Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKON Povećanjem poreza na luksuz spašava se državni proračun

Pušači daju državi 170 milijuna KM

18.04.2009.
u 23:00

Primjenom dopunjenog zakona o carinskoj tarifi BiH država bi godišnje mogla ubrati u neto-iznosu dodatnih oko 170 milijuna maraka. Procjena je to iz državnog Ministarstva financija koju je iznio pomoćnik ministra Dragana Vrankića Nikola Antunović.

Poskupljenje cigareta
Prijedlog dopuna spomenutog zakona predviđa povećanje poreza na cigarete, kavu i naftu, što će u konačnici dovesti do povećanja maloprodajnih cijena navedenih artikla. Tako će kutija cigareta poskupjeti za najmanje petnaest feninga te bi, prema tome, cijena jednog pakiranja od 20 cigareta marlibora sa sadašnjih 3,10 trebala porasti na 3,25 KM, a primjerice vrlo prodavanog ronhilla sa sadašnje dvije marke na 2,15 KM.

Ranije su spominjani prijedlozi da se porezi na cigarete povećaju za čak pedeset feninga, no od toga se ipak odustalo. Spominje se da je za odustajanje od tog iznosa “zaslužan” jak uvozni lobi. Po istome prijedlogu porezi na kilogram kave se povećavaju za pedeset feninga, što znači da će se za kilogram sirove kave državi plaćati dvije, a na kilogram pržene kave 3,50 KM. Antunović podsjeća kako je formiranje cijena slobodno te ne mora značiti da će cigarete poskupjeti u navedenom iznosu, ali je vrlo vjerojatno.

Porez na luksuz
No, ne treba isključiti ni mogućnost da trgovci navedene proizvode poskupe i za više od navedenog iznosa državnih poreza. Ovaj zakon ne služi za poticanje proizvodnje nego za prikupljanje dodatnih prihoda bez kojih smo ostali smanjujući određene carinske stope, kazao je ministar financija BiH Dragan Vrankić dodavši da je potrebno zadržati jedinstvenu stopu PDV-a.

Ovime se praktično povećavaju porezi na luksuz, čime BiH zakonska riješenja približava standardima EU-a, kao i zemalja u okruženju čiji su porezi na, primjerice, cigarete znatno veći, pa je i maloprodajna cijena kutije cigareta gotovo dvostruko veća nego u BiH. Akciza na pića iznosit će 8 KM po litri apsolutnog alkohola za voćne rakije. Time se, smatraju u Ministarstvu, otvara prostor domaćim proizvođačima za povećanje vlastite proizvodnje pića.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije