Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Rusi tijekom noći granatirali Harkiv; U borbi poginuo najbolji ukrajinski pilot

Specialists exhume bodies of civilians hastily buried during fighting in Rubizhne
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
15.08.2022.
u 16:12

Najmanje 42 zemlje pozvale su Rusiju da se povuče iz Zaporižja, a gradonačelnik grada u kojem se nalazi nuklearna elektrana kazao je kako je opasnost ''sve veća''

Danas je 173. dan ruske invazije na Ukrajinu. Najmanje 42 zemlje pozvale su Rusiju da se povuče iz Zaporižja, a gradonačelnik grada u kojem se nalazi najveća nuklearna elektrana u Europi kazao je kako je opasnost svakim danom ''sve veća''. 

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

19:21 - Hrvatu zarobljenom u Ukrajini prijeti smrtna kazna, hrvatske vlasti oštro protestirale

Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg, kao i da su kontaktu s njegovom obitelji.

>> OPŠIRNIJE OVDJE


17:34 - Nordijske države za produbljenje sigurnosne suradnje usred ruske agresije na Ukrajinu

Pet nordijskih država kaže da u budućnosti žele još tješnje međusobno surađivati kada su posrijedi pitanja sigurnosti i obrane, a na to ih je potaknula ruska invazija na Ukrajinu.

"Vjerujemo da je u ovim vremenima suradnja među nordijskim državama važnija nego ikada dosad", rekao je norveški premijer Jonas Gahr Støre nakon sastanka sa svojim kolegicama u ponedjeljak u Oslu.

Pet čelnika složilo se da bi ministri vanjskih poslova i obrane nordijskih zemalja trebali proučiti sve segmente sigurnosne politike "kako bi ustanovili mogu li pojačati zajedničke interese".

Na sastanku premijera i premijerki Norveške, Švedske, Finske, Danske i Islanda bilo je riječi i o procesu pristupanja Švedske i Finske NATO-u, o klimatskim pitanjima i o energetskoj suradnji.


16:47 - Tri kupača poginula u Odesi u eksploziji naprave

Tri civila izgubila su život, a dva su ranjena u eksploziji naprave dok su plivali u Crnom moru u južnoj ukrajinskoj regiji Odesi, priopćila je u ponedjeljak lokalna policija.

Nesreća se dogodila u nedjelju kada je nekoliko ljudi, radeći na gradilištu, zanemarilo prepreke i znakove upozorenja na plaži i otišlo se kupati u more.

"U vodi su, uslijed eksplozije nepoznatog predmeta, smrtno stradala tri muškarca u dobi od 25, 32 i 53 godine", stoji u pisanom priopćenju policije.

Dodaje se da su još jedan muškarac i žena ranjeni.

Ukrajinske vlasti zatvorile su morske plaže zbog mina ili topničkih granata iz rata s Rusijom i granatiranja ruskih snaga.

Ukrajinska vojska također je postavila mine duž obale u slučaju ruskog amfibijskog napada nakon invazije Moskve 24. veljače, ogradivši ulaze na plažu crvenom i bijelom trakom kako bi osigurali da civili ne budu ozlijeđeni.

"Još jednom naglašavamo: kupanje u regiji Odesa sada je opasno i zabranjeno", rekla je regionalna policija.

"Na plaže i obale regije postavljene su eksplozivne naprave."


16:06 - Ubijen važan Putinov suradnik? Ruski novinar slučajno otkrio lokaciju zloglasne baze pa ju Ukrajinci uništili

Ukrajinski dnevnik Ukrainska Pravda izvještava da je prokremaljski ruski novinar, Sergej Sreda, otkrio stožer Wagnera u objavi na Telegramu 8. kolovoza. Objavio je fotografije svog posjeta stožeru, a natpis na jednoj od njih identificirao je adresu.

>> OPŠIRNIJE OVDJE


10:43 - Ruske snage noćas su granatirale Harkiv i pogodile tvornicu. Vijest je potvrdio gradonačelnik Igor Terehov, no zasad nema informacija o žrtvama.


10:20 - Trajanje rata u Ukrajini nitko ne može predvidjeti, no izvjesno je da će se najkasnije naredne godine pojaviti novi film koji će dokumentirati sve što se tamo zbiva, a autor će mu biti Ukrajinac Sergej Loznica kojega kritika opisuje kao jednog od najznačajnijih suvremenih redatelja. 

Loznica je svojim izvrsnim dokumentarnim filmom "Majdan" još 2014. zabilježio najznačajnije detalje događaja koji je potresao Ukrajinu te je u konačnici poslužio kao izlika Rusiji za napad na tu zemlju.

Bez autentičnih snimki s glavnog kijevskog trga na kojemu je izbila pobuna protiv proruskog predsjednika Viktora Janukoviča i koje je u film pretvorio Loznica bilo bi teško razumjeti sve ono što se danas zbiva u toj zemlji suočenom s ruskom agresijom.

Nakon toga je 2018. snimio igrani film "Donbas" koji je danas aktualan više nego ikada jer opisuje ponašanje proruskih vlasti u okupiranim dijelovima Ukrajine, ali i slabosti ukrajinskog društva u cijelosti koje s obje strane crte razdvajanja nemilosrdno eksploatiraju korumpirane strukture.


7:30 Ruski predsjednik Vladimir Putin u pismu sjevernokorejskom čelniku Kim Jong Unu povodom Dana oslobođenja Sjeverne Koreje napisao je da će Rusija i Sjeverna Koreja proširiti bilateralne odnose, izvijestili su u ponedjeljak državni mediji Pjongjanga.

U pismu Kimu za Dan oslobođenja Sjeverne Koreje, Putin je rekao da će Rusija i Sjeverna Koreja "zajedničkim naporima proširiti sveobuhvatne i konstruktivne bilateralne odnose".

Putin je cijenio i da bi bliže veze bile u interesu obiju zemalja, te da bi pomogle u jačanju sigurnosti i stabilnosti Korejskog poluotoka i regije sjeveroistočne Azije, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.


7:14 Najpoznatiji ukrajinski pilot Anton Listopad ubijen je u borbi, objavio je njegov kolega u Ivano-Frankivsku. 

Listopad je 2019. proglašen najboljim borbenim pilotom, a prošle je godine predvodio let zračne kolone iznad Hreščatke u sklopu proslave 30. obljetnice Ukrajine. 

Nekoliko dana prije njegove smrti, predsjednik Zelenski odlikovao ga je Odrenom za hrabrost trećeg stupnja.

>> VIDEO Stiglo ozbiljno upozorenje zbog nuklearke Zaporižje: 'Granatiranja su jako opasna. Tu je najradioaktivniji materijal'

Ključne riječi

Komentara 38

DU
Deleted user
18:05 15.08.2022.

Je li kod nas javljeno da je pao Peski? Ruske jedinice ce uskoro moci organizirati utrke do zapadne granice Ukrajne...

DU
Deleted user
17:29 15.08.2022.

U članku piše:"42 zemlje pozvale su Rusiju da se povuče iz Zaporižja". Ako znamo spisak zemalja koje su neprijatelji Rusije (a na njemu ih je 47), onda je ovo mali broj zemalja. Još kad bi se zbrojio broj stanovnika svih tih država, to čini ispod 20% svjetske populacije. Znači većina od 80% svijeta podržava Rusiju. Čista statistika.

GO
goran2hr
16:38 15.08.2022.

Neka se Rusi povuku iz Zaporižja i prestanu sami sebe granatirati. Rusi, što vas je to spopalo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije