Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savez Turska-Rusija-Iran

Putin i Erdoğan svijetu su poslali poruku

Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan, Hassan Rouhani
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
05.04.2018.
u 15:31

Erdoğan s Putinom pokrenuo radove na prvoj turskoj nuklearnoj centrali, dogovorili su projekte teške desetke milijardi dolara i isprovocirali NATO

Tenzije i sukobi Rusije i Turske s Europom i SAD-om približili su Putina i Erdoğana.

Naime, u jeku diplomatskog rata između svijeta i Rusije zbog trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri, kao i kritika Erdoğanu zbog kršenja ljudskih prava i gušenja medijskih sloboda, ali i ofenzive na kurdsku enklavu na sjeveru Sirije, dva su se predsjednika protekla dva dana sastala u Ankari i dogovorila suradnju koja vrijedi desetke milijardi dolara.

Simbol prijateljstva

Potpisivanjem sporazuma Putin i Erdoğan svijetu su poslali poruku kako ne mare za njihov diplomatski rat i kritike, već nastavljaju svoju politiku. Osim dogovora o isporuci raketnog sustava S-400, dvojica predsjednika otvorila su radove na gradnji nuklearne centrale Akkuyu na obali Sredozemnog mora, koju gradi ruska državna kompanija Rosatom i koja je uz gradnju plinovoda Turski tok najznačajniji energetski pothvat dviju zemalja. Naime, Akkuyu, prva nuklearka u Turskoj, proizvodit će 35 milijardi kilovatsati struje što je dovoljno za deset posto turskih potreba. Centrala bi trebala koštati 20 milijardi dolara, a gradit će je 10.000 ljudi. Očekuje se da će s radom punim kapacitetom početi do 2025. U elektrani će biti zaposleno 3500 ljudi, od čega 248 turskih studenata koji se obučavaju u Rusiji.

Erdoğan vjeruje da je realizacija tog projekta “povijesni trenutak u kontekstu razvoja Turske, ali i energetske suradnje s Rusijom”.

– Kada 2023. bude pušten u pogon prvi reaktor nuklearne elektrane Akkuyu, Turska će postati dio svjetske obitelji zemalja koje koriste nuklearnu energiju. Tako ćemo 100-godišnjicu osnivanja naše Republike okruniti jednim povijesnim pothvatom na polju energetike – uvjeren je Erdoğan koji ističe kako je trgovinska razmjena Turske i Rusije premašila 22 milijarde dolara te da je cilj dostići razmjenu od 100 milijardi dolara.

– Danas ne počinjemo samo graditi prvu tursku nuklearnu elektranu. Danas formiramo nuklearni poslovni sektor Turske. Uspjeh ovog projekta bit će jedan od simbola dinamičnog razvoja i naše bilateralne suradnje. Bit će to simbol rusko-turskog prijateljstva – kazao je Putin. Trenutačno u 31 državi na svijetu postoji ukupno 450 nuklearnih elektrana, a gradi se još 55 takvih elektrana.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin otkrio je da su Rusija i Turska usuglasile da skrate vrijeme isporuke raketnih sustava zračne obrane S-400 koja će početi ubrzo, što je bio šok za neke turske saveznike u NATO-u s obzirom na to da je Turska jedna od najvažnijih članica NATO-a na Bliskom istoku. NATO je jako zabrinut zbog približavanja Turske Rusiji.

U međuvremenu se Putinu i Erdoğanu u Ankari pridružio i iranski predsjednik Rohani. Tri zemlje već dugo predvode paralelni dijalog o budućnosti Sirije usprkos suprotstavljenim stavovima. Dok Moskva i Teheran vojno podržavaju Bashara al-Assada, Turska se protivi njegovu ostanku na vlasti. Međutim, turska ofenziva na kurdske enklave nije izazvala protivljenje ni Rusije ni Irana s obzirom na to da su Kurdi za saveznika izabrali SAD.

Pravi gospodari Sirije

Sastanak u Ankari dolazi nakon najave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će se njegova zemlja „vrlo uskoro“ povući iz sirijskog konflikta. Nakon najavljenog povlačenja SAD-a iz Sirije, Rusija, Turska i Iran postat će glavni igrači i „pravi gospodari“ u Siriji. Takav scenarij zabrinuo je Saudijsku Arabiju koja želi da američke snage i dalje ostanu u Siriji. Da je Trump i u toj situaciji vidio svoju financijsku dobit, dokazuje i njegova poruka saudijskoj vlasti da će razmisliti o ostanku američkih snaga u Siriji ako Saudijska Arabija plati sve njihove troškove.

– Ostanak u Siriji vrlo je skup za našu zemlju, a time pomaže drugim zemljama više nego nama. Zato ćemo morati donijeti odluku o tome vrlo brzo. Ali, ako će Saudijska Arabija platiti naše troškove, razmislit ćemo o ostanku – rekao je Trump.

Komentara 131

GV
golub Vaso
15:57 05.04.2018.

Soroš i njegovi na aparatima

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
15:38 05.04.2018.

ljubitelji kvazi ljudskih prava nevladini...i ini na aparatima

TI
Tixon
16:41 05.04.2018.

Nije svet samo SAD i EU . Ima još mnogo mogućnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije