Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NEPOŠTOVANJE'

Pusić: Nečuveno je da EPP-u iznajmljujemo Sabor, sami smo sebi 'pljunuli u juhu'

Vesna Pusić daje izjavu
Foto: Josip Regović/Pixsell
1/3
23.10.2019.
u 16:43

"Ako mi sami sebe ne uvažavamo i ne uvažavamo svoje institucije, kako mislimo da će netko drugi imati povjerenje u nas i politički nas prepoznati kao ozbiljnu državu i uz to u tehničke uvjete zaključiti da imamo i političke uvjete da uđemo u Schengen?"

Neprihvatljivo je da Hrvatski sabor iznajmljuje svoje prostorije Europskoj pučkoj stranci za stranačke sastanke, prigovorila je GLAS-ova Vesna Pusić tijekom saborske rasprave o potvrđivanju ugovora između hrvatske i talijanske vlade o razmjeni klasificiranih podataka. Naime, kako je najavljeno, Europska pučka stranka 20. i 21. studenog u Zagrebu organizira veliki izborni kongres na kojem se očekuje više od 2000 delegata iz više od 40 zemalja u kojima ima svoje članice. Dan ranije, 19. studenog u Hrvatskom saboru se sastaje Predsjedništvo EPP-a, a poslije i skupština, a izborni kongres na kojem će se birati novi predsjednik najjače političke grupacije u Europi traje iduća dva dana.

Komentirajući sporazum s Italijom, Pusić se osvrnula na postupak ulaska Hrvatske u Schengen, ustvrdivši kako nitko ne smije imati iluzija da je to samo tehničko pitanje. To je, naglašava, političko pitanje gdje Hrvatska mora dokazati je li politički u stanju dobiti zeleno svjetlo Europskog vijeća za ulazak u Schengen.

- Ali Hrvatska mora imati samosvijest da pokaže neko političko samopoštovanje, i u tom smislu smatram apsolutno neprihvatljivim i korakom u potpuno pogrešnom smjeru činjenicu da je ovaj Sabor ustupio svoju sabornicu, svoje mjesto zakonodavne vlasti i višestranačja za sastanak jedne europske političke stranke, EPP-a. To je nečuveno jer de facto govori o provincijalnosti, nesamopoštovanju i odsustvu poštivanja dostojanstva svoje temeljne zakonodavne institucije. I u tim uvjetima, ako mi sami sebe ne uvažavamo i ne uvažavamo svoje institucije, kako mislimo da će netko drugi imati povjerenje u nas i politički nas prepoznati kao ozbiljnu državu i uz to u tehničke uvjete zaključiti da imamo i političke uvjete da uđemo u Schengen? Ljuto se varamo, jer smo sami sebi "pljunuli u juhu", sami sebi smo pokazali nepoštovanje, svojim vlastitim institucijama – ocijenila je Pusić.

U Saboru se, naime, još nikada nisu održavali ovako veliki stranački skupovi, tek tematske sjednice i okrugli stolovi saborskih radnih tijela u suradnji s udrugama građana ili nekih vladinih tijela. Tako je Predsjedništvo Sabora još u travnju odobrilo ovaj sastanak EPP.-a u Saboru, da bi nekoliko mjeseci kasnije propisali da i klubovi stranaka u Europskom parlamentu i međunarodne organizacije mogu koristiti dvorane uz naknadu, kao i donijeli cjenik za takve najmove.

Tako dan najma sabornice stoji 35 tisuća kuna, dok se ostale dvorane iznajmljuju po cijenama od 6.500 kuna do 15 tisuća kuna. S obzirom na to da je EPP zakupio sabornicu te dvoranu Ivan Mažuranić koja stoji 7.500 kuna, najam prostora doći će ih 42.500 kuna, bez ostalih usluga koje obično prate takve skupove (konferencijski sustavi, prevođenje, tehnika, ugostiteljstvo).

I SDP-ov Gordan Maras je iznenađen ovom viješću.

- HDZ je privatizirao i politički degradirao našu sabornicu i Sabor. O tome bi trebalo porazgovarati i to bi trebalo spriječiti. To nema nigdje u civiliziranim i normalnim zemljama - komentirao je.

HDZ-ova Sunčana Glavak kaže kako ovakva praksa nije neuobičajena.

- Tako je bilo u Europskom parlamentu, Litvi, Danskoj i Finskoj. Za oko 75 tisuća kuna Europskoj pučkoj stranci će biti ustupljeni prostori u Saboru - rekla je Glavak očito zbrojivši cijenu najma prostora plus ostale usluge.

>> Pogledajte i ovaj video: Ivana Pernara straža iznijela iz sabornice

Komentara 62

OO
oo8787
16:48 23.10.2019.

Ministarski mandat Vesne Pusić je među najgorima u povijesti

Avatar Django
Django
17:07 23.10.2019.

Ma vidi tko priča o pljuvanju u vlastiti tanjur.

PR
prajdali100
17:07 23.10.2019.

Pa " draga" Pusička nije ovo Hrvatski patent ! Slično se radilo i u drugim zemljama.A to što ti nešto ili nekoga mrziš,to je već nešto drugo. Pozdravi Marasa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije