Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi zbog silovanja

Puštanje ‘Čopora vukova’ na ulice izvelo tisuće Španjolaca

Foto: Reuters
24.06.2018.
u 10:12

Petoricu muškaraca optuženih za grupno silovanje tijekom utrke bikova u Pamploni sud je pustio uz jamčevinu te ponovno izazvao bijes javnosti

Tisuće su izašle na ulice španjolskih gradova nakon što je sud u sjevernoj regiji Navarra odlučio pustiti uz jamčevinu petoricu muškaraca koji su osuđeni za seksualno napastovanje tijekom poznate utrke bikova u Pamploni.

Tada su José Ángel Prenda, Antonio Manuel Guerrero, Ángel Boza, Alfonso Jesús Cabezuelo i Jesús Escudero uhvatili 18-godišnju djevojku te je silovali snimajući usput sve mobitelom.

1/11

Svojim su se “pothvatom” pohvalili i na WhatsApp grupi nazvanoj “Vučji čopor”, po kojoj su kasnije i sami dobili ime. Sud im u travnju ove godine nije dosudio kaznu za silovanje pri čemu je tužiteljstvo tražilo kaznu od 22 godine zatvora, već ih je osudio samo za napastovanje, što je kazna od samo devet godina iza rešetaka i još pet uvjetno. Razlog je bilo to što se djevojka nije odupirala, a ona je to objasnila strahom koji ju je paralizirao.

Pomoć nije nazvala jer joj je nakon zločina oduzet mobitel. Pronađena je nakon zločina u suzama na klupi, policije je opisala počinitelje koji su privedeni sljedećeg dana. Već pri travanjskom suđenju javnost je ostala zgroženom jer se na suđenju više unakrsno ispitivalo žrtvu nego njezine napadače.

Obrana je tvrdila da je djevojka na sve pristala, dopuštala da je jedan od napadača poljubi, a da se i na 96 sekundi snimke vidi kako ima zatvorene oči, za njih krunski dokaz pristanka.

– Obrana nas želi uvjeriti kako su njihovi štićenici te večeri susreli normalnu 18-godišnjakinju koja je nakon samo 20 minuta razgovora s ljudima koje nije poznavala pristala na grupni seks u koji su bile uključene sve vrste penetracije, u trenucima i simultane, bez upotrebe kondoma – komentirala je tužiteljica Elena Sarasate takve tvrdnje dodajući kako bi logičnije bilo da su razmijenili brojeve, a ne da se žrtvi mobitel i oduzme.

Sada su pušteni uz jamčevinu od šest tisuća eura svaki, obvezu da se moraju javiti tri puta tjedno te su im oduzete putovnice dok se ne donese rješenje o njihovim žalbama u kojima poriču bilo kakav prekršaj. Procjena je suda kako nema opasnosti od bijega ili ponavljanja nedjela.

Španjolska se javnost s time očito ne slaže te od četvrtka navečer u više španjolskih gradova traju prosvjedi koji su okupili velik broj građana, među ostalim, i ispred španjolskog ministarstva pravosuđa. Sud se opravdava kako je objavljivanje identiteta i fotografija optuženih onemogućila da oni ponovno počine slično ili drugo zlodjelo.

Foto: Instagram Dejan Lovren

Odgovori na takvo mišljenje suda stoje na transparentima koje nose prosvjednice “‘Mi žene ti vjerujemo” čest je slogan na prosvjedima, a u razmjenjuje se i #Cuntalo, ‘ispričaj svoju priču’ koji sada u Španjolskoj ima isto značenje kao i #MeToo u Americi.

A onda je tu i daleko dramatičnija poruka “Ako nas ne ubiju, kao i da ne postojimo” podsjećajući na slučaj s početka godine kada je u pokušaju silovanja ubijena madridska tinejdžerica Diana Quer.

Komentara 8

BF
bf2
12:39 24.06.2018.

znači da nismo jedini koji imaju problema sa pravosuđem...a što se tiče te petorice "pripadnika ljudskog roda",koliko poremećen moraš biti da tako nešto napraviš? čak i da je na dobrovoljnoj bazi,koji je užitak trpat sa još pet likova? i još snimati mobitelom,valjda su ponosni na svoje postignuće,nahranili ego ili što? a možda su se i snimali zato što su znali da neće biti kažnjeni....

BL
bluesbob
07:05 25.06.2018.

Sve je bilo po pravilima konvencije...

Avatar Poskok
Poskok
13:03 24.06.2018.

necu pisem sta bi ja s monstrumi dab napravi, jer ce admin mi zabrani da pisem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije