Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ustanak u beogradu

Putin stao uz Vučića i obrušio se na oporbu

Beograd
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL
1/3
19.03.2019.
u 13:15

Dodik: Ovo je podmetnuto i umanjuje pregovaračku snagu Srbije oko Kosova

Poslije burnog vikenda u Beogradu, situacija u Srbiji jučer se malo stišala, ali se najavljuju novi prosvjedi, tako da poslije subotnjih događanja u zgradi Radio-televizije Srbija (RTS) i prosvjeda ispred zgrade Predsjedništva, svi strahuju od idućih dana.

Treba poštovati institucije

Rezultat događanja od prošloga vikenda je 18 uhićenih prosvjednika zbog kršenja zakona o javnom redu i miru, ali i počinjenih kaznenih djela. Neki od njih su po hitnom postupku izašli pred suce, a šest ih je osuđeno na po 30 dana zatvora. U sukobima s prosvjednicima ozlijeđeno je i šest policajaca.

– Treba poštovati zakonite institucije Srbije i njezina zakonito izabranog predsjednika, a ostalo rješavati na izborima – kazao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. On kaže da prosvjedi nisu dobri za status Srbije.

– Pogrešno je izabrano vrijeme da se šalje takva poruka iz Srbije, jer joj treba snaga za pregovore s Kosovom – kazao je Dodik dodajući kako sve potiče na zaključak da je netko eskalaciju prosvjeda “podmetnuo Srbiji” ne bi li se umanjila njezina “pregovaračka snaga”.
Oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je spreman otvoriti temu RTS-a i da pristaje na dijalog s građanima, ali i da ne želi razgovarati s nekim oporbenim političarima. Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je “ozbiljno zabrinuto zbog pokušaja dijela oporbe u Srbiji da isprovocira nasilje”.

– Srbijanske vlasti reagirale su suzdržano i uravnoteženo – priopćio je Kremlj.

Kada je pak riječ o oporbenim političarima koji se najviše ističu tijekom prosvjeda i koje je Vučić nazvao tajkunima i fašistima tu su Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Boško Obradović. Vučić Đilasa naziva tajkunom koji je opljačkao Srbiju, a Obradovića fašistom. Oni su, uz još nekoliko imena, inicirali osnivanje oporbenoga Saveza za Srbiju.
Dragan Đilas (52) bio je višegodišnji gradonačelnik Beograda koji je jedno vrijeme bio i predsjednik Demokratske stranke. U Vladi Vojislava Koštunice obnašao je dužnost ministra bez portfelja. Bio je i predsjednik Košarkaškog saveza Srbije.

Jedan je od osnivača Radija B92 gdje je radio kao urednik informativnog programa. Kada se govori o njemu, često ga se naziva tajkunom, a politički suparnici postavljali su pitanje kako je stekao imovinu. Naime, Đilas je vlasnik nekoliko tvrtki među kojima je najpoznatija Multicom, gdje je suvlasnik, a koja je jedna od vodećih na polju medijskog poslovanja na području bivše Jugoslavije. Prosvjedi “1 od 5 milijuna“, koji se u Srbiji održavaju od početka prosinca prošle godine, Đilasu nisu prvi jer je bio i dio oporbe u borbi protiv režima Slobodana Miloševića te jedan od predvodnika studentskih prosvjeda 1991. i 1992. U međuvremenu izašao je iz DS-a, ali se s pojavom prosvjeda ponovno politički aktivirao iako, koliko se zna, nije više član niti jedne političke stranke. Kada god ima priliku, Vučić javno kaže da je “Đilas zaradio 500 milijuna eura”.

Smatra ga se lijevo opredijeljenim političarem i, kako doznajemo, u procesu je osnivanja nove političke stranke.
Vuk Jeremić (44) jedan je od lidera oporbe koji je do sada promijenio nekoliko stranačkih dresova. Diplomirao je i magistrirao fiziku na Sveučilištu u Cambridgeu, a magistrirao je i poslovnu administraciju na Harvardu. Bio je i član JUL-a Mire Marković, supruge Slobodana Miloševića. Poslije je postao i član DS-a pa je tako radio i kao savjetnik ministra telekomunikacija, obrane kao i premijera Srbije. Obnašao je i dužnost ministra vanjskih poslova kada se otkrilo da voli narodnjačke klubove i šajkače. Ipak, njegov najveći politički uspjeh bio je kada je 2012. izabran za predsjednika Opće skupštine UN-a.

Zanimljivo je i da je u kampanji za to mjesto u New Yorku za sredstva lobirao upravo kod Vučića. S raslojavanjem DS-a i Jeremić je otišao te je odlučio osnovati Narodnu stranku čiji je i predsjednik. Iako je bio član DS-a, koja važi za političku stranku koja se svrstava od centra prema lijevo, Jeremić je poznat i po brojnim žestokim pa i nacionalističkim izjavama. Tako se i dalje žestoko opire ulasku Kosova u UN izjavivši da će Kosovo u UN samo “preko njega mrtvog“. Pri tome nije zaboravio ni Hrvatsku. Jednom prilikom rekao je kako u Hrvatskoj nije ljetovao od 1990. jer je “Hrvatska izvršila etničko čišćenje Srba”.

‘Obradović s Amerikancima’

Najradikalniji u ovome trojcu je svakako Boško Obradović (42) koji je lider ultrakonzervativne i nacionalističke stranke Srpski sabor Dveri. Provladini tabloidi već ga optužuju da radi s Amerikancima. Slovi za rigidnog desničara i kao takav isključiv je po pitanju tradicionalnih i obiteljskih vrijednosti, antigay nastrojen, pri čemu se protivi bilo kakvom dogovoru s Kosovom. I danas se spominje njegova izjava kada je proučio pripadnicima LGBT populacije „kako nam neće lezbijke i pederi odgajati djecu”. Za njega se govori da je iznimno agresivan, što je demonstrirao i tijekom proteklog vikenda kada je bio inicijator upada u RTS i prosvjeda ispred zgrade Predsjedništva. Tada je otvoreno prijetio Vučiću i SNS-u. Neki ga smatraju talentiranim političarom pred kojim je svakako politička budućnost ako ga se upristoji i koliko-toliko dovede u red.

>>Prosvjedi u Srbiji

Ključne riječi

Komentara 13

ZA
Zapadnjak
13:17 19.03.2019.

Putin podrzao vucica- dobar dio nasih nacionalista ode na aparate...

MP
miroslav.petkovic.7564
14:08 19.03.2019.

Tu sam u Moskvi gleda i pratim dogadaje u svjetu i doli. Rus predsjednik ni rjeci nije progovorio o tome! Vec dase demokratskim putem stvari rjese. nebitno ko bio Vucic.nece bit nista bolje ili gore.Jucer je Rus predsjednik bio na Krimu. E zao mi tih nesretni Ukrainaca koji nasjedose napravise prevrat i postali najgora zemlja u Europi..A joj kod onake zemlje Nista nisu ulagali u Krim prikazivali ovdje stare trosne bolnice propa krov aparati stari cetrdeset god..Sad Rusi renovirali bolnice sve novi aparati. Pravit ce veliku bolnicu posljednja rjec tehnologije kaze ruski predsjednik. Zatim napravili most za Krim dug 19 km do osmog miseca proce vlakovi preko mosta fantasticno napravili. ,Zatim dvi elektricne stanice napravili novi putevi trolebusi.. Radio Teleskopi za pracenje svemira sve napravili.Bili su tu Teleskopi i prije za vrjeme SSSR ali Ukrainci sve prodali strava.. Nista ulagali sve zardalo. Za pet god krim se puno izmjenio. A da vidite novu djecju bolnicu u Moskvi kao manji grad kod nas. Izgleda kao svemirski brod sa novom tehnologijom. Rusi rade i grade...Nitko neide u Ukrainu radit svak ovdje navalio iz bivsi sovjetski republika.Cetri miliona Ukrainaca tu radi i zaraduje kruh.

SE
serđo12
13:24 19.03.2019.

Pa šta su išli to pričat Puttinu?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije