Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajna i javna moć

Putin je primjer kako obavještajne resurse iskoristiti za uspostavljanje neograničene vlasti

Vladimir Putin
Foto: DPA/PIXSELL
03.04.2015.
u 16:57

Je li prijelaz iz tajne službe u politiku nedvojben? Tajnu i javnu moć se u biti ne bi trebalo miješati, rekao je Alexander Andreev.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je bio časnik KGB-a, tajne službe bivšeg SSSR-a. Je li prijelaz iz tajne službe u politiku nedvojben? Tajnu i javnu moć se u biti ne bi trebalo miješati, rekao je Deutsche Welleu Aleksandar Andrejev.

Za vrijeme Hladnog rata utrt im je idealni put do najviših pozicija u vladi. Bilo da je riječ o Istoku ili Zapadu - šefovi tajnih službi važili su kao predodređeni za politiku. Jer upravo oni su imali moćno znanje o najvažnijim pitanjima vlasti: tko je za nas i tko protiv nas? I tko bi mogao - iznutra ili izvana - destabilizirati državno uređenje?

Šefovi tajnih službi u političkom vrhu

Velesile SAD i Sovjetski Savez su još kratko prije kraja Hladnog rata dva bivša šefa tajne službe unaprijedile u šefove države: 1982. je dugogodišnji šef KGB-a Jurij Andropov izabran za glavnog tajnika KPSS-a (Komunističke partije Sovjetskog Saveza), a George Bush (stariji), bivši direktor CIA-e, 1988. pobijedio je na predsjedničkim izborima u SAD-u.

I nakon raspada Istočnog bloka nastavljena je ta tradicija: bivši šef BND-a - njemačke obavještajne službe - Klaus Kinkel je bio njemački ministar vanjskih poslova, KGB-ov časnik Vladimir Putin  postao je predsjednik, premijer i opet predsjednik Rusije. Leon Panetta je za vrijeme predsjedavanja Billa Clintona bio šef njegova ureda u Bijeloj kući, poslije direktor CIA-e, a danas je ministar obrane SAD-a. I u Bugarskoj i Rumunjskoj su nakon pada Berlinskog zida šefovi tajnih službi imenovani šefovima diplomacije (i obrnuto). Naravno da se sve te političare ne može strpati u isti koš. Neki od njih - na primjer Klaus Kinkel ili Leon Panetta - nikad nisu bili profesionalni špijuni, već više stranačko-politički kadrovi za ključni položaj šefa tajne službe.

Tajne službe su na Istoku osiguravale vlast

Najvažnije razlikovanje, međutim, prolazi uzduž granice između bivšeg istočnog i zapadnog bloka. U tadašnjim komunističkim zemljama važilo je jedno sovjetsko temeljno načelo koje se oblikovalo još za vrijeme Lenjina i Staljina: voditelj tajne službe glavna je točka očuvanja moći. Iako je on bio "samo" jedan KGB-ovac u Dresdenu, Vladimir Putin je primjer za to kako se obavještajne resurse može iskoristiti za uspostavljanje jedne gotovo neograničene političke vlasti. U usporedbi s tim, vrhovni špijuni i šefovi tajnih službi u zapadnim demokracijama bili su i ostali prije svega dobavljači informacija za svoje vlade i izloženi javnom nadzoru.

Unatoč tim razlikama, jedno pitanje i dalje ostaje zanimljivo: Je li prijelaz od tajne do javne vlasti, dakle iz tajne službe u politiku i obrnuto doista nedvojben? Jer, oba područja rada se znatno razilaze po pitanju pojedinih načela. Špijuni su profesionalni igrači u sjeni, oni su - pretjerano formulirano - profesionalni lažljivci. Oni ne drže govore, već šute. Oni su neprimjetni i nije im potrebna karizma. Oni su čak ovlašteni da krše zakone (prije svega u inozemstvu) kako bi vlastitoj zemlji donijeli prednosti. Naprotiv tomu, političar je demokratski legitimirana osoba koja javno govori i djeluje i koja - barem teoretski - ne smije lagati ni djelovati protuzakonito. Ukratko: posebno kad je riječ o moralnom djelovanju, onda su oni koji su obavještajni zanat naučili počevši od najniže pozicije i godinama ga prakticirali rijetko kad pogodni za političke pozicije - oni su prečesto obilježeni tim poslom.

Opasno znanje o moći u tajnim službama

Osim toga, glavni akteri tajnih službi raspolažu s neizmjernim znanjem o moći, odnosno vlasti. Njihova saznanja o najvažnijim tajnama unutarnje i vanjska politike, pa i privatnog života političara (spomenimo tu samo obavještajna prisluškivanja političara u Bugarskoj, Poljskoj ili Mađarskoj) su opasan karijerni ubrzivač na političkoj pozornici.

Da sažmemo: uzmite jednog blijedog obavještajca bez karizme koji je iza kulisa uvijek lažljivo i varljivo djelovao i nije se obazirao na zakon i birače te mu dajte jedan visoki politički položaj. Želite li da takva jedna osoba upravlja vladom u Vašoj zemlji? Ja ne. Lijep pozdrav od Vladimira Putina.

>>Putin razmješta vojsku: Do 2018. Rusi će imati stalne jedinice na Arktiku

>>Dogodi li se na Baltiku krimski scenarij, spremni smo na uporabu nuklearne sile

 

Komentara 56

BF
brkonja fra brkati
18:45 03.04.2015.

Još jedan idiotski uradak iz cionističkih tvornica laži."Blijedi obavještajac bez karizme" ????? Kakva nebuloza.Ima na zapadu snimljen film o Vladimiru Putinu i kako je došao na čelo Rusije.Kad slušam ove šestokrake talibane i njihove medije,kao da je Putin pao saa kruške,Vladimir Putin je izabran od strane proruskog lobija,kojem je bilo dosta propadanja Rusije za vrijeme jelcina i koji je htio spriječiti pljačku i uništenje Rusije od strane cionista,koji su već spremali svog kandidata Khodorkovskog,koji je sa novcem Rothschilda i Rockfellera kupovao velike ruske energetske kompanije.Putin je od strane proruskog lobija ocijenjen kao izuzetno sposoban,metodičan i taktičan analitičar,koji posjeduje sve potrebne sposobnosti da vodi Rusiju u teškim trenucima.Dolaskom Putina,cionistički banditi su spriječeni u svom zločinačkom naumu.Otud i njihovo bjesomučno lajanje preko medija koje su okupirali kao i banke na zapadu.U Rusiji se brani Slobodan Svijet,koji je na zapadu okupiran od židovskih bankara,koji vladaju sa SAD i EU.U EU je to preko nedemokratske tvorevine i diktature EK,gdje se državama iz nekakvih rupa šalju direktive,koje su odraz diktata tajnih centara moći i nemaju veze sa voljom naroda.U SAD,ciobanksteri financiraju i demokrate i republikance,tako da je to najkorumpiraniji višestranački sustav na svijetu.A zakonski sve dozvoljeno.Kako jednom reče stari vampir David Rockfeller:" Nije važno tko je na vlasti dok mi kontroliramo novac" !! Mediji poput Deutsche Welle se bave diktaturom u Rusiji,a oni sami prenose umotvorine koje su sklepane u cionističkim tvornicama laži,koji sire mržnju između svih nacija i vjera,ne bili se pobili,a jedino oni profitirali.Bolesna fašistička gamad.

ZL
zlocinackaplatforma112
17:40 03.04.2015.

Deutsche welle može pisati i kako je udbaškoskojevska garnitura u RH počevši od mesića pa preko yusipovića do druga zoke osvajala vlast,također koristeći udbaške i komunističke resurse koji su u hrvatskoj još uvjek instalirani na svim bitnim pozicijama no za razliku od naših komsomolaca Putin se bori za svoj narod i državu.Ne treba zaboraviti da je njegov predhodnik,pijančina jeljcin od rusije napravio razvaline....baš kao i ovi naši harlekini,vicmajstori i prijetvorni klaviristi.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
17:08 03.04.2015.

Vjerojatno se ugledao na George H. W. Busha koji je na predsjednicko mjesto dosao kao bivsi direktor CIA-e.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije