za unutrašnju sigurnost, špijunažu u inozemstvu i kontraobavještajni rad kako bi stvorio novu obavještajnu službu po uzoru na sovjetski KGB. Nova tajna služba mogla bi biti podignuta do statusa zasebnog ministarstva – Ministarstvo državne sigurnosti.

Ministarstvo bi se bavilo svime, od špijunaže u inozemstvu do suzbijanja oporbenih aktivnosti u Rusiji, a to bi činilo bez ikakvog nadzora drugih državnih tijela, odgovarajući samo novom ruskom caru Putinu.

Na listi sankcioniranih

Sergej Nariškin, ekonomist i iskusan diplomat, dobar poznavatelj struktura ruskih obavještajnih agencija, poznat je i kao ‘surovi profesionalac’ i čovjek od autoriteta kao stvoren za tu poziciju koja zahtijeva dobru organizaciju, kao i golemo političko i diplomatsko iskustvo. Zbog bliskosti s Putinom Nariškin se nalazi na popisu Rusa koje su sankcionirali SAD, zemlje EU i Ukrajine.

Ovaj Putinov čovjek od najvećega povjerenja poznaje se s ruskim predsjednikom još od ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su zajedno radili u gradskoj upravi Sankt Peterburga, tadašnjeg Lenjingrada, odakle Nariškin 1982. odlazi u diplomatsku misiju u Bruxelles, u kojem je izbrusio engleski i francuski jezik, što potvrđuje priče da je zapravo bio KGB-ov agent.

Putin s novim superšpijunom svakako želi obnoviti moć i dominaciju novog ruskog KGB-a. Nariškin je bio Putinov savjetnik za gospodarstvo i potpredsjednik Dume.

Komentara 17

KI
killthesnake
13:41 08.10.2016.

Ne lažite ovaj napačeni narod !

Avatar Hrvatska.Na.Balkanu
Hrvatska.Na.Balkanu
16:26 08.10.2016.

Zivjela Rusija.

DU
Deleted user
14:46 08.10.2016.

drago mi da se stari korjeni obnavljaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije