Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRITISAK NA MERKEL

'Putin truje oporbu, i mi ruski plinovod ne smijemo dovršiti!'

An ambulance transporting Russian opposition leader Alexei Navalny drives out of a hospital in Omsk
Foto: ALEXEY MALGAVKO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/7
04.09.2020.
u 22:03

Poseban je fokus stavljen na njemačku kancelarku Angelu Merkel od koje domaći komentatori i političari traže da prekine izgradnju Sjevernog toka 2, zajedničkog infrastrukturnog projekta Moskve i Berlina koji će "povećati geopolitičku moć" predsjednika Vladimira Putina

Kakav će biti odgovor Zapada na činjenicu da je ruski oporbenjak Aleksej Navaljni otrovan novičokom, bilo je glavno pitanje nakon što je njemačka vlada u srijedu specificirala otrov. U toj se zemlji Navaljni liječi nakon trovanja, a brojne su europske vlade, uključujući njemačku i britansku, zatražile da se o trovanju novičokom očituje Rusija u kojoj je u 1970-ima i 1980-ima ovaj otrov razvijen. No poseban je fokus stavljen na njemačku kancelarku Angelu Merkel od koje domaći komentatori i političari traže da prekine izgradnju Sjevernog toka 2, zajedničkog infrastrukturnog projekta Moskve i Berlina koji će "povećati geopolitičku moć" predsjednika Vladimira Putina, glavnog političkog protivnika otrovanog Alekseja Navaljnog.

Otrov već korišten u UK

Ruski se oporbenjak još uvijek nalazi u induciranoj komi u berlinskoj bolnici i njegovi liječnici ne isključuju mogućnost dugotrajnih posljedica trovanja. Liječe ga protuotrovom atropinom. Merkel je u srijedu rekla da postoje mnoga pitanja "na koja odgovore može dati ruska vlada, i mora ih dati". Britanski je premijer Boris Johnson upotrebu kemijskog oružja nazvao "nečuvenom". Europska unija naglašava da se upotrebom kemijskog oružja krši međunarodni zakon. Američki analitičari i liberalni mediji već tjednima upozoravaju da predsjednik Donald Trump uopće nije komentirao trovanje Navaljnog što je u skladu s dugotrajnim kritikama trenutačne administracije da vodi prorusku politiku. EU i Njemačka već danima govore o mogućem uvođenju sankcija protiv Moskve, a jučer je njemački ministar financija rekao da će odluka o tomu ovisiti "kako će se Rusija ponašati sada". Kremlj je odbacio optužbe da je Rusija odgovorna za trovanje Navaljnog i rekao da ne vidi osnove za nametanje sankcija Moskvi.

An ambulance transporting Russian opposition leader Alexei Navalny drives out of a hospital in Omsk
1/6

No pravo pitanje koje se postavlja jest kako će Zapad reagirati na trovanje Navaljnog. U uredničkom komentaru u Washington Postu, jednim od najutjecajnijih novina na svijetu, napisano je eksplicitno: "Režim ruskog predsjednika Vladimira Putina uhvaćen je u još jednom pokušaju ubojstva vođe oporbe oružjem koje zabranjuju međunarodni ugovori". Nervni otrov novičok prošle je godine dodan na popis zabranjenih supstanci u Konvenciji o kemijskom oružju jer su ga, tvrde Britanci, koristili ruski vojni agenti 2018. kako bi otrovali špijuna Sergeja Skripalja u engleskom gradu Salisburyju. Kremlj i to negira.

U Njemačkoj se razvila diskusija treba li otkazati dovršenje projekta plinovoda Sjeverni tok 2 koji zajedno grade Moskva i Berlin, i kojim će se plin dopremati iz Rusije u Njemačku. Norbert Röttgen, političar iz vladajuće Merkeličine Kršćansko-demokratske unije (CDU) i šef parlamentarnog vanjskopolitičkog odbora te kandidat za novog šefa stranke, rekao je da bi dovršenje projekta značilo "podržavanje Putinovih nehumanih i prijezira vrijednih politika".

- EU treba zajedničkom odlukom zaustaviti gradnju Sjevernog toka - govori Röttgen koji je dan ranije napisao na Twitteru da "svatko tko vjeruje u Putinovu nevinost ne želi prihvatiti stvarnost".

Projekt dogovorio Schröder

I utjecajni njemački tabloid Bild istupio je protiv gradnje plinovoda. Za njega više ne želi čuti ni stranka Zeleni. Otprije mu se protive SAD te neke zemlje u EU. Proputinovski ruski kanal RT izvijestio je da je još prošlog tjedna vladina glasnogovornica Ulrike Demmer rekla da se ne bi trebalo povezivati slučaj Navaljni i infrastrukturni projekt. Sama Merkel još je u utorak podržala nastavak gradnje plinovoda. Iako je projekt u fazi dovršetka (sagrađeno je 87 posto infrastrukture), od prosinca prošle godine u fazi je mirovanja zato što se švicarska tvrtka Allseas povukla pod prijetnjom američkih sankcija. Projekt je s ruskim vlastima dogovorio bivši njemački kancelar Gerhard Schröder 2005. godine.

Komentara 9

PI
Pinokio23081977
10:29 05.09.2020.

I Angela Merkel ,truje isto ,pa svi šute.

FR
franjo2
08:33 05.09.2020.

Svi znaju da je rusija najgenocidnija tvorevina.

SO
Sotona
22:46 04.09.2020.

'Putin truje oporbu, i mi ruski plinovod ne smijemo dovršiti!', Amerima je strašno nevjerojatno jako žao što se Rusi "navodno" međusobno truju tako da sada sve znaju i tko je ( oni naravno nisu nemaju interesa! ) i traže odmahdmah i presudu Putinu .. Tako i svojima kriminalcima sude u Americi bez problem svi su odmah krivi !!! Njemci smatraju da je oki 30% u zatvorima nevini !! Zbog automatizma i prebrzih presuda ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije