Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije

Pusić: Nije katastrofa smjena vlasti nego inzistiranje na ostanku

pusic
Antonio Bronić/Pixsell
25.02.2011.
u 14:49

Oporba je složna: Izbori se ne rješavaju na ulici nego na izborima!

Izbori se ne rješavanju na ulici nego na izborima. Ovom rečenicom dalo bi se opisati gledanje i oporbenjaka i vladajućih na jučerašnje prosvjede. SDP-ov tajnik Igor Dragovan zbog toga je pozvao predsjednicu Vlade i HDZ-a da javnosti konačno kaže kada će se parlamentarni izbori i održati jer ih građani Hrvatske, kaže, očekuju. Činjenica što se niti on niti itko iz tzv. kukuriku kolacije jučer nije pojavio na prosvjedu ne znači, kaže Dragovan, da su za ovu Vladu.

- Naprotiv, smatram da ova Vlada ne radi dobro i da bi sve ove stvari koje se događaju za nju trebao biti ozbiljan signal što napraviti dalje - poručio je Dragovan.

Novinare je zanimalo i kako gleda na tumačenja da to što se iz tzv. kukuriku koalicije nitko nije priključio prosvjedima znači da oporba opet čeka da netko umjesto nje obavi posao oko smjene vlasti.

- To nije istina. Mi u Saboru i u drugim institucijama nudimo svoja rješenja - odgovorio im je.

I predsjednica Kuba zastupnika HNS-HSU Vesna Pusić smatra kako su mirni prosvjedi demokratski način izražavanja nezadovoljstva. Osim, naravno, ako se njima ne traži nasilje nad nekom skupinom u društvu.

- Ne slaže se s Hebrangovom ocjenom da iza prosvjeda stoje oni kojima jako smeta ulazak Hrvatske u EU.

- To tko je na vlasti u Hrvatskoj zaista nema veze s ulaskom u EU, kazala je Pusić.

Upitana kako tumači prozivke da je i oporba mogla izaći na hladnoću i pomoći prosvjednicima, a ne čekati da netko drugi odradi njezin posao, odgovorila je da oporba ne mijenja vlast javnim prosvjedima.

Oporbene aktivnosti na promjeni vlasti temelje se, kaže, na političkom djelovanju, na izborima, a ne na javnim prosvjedima na kojima sudjeluju ljudi koji nisu političari.

- Smjena vlasti nije katastrofa. Katastrofa za zemlju bilo bi inzistiranje na ostanku na vlasti do trenutka dok cijela zemlja ne eksplodira - naglasila je Pusić.

Pravo na mirni prosvjed

Šef hrvatskih laburista Dragutin Lesar žali što je na jučerašnjem prosvjedu upotrebljena sila na obje strane te se nada da se to više neće ponavljati. Isto je tako uvjeren kako je Hrvatskoj trenutačno najkorisnije kontinuirano prosvjedovanje, naravno mirno.

Da svatko ima pravo na mirni prosvjed slažu se i vladajući.

Šef HSS-a Josip Friščić napominje kako je demokratsko pravo i tražiti smjenu Vlade.

- Naročito što se tiče oporbe, "jer kažu da kada izbori završe, kada se zna tko formira vladu, oni drugi već idući dan trebaju tražiti povratak na poziciju".

- To su demokratske tekovine - poručuje Friščić.

Što se tiče jučerašnjih prosvjeda, u njima, dodaje, vidi neke nerealnosti no naglašava kako su svi zahtjevi za razmatranje. Nema, kaže, osjećaj da su prosvjedi upereni protiv HSS-a nego smatra kako prosvjednici traže bolje rješavanje pitanja zapošljavanja.

Ne boji se niti sutrašnjeg prosvjeda branitelja jer i oni su ti, kaže, koji imaju pravo i žele izraziti svoje stavove.

Komentara 275

JP
josip-peric
22:38 25.02.2011.

KOZA br. 2 BOJI SE LUSTRACIJE

OB
-obrisani-
15:40 25.02.2011.

25.02.2011. u 15:37h Uzdanica hbz je napisao/la: Stigao je crveni rambo,ustase gotovi ste ************************************************************ . nebum ih danas jako....juče ih je ..KLINAC..uništio....ko majmune,,,usrala se Banda

OG
Oger
10:36 26.02.2011.

utatica, kaj si ljubomorna da je Vesna ljepsa od tebe? A joj, i nudis nam zato rugobu od Tudjmana? Pope nas svagdasnji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije