Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita od hakera

Putin na Krimu udario temelje ruskog interneta

Vladimir Putin
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL
1/3
12.06.2018.
u 18:04

Rusi ne žele da im netko napravi upravo ono za što njih optužuje Zapad – hakiranje i masovno otuđenje podataka

Ruska vojska gradi veliku cloud infrastrukturu koja će joj omogućiti da ostane povezana čak i u slučaju da se Rusiju odvoji od ostatka cyber svijeta.

Taj samo ruski internet omogućio bi da opstane i komercijalni promet koji, dakle, ne bi imao vezu s vanjskim svijetom, ali bi ostao interno funkcionalnim. Taj cloud stoji šest milijuna dolara, a oslanjat će se na niz podatkovnih centara porazmještenih diljem Rusije. Prvi je centar već zgotovljen u vojnom Južnom okrugu, u koji spada i anektirani poluotok Krim, kao i dijelovi istočne Ukrajine.

Glavni tehnološki savjetnik Vladimira Putina Herman Klimenko izjavio je da je već prije bilo moguće da ruski kibernetički prostor funkcionira na starijoj mreži nazvanoj Closed Transfer Segment, no kada se dovrši ruski cloud, bit će spremni na svaki scenarij. K tome, on bi funkcionirao neovisno od sadašnjeg Domain Name Systema, koji se danas koristi u svijetu.

To ne znači da će se Rusija i izdvojiti iz interneta. Prema saznanjima zapadnih stručnjaka, kompletna infrastruktura napravljena je u Rusiji, koja već dugo ulaže u visoku vojnu tehnologiju ovakvog tipa. Cilj je jasan, Rusi ne žele da im netko napravi upravo ono za što njih optužuje Zapad – hakiranje i otuđenje podataka.

Vladimir Putin
1/9

 

Ključne riječi

Komentara 9

BO
boskovic
21:42 12.06.2018.

Krim je uvjek bio Ruski

NA
namrgođen
21:37 12.06.2018.

Krim je ruski!! Većina je ruskog življa na Krimu!! Treb apoštovati Većinu!!!

DU
Deleted user
22:09 12.06.2018.

Svi koji kažu da Krim nije Ruski tanđaru u ruke pa odite pomoći Ukrajini kada to već neće NATO napraviti. Bar će biti manje zapadnih IS obožavatelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije