Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit G20

Putin je Macronu nacrtao kartu i objasnio incident s Ukrajinom

Summit G20
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
01.12.2018.
u 19:34

Rusija će izaći u susret Bin Salmanu te će mu prodati oružje ako sankcije ostanu

Iako je summit G20 u Argentini trebao pokazati kako će svjetski čelnici ignorirati saudijskog prijestolonasljednika princa Mohammeda Bin Salmana koji je umiješan u gnjusni zločin i ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, nažalost to se nije dogodilo. Svijet je još jednom pao na ispitu pokazujući da je novac važniji od demokracije i ljudske slobode.

Perfidna igra

Iako su svi čelnici redom, Theresa May, Emanuel Macron, Angela Merkel... opravdavali svoje razgovore s princom Bin Salmanom tvrdeći da su s njim morali razgovarati da bi ubrzao proces otkrivanja istine o ubojstvu saudijskog novinara Khashoggija i da se to više ne bi ponovilo, jedino je iskren i jasan bio ruski predsjednik Vladimir Putin. On je, naime, u Buenos Aires stigao u vrijeme napetosti na relaciji Moskva – Kijev, što je bio razlog otkazivanja sastanka između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Putina.

Summit G20
1/12

Naime, Putin je kazao da će se, unatoč svemu, sastati na princem Bin Salmanom jer ih vežu mnogi strateški i važni poslovi. Njihov izrazito prijateljski pozdrav kada su jedan drugome dali “pet” i veselo se smijali dok su zauzimali svoja mjesta u prostoriji za sastanke nije ostao nezapažen, što dokazuje i smrknuto lice Donalda Trumpa u pozadini koje su uspjeli zabilježiti i fotoobjektivi. Analitičari su uvjereni da ruski predsjednik Putin igra perfidnu igru kakvu je igrao i s turskim predsjednikom Erdoganom kada je bio u lošim odnosima sa SAD-om i Zapadom nakon pokušaja vojnog udara te ga uspio pridobiti na svoju stranu i sklopiti s njim sporazume u vrijednosti od nekoliko desetaka milijardi dolara.

Najzanimljivije je to što je Turska kupila od Rusije protuzračni raketni sustav S300, iako je ona izuzetno važna članica NATO-saveza. Isto tako Putin sada koristi priliku, u vrijeme dok se još u SAD-u vodi velika dilema kakve će sankcije uvesti Saudijskoj Arabiji i dok su sporazum o prodaji oružja Saudijskoj Arabiji suspendirale Njemačka, Velika Britanija, Danska... Naime, Putin je jasno pokazao princu Bin Salmanu da Moskva uvijek drži širom otvorena vrata za njega. Iako se dvije zemlje, Rusija i Saudijska Arabija, u mnogočemu ne slažu i na suprotnim su stranama u Siriji, Rusija će izaći u susret Bin Salmanu te će mu prodati oružje ako sankcije ostanu.

Sat zemljopisa

Uz to, Putin je kritizirao “lošu praksu jednostranih sankcija” i trgovinskog protekcionizma. Isto tako, nije nezapaženo prošao razgovor između francuskog predsjednika Emanuela Macrona i Putina na kojem ga je Macron pitao što se zapravo dogodilo pri incidentu u Kerčkim vratima, kad su ruski brodovi otvorili vatru i zaplijenili tri ukrajinska broda na obali Krima. Putin je Macronu na salveti crtao cijelu kartu i rutu brodova objašnjavajući mu što se dogodilo. Baš kako narod kaže, “treslo se brdo, a rodio se miš”, tako je i princ Bin Salman, za kojeg su svi čelnici najavili da će ga ignorirati, razgovarao s gotovo svima njima. Tako se sastao i s kineskim vođom Xi Jinpingom s kojim je dogovorio trgovinsku suradnju na svim poljima postavivši strategiju do 2030. kada će kineske tvrtke graditi autoceste i infrastrukturu te energetske objekte.

Tisuće protiv politike G20: vodite svijet u podjele

Tisuće prosvjednika marširale su danas u Buenos Airesu, prosvjedujući protiv ekonomskih politika zemalja skupine G20.

“Protivimo se politici G20 koja vodi svijet u podjele. U Argentini i ostatku svijeta nedostaje obrazovanja, hrane i rada, zbog politika o kojima se na summitu razgovara”, rekao je prosvjednik Patricio Silvino, 54-godišnji tvornički radnik.

Istina je da se summit održava u teškom vremenu za Argentinu. Ove godine inflacija je dosegnuta oko 40 posto, a gospodarstvo pada. Argentinskom predsjedniku Mauriciju Macriju, zagovorniku slobodnog tržišta izabranom 2015. godine, popularnost pada usporedo s padom vrijednosti pesete i smanjenja kupovne moći prosječnog Argentinca.

Pogledajte video o vojnom avionu F-35:

Komentara 14

MP
miroslav.petkovic.7564
20:28 01.12.2018.

Svi su oni za Vladimirovica Amateri! Erdoganu spasija zivot a Ameri mu namistili. Ha ha glupost pa svatko ce uzeti S4'00 ako moze. Jer nema vise letenja nad tudim teritorijem. Samo mi misevi nikako razumit imali smo i mi S300 dali ga amerin na pregled...Prorosenkovic htio Rus isprovocirat pa dozivija debakl totalni kolapsons. Amerin nema na Krim ni u Azovsko more nema manevra .Imaju zabranu. Vec nasi da malo vise izvjestavaju sta se dogada u parizu i u Briselu. Pisali su o blagostanju. kako svugdje vlada blagostanje na zapadu Jeste da je puno bolje nego kod nas. Ali medutim tamo je losije svake godine . Nemogu kupit deset litara benzina. Isto ko balticke zemlje. Dodu tu sa karnisterom na rusku granicu jadnici da naspu malo benzina.Tamo euro ipol skoro ovdje pedeset pet centi.

CA
Cafa
22:39 01.12.2018.

Po čemu su ovi ostali bolji od princa koji je ubio novinara? Ovi pokreću svjetske ratove i ubijaju civile nekažnjeno, i onda još dobiju Nobelovu nagradu za mir. Po čemu su Macron, Trump, Putin i ostali moralne vertikale?

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
10:06 02.12.2018.

Putin naučio od braće Srba crtat karte poslije te iste karte može okačit mački o rep 🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije