Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neće mirno gledati

Putin naredio recipročni ruski odgovor na američko testiranje projektila

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
23.08.2019.
u 14:06

Unatoč toj naredbi, Putin je rekao da Rusija ostaje otvorena za razgovore sa SAD-om o povratku povjerenja i jačanju međunarodne sigurnosti

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je naredio recipročan odgovor na nedavno američko testiranje projektila zbog čega Moskva optužuje Washington da namjerava rasporediti ranije zabranjene projektile diljem svijeta. 

Pentagon je u ponedjeljak priopćio da je testiran konvencionalni projektil srednjeg dometa koji je pogodio metu nakon 500 kilometara leta, što je prvi takav test nakon povlačenja SAD-a iz povijesnog nuklearnog sporazuma INF ranije ovog mjeseca. Washington se 2. kolovoza službeno povukao iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF), sklopljenog tijekom Hladnog rata, a prije toga je optužio Moskvu za kršenje odredbi sporazuma, što Kremlj odbacuje. INF je zabranjivao konvencionalne krstareće projektile dometa od oko 500 do 5000 kilometra, smanjujući time sposobnost obiju zemalja za nenadani napad nuklearnim oružjem.

Putin je u petak rekao ruskom Vijeću sigurnosti da Rusija neće mirno gledati američke poteze te da američke izjave o razmještanju novih raketa u azijsko-pacifičkoj regiji "utječu na ruske temeljne interese zbog blizine ruskih granica".

Ministar obrane SAD-a Mark Esper rekao je da se zalaže za relativno brzo postavljanje raketa srednjeg dometa u Aziju, dok se Putin ovog tjedna žalio da SAD sada može postaviti svoju novu raketu u Rumunjskoj i Poljskoj.

"Nema sumnje da je stvarna namjera SAD-a (kada je izašao iz INF-a) bila imati odvezane ruke za raspoređivanje prethodno zabranjenih raketa u različitim regijama svijeta", rekao je Putin, govoreći o razlogu povlačenja SAD-a iz INF-a.

"Nikada nismo željeli, ne želimo i nećemo biti uvučeni u skupu i destruktivnu utrku u naoružanju. U svjetlu trenutnih okolnosti naredio sam ministarstvima obrane i vanjskih poslova te drugim odgovarajućim agencijama da analiziraju prijetnju koju našoj zemlji predstavljaju američke akcije i da se poduzmu iscrpne mjere za pripremu recipročnog odgovora", dodao je Putin. 

Unatoč toj naredbi, Putin je rekao da Rusija ostaje otvorena za razgovore sa SAD-om o povratku povjerenja i jačanju međunarodne sigurnosti. 

Washington je pak da SAD ne planira tako skoro razmjestiti nove rakete na europsko kopno. 

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar nekakav
nekakav
14:23 23.08.2019.

sad čekamo rh ministra gosp. ugrozu da amerikancima ponudi neku hrvatsku parcelu za smještaj raketa... da budemo sigurniji od napada tamo dalekog neprijatelja... tek kad uz svoju kuću imaš tuđu raketnu postrojbu, odmah si sigurniji... i veseliji. oni su tu došli da tebe brane! i to oružjem koje je prva meta u potencijalnom sukobu. to mi trebamo!

MA
Matrix5
00:44 24.08.2019.

Nije Putinu lako balansirati

Avatar intimus500
intimus500
15:07 23.08.2019.

"Putin naredio recipročni ruski odgovor na američko testiranje projektila" ... car se ulovio u klopku ... ego je zeznuta stvar :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije