Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR O USVAJANJU PRORAČUNA

Pusić: Popijaču, što je s rezanjem poreznih opterećenja gospodarstvu

pusić
Arhiva VL
26.11.2009.
u 12:08

- Hrvatska je jedina srednjoeuropska država koja u proračunu za 2010. godinu ne predviđa nikakve radikalne mjere. Štoviše, ona predviđa još veću javnu potrošnju. Ovako dalje ne može - poručio je Milanović.

Predstavljeni proračun je knjigovodstveno izvješće, a politika koju Vlada provodi predsjednika SDP-a Zorana Milanovića podsjeća na onu 35. američkog predsjednika Herberta Hoovera za čijeg je mandata "pukla" američka burza.

- I on je dizao poreze dok je proizvodnja padala i rasla nezaposlenost - usporedio je Milanović. Predstavljeni proračun ga, kaže, fascinira, već po detalju da je trošak potrošnje veći nego 2008. godine kada je Hrvatska imala nekakav gospodarski rast.

- Hrvatska je jedina srednjoeuropska država koja u proračunu za 2010. godinu ne predviđa nikakve radikalne mjere. Štoviše, ona predviđa još veću javnu potrošnju. Ovako dalje ne može - poručio je Milanović koji je uvjeren da novi proračun nije ostvariv.

Premijerka Jadranka Kosor odgovorila mu je pak kako kroz njegovo izlaganje primjećuje nevjerojatan euroskepticizam jer je u proračunu koji SDP ne podržava osigurano dvije milijarde kuna za približavanje Europskoj uniji.

Odgovorila mu je kako su pad BDP-a imale i brojne europske države, poput Francuske, Italije, Slovenije pa i SAD-a, Japana... te da Hrvatska nije otok koji je kriza i recesija zaobišla.

S tom se pak tvrdnjom nije složio esdepeovac Nenad Stazić za kojeg je Hrvatska itekako otok jer nema niti jedne države koja je uvela krizni porez, povećala PDV i koja ne mari za svoje građane koji ostaju bez posla, koji ne mogu vraćati kredite, koji ostaju bez kuća, stanova...

Haenesovka Vesna Pusić pitala se hoćemo li nakon Nove godine imati rebalans proračuna ili je ova Vlada ipak odustala od najavljenih radikalnih reformi.

- Iz godine u godinu prepisujemo iste stavke, imamo isti pristup, a građanima je sve lošije - smatra Pusić. Njezin recept i savjet Vladi je da prvo odredi prioritete, osigura u proračunu sredstva za te prioritete, raspiše natječaje za projekte za te prioritete i financira ih. Smeta je i podatak da se u samo godinu dana povećala kamata za 25 posto u odnosu na lani.

- Šuker kaže da je samo 13 posto proračuna slobodno. To je 15 milijardi kuna. Ovakvim tempom zaduživanja za četiri godine neće ostati niti kune u proračunu za razvojne projekte - smatra Pusić. Pita se i gdje je rezanje poreznih opterećenja gospodarstvu koje je najavljivao ministar gospodarstva Popijač. Što je napravio da raščisti popise birača čime se također "prijetio" te gdje su reforme poljoprivrede. 

Komentara 20

ME
Me2009
12:42 26.11.2009.

A nista ne pisu o Postanskoj Banci: \"Hrvatska poštanska banka u velikim problemima. Državna banka 400 milijuna kuna u gubitku zbog kreditiranja podobnih. Krediti su mahom odobravani tvrtkama u problemima: SMS-u, KIO Orahovici, Adriatica.netu, Badelu 1862... \"

ZI
Zir
13:10 26.11.2009.

Neznam jel ovo samo pola novinarskog uratka ili je to gotov clanak, sve trazim sto je nasoj velikoj ekonomskoj i za sve ostalo strucnjakinji Pusicki odgovorio Popijac, ali ni slovca, sigurno je ostao bez teksta pred ovoim gorostasom svjetske ekonomije, a u stvari se radi o samo jednoj, kako je ono rekla kumica na placu???

OB
-obrisani-
12:42 26.11.2009.

Vesna je u pravu. govori kao prava predsjednica. moj glas na izborima ide Vesni Pusic!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije