Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što se krije iza demonstracija?

Putin ne dopušta Crnoj Gori pridruživanje NATO-u

podgorica
Foto: Reuters/PIXSELL
20.10.2015.
u 13:27

Rusija želi pokazati jačinu svog političkog utjecaja na Balkanu

Trotjedni prosvjedi opozicijske Demokratske fronte u Podgorici dobili su – nakon što je crnogorska policija u subotu okončala okupljanje pristalica Demokratske fronte ispred zgrade parlamenta – potpuno novu dimenziju. Umiješala se Rusija, čije je ministarstvo vanjskih poslova prvi put povezalo ulična okupljanja DF-a s ulaskom Crne Gore u NATO. Samo nekoliko sati nakon što je policija uklonila šatore i pozornicu ispred Skupštine, Kremlj je reagirao komentarom na stanje u Crnoj Gori u kojem je indirektno zaprijetio državnoj sigurnosti ako se nastavi put prema NATO-u!

Pismo upozorenja

“Ne može se ne uočiti da, usprkos uvjeravanjima koja crnogorsko rukovodstvo dobiva iz zapadnih država, uključivanje te zemlje u proces euroatlantske integracije nikako ne vodi prema njenoj konsolidaciji i prosperitetu. Prije će biti suprotno – prisutna je politička i ideološka polarizacija društva i zaoštravanje socijalno-ekonomskih problema”, navodi se u priopćenju ruske diplomacije. Analitičari smatraju da se Rusija izravno umiješala u unutrašnju politiku Crne Gore i potvrdila da stoji iza prosvjeda protiv NATO-a.

Prvotni zahtjev opozicije bio je formiranje prijelazne vlade i organiziranje demokratskih izbora, ali sada se vidi da su demonstracije usmjerene protiv ulaska Crne Gore u NATO. U prilog tomu govori i to što je lider Nove srpske demokracije i jedan od čelnika Demokratske fronte Andrija Mandić pismom upozorio države članice NATO-a da će – ako se učlanjenje Crne Gore u NATO provede bez referenduma, a pod vodstvom „nelegitimne“ vlade Mile Đukanovića“ – nastupiti potresi, posljedice će za crnogorsko društvo biti dramatične.

Mandić je pismo poslao na adrese veleposlanstava e-mailom 11. listopada, tri dana uoči posjeta generalnog tajnika Jensa Stoltenberga i delegacije NATO-a Crnoj Gori.Ovaj je posjet imao izuzetno političko značenje s obzirom na to da će šefovi diplomacija zemalja članica na sastanku početkom prosinca odlučiti hoće li uputiti poziv Crnoj Gori da se pridruži NATO-u. Rusija i prosrpske stranke u Crnoj Gori – potpomognute logistikom srpskih i crnogorskih tabloida – namjeravaju osporiti taj put.

Podsjetimo, u nedjelju je organizirana nova i neprijavljena prosvjedna šetnja ulicama Podgorice kao reakcija na subotnju akciju policije, koja je prekinula prosvjede ispred zgrade Skupštine Crne Gore. Lideri DF-a zatražili su pad vlade Mile Đukanovića i formiranje prijelazne vlade do subote. Skup je obilježilo više incidenata kod zgrade parlamenta, gdje su demonstranti gađali policajce kamenjem i bakljama, a policija je bacila suzavac.

U sukobima je ozlijeđeno nekoliko policajaca.

Ugrožavaju ljude i imovinu

Na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost kojom je predsjedao premijer Milo Đukanović zaključeno je da je bilo više aktivnosti koje su ugrožavale ustavni poredak, stabilnost države, sigurnost građana i njihove imovine. Od samih početaka prosvjeda, koji traju već 20-ak dana, mogle su se vidjeti ruske i srpske zastave, kao i slika predsjednika Rusije Vladimira Putina. Poznato je da se Rusija protivi učlanjenju Crne Gore u NATO iako je o tome bila obaviještena još u vrijeme referenduma za neovisnost.

Sada, ni dva mjeseca do odluke o pozivu, Rusija želi demonstrirati svoj utjecaj na Balkanu. Demokratska fronta jedva je dočekala da zaigra u ritmu ruskih interesa, svjesna činjenice da se njihova pjesma završava kada Crna Gora dobije poziv za članstvo u NATO-u. Nameću se dva pitanja: može li akcija “svrgavanja Đukanovića” uspjeti s obzirom na to da je nekoliko tisuća ljudi ipak spremno izići na ulice i silom smijeniti vladu te je li cilj akcije da se, stvaranjem privida političke krize i nestabilnosti vlasti, ospori crnogorski put u NATO i očekivana pozivnica 1. prosinca?     

>> Oporba: Đukanović je avionom napustio Crnu Goru; DPS: To su laži

 

Komentara 186

Avatar Retardo
Retardo
13:38 20.10.2015.

Upravo po situaciji u Crnoj Gori gdje prosrbi ruše legalnu vlast na ulici, možete razaznati tko je Kolinda, a tko su Josipović, Milanović i Pusićka, tko je američki igrač, a tko je rusko-srpski igrač, i čemu takav otpor prema Kolindinoj vanjskoj politici, Višegradskoj skupini i uspravnici Jadran-Baltik-Crno More. Suočiti se s činjenicama: ako je u nekoj vladi 50% Srba, to nije puka slučajnost.

DU
Deleted user
13:35 20.10.2015.

Zbog NATO-a sredili su Ukrajinu pa će i Crnu Goru. Sjeća li se netko s koliko postotaka "ZA" je prošao referendum o pristupanju NATO-u u Hrvatskoj?

LO
Loupillon
15:28 20.10.2015.

Da Crna Gora "graniči "sa Rusijom pa je jasan interes velike Rusije za malu mediteransku zemlju.Naravno značajnu ulogu tu ima ona srbijanska: "Srbi svi i svuda", ali mislim da neće ići.Sjetite se dragi Crnogorci P.P.Njegoša i Svećenikovog govora Crnogorcima: "Djedii vaši rodiše se tudijer, oci vaši rodiše se tudijer i vi isti rodiše se tudijer, za vaš ljepše na svijetu ne ima."Vi ste obranili od Turaka svoju lijepu malu zemlju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije