Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVAR

Pupovac: Želim ići u Škabrnju, ali ako to nekome smeta, poštovat ću takav stav

SNV položio vijence
Foto: Branimir Bradarić
1/5
17.11.2020.
u 13:06

Ako postoji oni kojima to smeta, sasvim je sigurno da ću ja poštovati takav stav i da neću nikoga ometati svojom prisutnošću u Škabrnji, rekao je Pupovac

Polaganjem vijenaca u Dunav kod Veslačkog doma i potom kod spomen-obilježja mjesta masovne grobnice na Ovčari izaslanstvo Srpskog narodnog vijeća (SNV), predvođeno predsjednikom SNV-a Miloradom Pupovcem i potpredsjednikom Vlade RH Borisom Miloševićem, odalo je počast stradalim građanima Vukovara srpske nacionalnosti i ubijenim braniteljima i civilima.

– Danas smo u Vukovaru kao što smo bili jučer, biti ćemo sutra i uvijek kako bismo bili s onima koji osjećaju danas i još dugo će osjećati patnju koju su prošli tijekom ratnih godina, ali i koji osjećaju patnju zbog gubitka svoga zdravlja i gubitka najbližih. Duboko suosjećamo sa svim građanima Vukovara i okolice koji su tih godina propatili i izgubili najbliže. Mi ne dijelimo i ne razdvajamo žrtve, one su sve naše – rekao je Pupovac.

Dodao je i kako svojim postupkom žele pridonijeti tome da komemorativne prakse u Vukovaru i svugdje drugdje ne budu prakse koje će dijeliti, sukobljavati i nastavljati rat politikom sjećanja. Istaknuo je kako svi koji su stradali zaslužuju sućut te da tu sućut imaju ovdje danas, sutra i svaki drugi dan.

Na upit da prokomentira riječi gradonačelnika Vukovara Ivana Penave kako su priče o pomirbi igrokaz, Pupovac je kazao kako razlog zbog kojega oni dolaze u Vukovar za njih nije igrokaz nego prilika da svi oni koji su stradali pred početak rata, na početku i tijekom rata budu kao žrtve priznati te da je sve drugo politikantstvo.

– Ne pridajemo mnogo tim riječima jer u mome srcu nema mjesta za igrokaz. U mome srcu ima samo mjesta za pijetet i ustrajnu borbu za mir i pijetet prema žrtvama. Svatko tko to razdvaja teško i nekršćanski griješi – rekao je Pupovac.

Na upit dolazi li na obilježavanje obljetnice stradanja Škabrnje, kako je ranije najavljivao, Pupovac je kazao kako je on tu svoju želju ponovio više puta, ali da ne zna razumiju li i drugi tu njegovu želju kako treba. Ne ulazeći u detalje, kazao je, ako je nekome problem njegovo pojavljivanje na toj komemoraciji i ako postoje oni kojima to smeta, sasvim je sigurno da će on poštovati takav stav i da neće nikoga ometati svojom prisutnošću.

– Moja je želja još prije 15-16 godina iskazana, ponovio sam je više puta, ja nisam gospodar okolnosti. Ne znam razumiju li svi moju želju kako treba i je li moja želja dobrodošla za sve koji će se tamo naći. Ako je nekome problem da se pojavim na toj komemoraciji, žrtvama ljudi iz mojeg zavičaja, ako postoji oni kojima to smeta, sasvim je sigurno da ću ja poštivati takav stav i da neću nikoga ometati svojom prisutnošću – rekao je.

U vukovarskoj Koloni sjećanja ove godine bit će potpredsjednik Vlade Boris Milošević (SDSS), ali neće biti nikoga iz vukovarskog SDSS-a. Pupovac je kazao kako će on to nositi na svojim leđima te se nada kako će svojim djelovanjem stvoriti pretpostavke da oko komemorativnih skupova u Vukovaru, ali i drugdje u Hrvatskoj, Hrvati i Srbi ne budu podijeljeni.

Posebnu pozornost izazvala je najava kako će bacanju vijenca u Dunav u spomen srpskim žrtvama nazočiti i državni tajnik Zvonko Milas koji se na kraju ipak nije pojavio danas u Vukovaru. Prema riječima Pupovca riječ je nenamjernoj pogreški i nesporazumu koja je dovela do toga da se napada hrabar čovjek i pošteni državni dužnosnik.

Boris Milošević kazao je kako je u Vukovar došao s dubokim poštovanjem prema gradu i svim stanovnicima i žrtvama te da je važno nastaviti politiku mira koja je započeta i graditi atmosferu pomirenja. Ukazao je i kako u Vukovaru, prema posljednjem popisu stanovništva, živi više od trećine Srba, te da je jako važno da se i njihov glas čuje kao i da postoji dijalog.

– Nekada mi se čini da nedostaje toga dijaloga na lokalnoj razini. Nadam se kako ćemo idućih godina otvoriti taj dijalog bez visokih tenzija i visokih emocija.

– Nažalost, svih ovih godina mi ne bilježimo napredak u međunacionalnim odnosima, što nije dobro. Ispada da je prije 10 do 15 godina bila bolja situacija nego što je danas – rekao je Milošević.

Vijenac je položio i Veran Matić, specijalni izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, rekavši kako uvijek kada prođe ovim krajem i mjestima stradanja, izrazi poštovanje prema žrtvama. Upozorio je i na to kako je pred svima veliki posao kada je riječ o nestalima te da je jako važno poštovanje prema žrtava.

– Izražavam veliko žaljenje zbog onoga što se dogodilo građanima ovoga grada tijekom tih zlih ratnih vremena – rekao je Matić koji će biti i dio kolone sjećanja.

Komentara 40

EF
Effective
13:15 17.11.2020.

Nije vrijeme niti će ikad bit.Toj priči je kraj.Znamo vas mi dobro laskavci.

ZZ
Zeko_zna
13:37 17.11.2020.

Položili vijenac sa srpskom zastavom?! ..baš nam se rugaju

MA
matkopeic
14:18 17.11.2020.

Treba priznati tko je agresor a tko žrtva i sa te pozicije se pokloniti žrtvama. Jasno da to ne važi za nas normalne ljude, mi se idemo pokloniti žrtvama anonimno, zbog žrtava. No za političare vrijede druga pravila, konkretno pripadnikk HDZSDSS koalicije M.P. iskorištava ove tužne dane da bi izjednačio žrtvu i agresora. Neće proći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije