Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽBE

Putin naljutio EU: Krimski most je kršenje suvereniteta Ukrajine!

Most na Krimu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
15.05.2018.
u 17:54

Francuska "ostaje čvrsto odana uspostavi suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine", dodala je glasnogovornica francuske diplomacije.

Most koji povezuje Krim i Rusiju, što ga je u utorak vozeći kamion otvorio ruski predsjednik Vladimir Putin četiri godine nakon ruskog pripojenja ukrajinskog poluotoka, predstavlja "novo kršenje suvereniteta Ukrajine", objavila je u utorak Europska unija. 

Rusija je most izgradila "bez suglasnosti Ukrajine", rekla je glasnogovornica Unije. "To predstavlja novo rusko kršenje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine", dodala je. 

Putin je vozeći kamion otvorio 19 kilometara dug most koji Rusiju povezuje s Krimom, ukrajinskim poluotokom koji je Moskva pripojila 2014.

Most na Krimu
1/10

Most bi trebao smanjiti izoliranost Krima koji je Rusija u ožujku 2014. pripojila svom teritoriju, potez koji međunarodna zajednica nikada nije priznala.

"Svrha izgradnje mosta je nastavak prisilne integracije poluotoka Rusiji i njegovo izoliranje od Ukrajine čiji je oduvijek dio", izjavila je glasnogovornica EU.

Ona je naglasila da most ograničava prolazak brodova Kerčkim prolazom do ukrajinskih luka Azovskog mora. "EU i dalje osuđuje nezakonito pripojenje Krima Rusiji i neće priznati to kršenje međunarodnog prava", naglasila je.

Francuska je također osudila izgradnju mosta, jer se njime "Ukrajini onemogućuje puni pristup i korištenje njezinih teritorijalnih voda koje su međunarodno priznate", istaknula je glasnogovornica francuskog ministarstva vanjskih poslova Agnes von der Muehll.

Francuska "ostaje čvrsto odana uspostavi suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine", dodala je glasnogovornica francuske diplomacije.

Komentara 108

RK
Rodneral Križičević Rodnik
19:13 15.05.2018.

Naprotiv, narodi EU su zadivljeni mostom i više vole Putina od svojih vlada. To dovoljno govori o tim vladama.

ZV
Zvjerko
18:59 15.05.2018.

Čuj ovu glupost: “Putin naljutio EU zbog krimskog mosta”, a most se počeo graditi prije 4 godine. EU nije znala da se gradi ili što?

ST
Stipan
19:16 15.05.2018.

Krim je od uvijek bio Ruski i tako će biti slijedećih dvije tisuće godina. Maloumni Europljani moraju to naučiti . Hruščov ga je pedesetih poklonio Ukrajincima pošto je i sam Ukrajinac kao da je njegova prćija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije