Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRNI PETAK ZA PUŠAČE

Pušači poručuju: Ne odustajemo od svojih poroka

07.11.2008.
u 16:53

Stigao je crni petak za pušače. Nije trinaesti, ali i ovaj sedmi mnogima će ostati u lošem sjećanju. Brojni hrvatski pušači s negodovanjem su dočekali primjenu novog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda ili, pučki rečeno, pušenju je u javnim prostorima odzvonilo.

Zagrepčani o najnovijem Zakonu

Dim u lice
Kafići i restorani ostali su pošteđeni zabrane još šest mjeseci, a kako će primjena teško ići pokazao je već prvi dan kad se veliki dio pušača još u potpunosti nije prilagodio novim odlukama, (naravno, jednako je teško bilo i u EU, a sad više nije čudno vidjeti kako npr. nekad nadaleko poznati i popularni dimom ispunjeni irski pubovi više nemaju pepeljare) mada su ipak priznali da će se pridržavati vladinih odluka.

Studiranje bez cigareta
Kako se zakon provodi vidjeli smo na dva mjesta gdje bi u budućnosti moglo biti problema kad se odluči zimi zapaliti cigareta. Riječ je o Filozofskom fakultetu i njegovim brojnim studentima te hitnoj traumatološkoj klinici u Draškovićevoj ulici.

- Ta je odluka dobra za nepušače, ali, iskreno, koma za sve nas koji smo pušači, pogotovo kad se zakon bude primjenjivao i na kafiće. Time se, barem po mom mišljenju, gubi i draž pušenja na faksu - istaknula je Vjera, studentica sa Filizofskog fakulteta u Zagrebu.

Ispred klinike u Draškovićevoj cigareta je gotovo znak prepoznavanja: u ruci je drži većina građana koji čekaju ispred bolnice. Većina puši ispred bolnice, međutim, ružno vrijeme i kiša neke su natjerali da se malo "proševercaju" i danas na kratko još prekrše zakon koji je tek stupio na snagu.

Zabranjeno pušenje
Mišljenja su podijeljena, ali zajednička je zaključak svih ispred bolnice - nikakvi zakoni neće nas natjerati da prestanemo pušiti. - Mislim da se malo pretjeralo sa svim tim zabranama, jer tom odlukom mi pušači osjećamo se marginalizirano - u razgovoru nam je potvrdila jedna od pušačica koja je čekala svoj red u bolnici u zatvorenom prostoru pokraj vrata koji bi, po novom zakonu, trebao biti "zabranjena zona".

Pušači su preživjeli prvi dan "zabrane", većina kaže da nastavljaju sa svojim porokom, a nepušači čekaju ožujak, kad će i kafići i restorani biti bez njima tako mrskog dima.


Što donosi
novi pravilnik

1. Javni je prostor zatvoreni prostor zdravstvenih i obrazovnih ustanova, čekaonice, javni zahodi, dvorane za okupljanje ljudi...
2. Pušenje je zabranjeno i na otvorenim prostorima za kazališne i kinopredstave, u dvorištima škola i zdravstvenih ustanova
3. Pušenje nije dopušteno u prostorima zdravstvene djelatnosti te odgoja i obrazovanja, osim u psihijatrijskim ustanovama
4. Zrak iz prostora za pušenje ne smije se reciklirati, nego ventilacijskim sustavom mora izići u otvoreni prostor
5. S 1000 kuna kaznit će inspektor osobu koju zatekne da puši u javnom prostoru

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije