Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET MACRONU

Putin govori o "opreznom optimizmu" kada se radi o odnosima s novim ukrajinskim predsjednikom

Putin i Macro
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
1/10
19.08.2019.
u 20:05

Francuski predsjednik se založio za četverostrani summit tijekom "sljedećih tjedana", ocijenivši da postoji "prava promjena" u odnosima između Kijeva i Moskve

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je govorio o "opreznom optimizmu" kada se radi o krizi na istoku Ukrajine, nakon što je imao kontakte s novim ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Tijekom konferencije za novinare prije susreta s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, Putin je izjavio da će "razgovarati s Macronom o svojim kontaktima s novim ukrajinskim predsjednikom. Ima stvari o kojima treba razgovarali i koje izazivaju oprezan optimizam".

Putin je izvijestio Macrona o svojem telefonskom razgovoru sa Zelenskijem koji mu je dao temelj za "oprezni optimizam" ali je i naglasio da bilo kakav skup čiji bi cilj bio rješavanje ukrajinske krize mora imati opipljive rezultate.

Foto: pool/REUTERS/PIXSELL

Francuski predsjednik se založio za četverostrani summit tijekom "sljedećih tjedana", ocijenivši da postoji "prava promjena" u odnosima između Kijeva Moskve.

"Morat ćemo razmotriti, a to je i moja želja, novi summit u formatu Nomandije (Rusija, Ukrajina Njemačka, Francuska) tijekom sljedećih tjedana", izjavio je Macron primajući Putina u svojoj ljetnoj rezidenciji na jugoistoku Francuske.

Macron se založio i za novu sigurnosnu arhitekturu između EU-a i Rusije.

Unatoč "nesporazumima posljednjih desetljeća, rasprava o odnosima sa Zapadom... vjerujem u europsku Rusiju", rekao je francuski šef države. "Moramo ponovno stvoriti arhitekturu sigurnosti i povjerenja između EU-a i Rusije", istaknuo je.

Također je zatražio od svog ruskog gosta da se Moskva uskladi s temeljnim demokratskim načelima, te pozvao na poštivanje slobode govora i slobodne izbore u Rusiji.

Foto: pool/REUTERS/PIXSELL

Moskva je pogođena prosvjedima već više od mjesec dana nakon što su vlasti zabranile oporbenim kandidatima da se natječu na izborima u glavnom gradu u rujnu.

Macron i Putin kazali su i da će razgovarati o smanjivanju napetosti oko Irana, o sukobu u Siriji i pitanjima kontrole naoružanja.

Putin je izjavio da Rusija "podržava sirijsku vojsku" u borbi protiv terorističkih prijetnji, nakon što se Macron založio za prekid vatre u Idlibu.

"Podržavamo napore sirijske vojske u eliminiranju terorističkih prijetnji u Idlibu", izjavio je Putin nekoliko trenutaka nakon što je Macron nužnim ocijenio  prekid vatre u Idlibu, gdje sirijska vojska vodi ofenzivu uz podršku ruskih vojnika.

"Nužno je da se stvarno poštuje prekid vatre o kojem je odluka donesena u Sočiju", naglasio je Macron.

Francuski predsjednik je rekao i da će posjetiti Moskvu u svibnju 2020. kako bi sudjelovao  na obilježavanju 75. obljetnice pobjede nad nacističkom Njemačkom.

"Bit ću u Rusiji uz predsjednika Putina na tom događaju", rekao je tijekom primanja ruskog kolege.

"Zahvalan sam Emmanuelu Macronu što je prihvatio poziv", odgovorio je Vladimir Putin i objasnio da Rusi pridaju veliku važnost tim komemoracijama koje Zapadnjaci zaobilaze nakon što je Rusija 2014. pripojila Krim.

Komentara 1

DR
DrJok
21:08 19.08.2019.

demokratija? moze, ali da zapad prvo razume da na demokratskim izborima u rusiji ne znaci da i oni imaju pravo da ucestvuju i da imaju svog kandidata. do tad, nista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije