Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavne promjene

Pupovac: Zašto se Ustavom ne zabrani veličanje NDH?

pupo-test
Marko Čuljat
09.06.2010.
u 14:20

Milorad Pupovac (SDSS) predložio je da se iz Ustava briše članak koji zabranjuje udruživanje Hrvatske u balkanske asocijacije upitavši retorički je li naša povijest takva da je udruživanje na Balkanu najgore što se dogodilo.

Najviše prijepora u raspravama klubova zastupnika izazvao je prijedlog  da ustavni sudac kojem isteče mandat ostane na dužnosti dok se ne izabere njegov nasljednik. Vladajući tumače da će se tako izbjeći blokada Ustavnog suda, a oporba je uvjerena da je stvarna namjera zabetonirati sadašnje stanje na Ustavnom sudu i mandat sadašnjih sudaca produljiti u nedogled.

Milorad Pupovac (SDSS) predložio je da se iz Ustava briše članak koji zabranjuje udruživanje Hrvatske u balkanske asocijacije upitavši retorički je li naša povijest zaista takva da je udruživanje na Balkanu najgore što se dogodilo pa treba biti zabranjeno. No zanimalo ga je i zašto se u Ustavu ne zabranjuje veličanje NDH, a zabranjuju se balkanske asocijacije.

Reagirao je Danijel Srb (HSP) koji ističe da upravo prijedlozi o brisanju spomenutog članka svjedoče o potrebi da on u Ustavu mora ostati.

Zoran Milanović (SDP)  usprotivio se prijedlogu po kojem bi ustavni sudac kojemu je istekao mandat ostao na dužnosti dok mu Sabor ne imenuje nasljednika. Time je izigrana namjera prijedloga SDP-a da ustavne suce Sabor bira dvotrećinskom većinom jer se  željelo otkloniti dosadašnju praksu izbora ustavnih sudaca koji ispunjavaju tek minimalne kriterije.

Dodao je i da neki ustavni suci sudjeluju u raspravama o promjeni Ustava, što nikako ne bi smjeli. Oni moraju imati neovisnost, a o ustavnim promjenama mogu  razgovarati javnost, Crkva, udruge, stranke, ali ne i ustavni suci, poručio je Milanović.  Klub HNS/HSU neće glasovati za predložene ustavne promjene ostane li odredba da ustavni suci ostaju na dužnosti do izbora novih jer to predstavlja delegitimiranje Ustava - kazala je Vesna Pusić.  

To treba vremenski ograničiti tako da  nakon isteka mandata mogu na dužnosti ostati najviše tri do šest mjeseci, a da Ustavni sud nastavi raditi u krnjem sastavu.  Predsjednik odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks (HDZ) objasnio je da je takvo rješenje u prijedlogu nacrta ustavnih promjena uvršteno na prijedlog Ustavnog suda, kako bi se izbjegla mogućnost blokade rada Ustavnog suda u punom sastavu. Međutim, predsjednik SDP-a Milanović zatražio je da se u Ustavu navede da će naši državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj na izborima glasovati isključivo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava kako bi se izbjegla, kaže, lepršava tumačenja koja se pojavljuju zadnjih dana. Milanović se tako vrlo efektno  osvrnuo na tumačenja da bi probleme s glasovanjem hrvatskih državljana u BiH vladajući mogli "zaobići" proglašavanjem konzularnih dana u susjednoj državi.

Usprotivio se najavama izmjena izbornog zakonodavstva.
- Dogovor je utemeljen na premisi o 150 zastupnika u Hrvatskoj i vjerujemo da će tako i ostati - poručio je. Štoviše, išao je korak dalje i  od premijerke Jadranke Kosor zatražio da se očituje namjerava li vladajuća koalicija mijenjati izborna pravila. Tražim od predsjednice Vlade jasno očitovanje postoji li namjera da se na bilo koji način konceptualno izmijeni izborni zakon - kazao je Milanović podsjetivši na ustavno načelo da se izborna pravila ne mijenjaju godinu dana prije izbora. Premijerka Kosor je preko glasnogovornice pak  poručila novinarima da će o najavama izmjena izbornog zakonodavstva razgovarati s Milanovićem, ali prije toga će razgovarati s koalicijskim  partnerima.

Komentara 295

SS
Sam Sin Koče Rin
12:26 14.06.2010.

Bolesni Jugonostalgičari potpomognuti novokomponiranim zločincima prosipaju pamet po forumu, djelećei svoju pravicu i istinu... Ajte k vragu-zajedno! Nikakva balkanijada više! Nikad! Tko je bude htio, morat će pušku na rame, pa da vidimo......

OB
-obrisani-
16:49 10.06.2010.

Osim toga ja sam ti iz ZG-a.

SV
svmj
13:29 10.06.2010.

Milorad Pupovac (SDSS) predložio je da se iz Ustava briše članak koji zabranjuje udruživanje Hrvatske u balkanske asocijacije upitavši retorički..... je li naša povijest takva da je udruživanje na Balkanu najgore što se dogodilo??????? ma ne srbinu sve je biloo pet......................... drugo, neki bi trebali znat ida Vladko Macek i njegova HSS-a se je distancirala od sila osovine, tko je onda odgovoran za njegovo progonstvo iz domovine i zasto je onda HSS-u zabranjeno djelovanje u zemlji??????????????? Zbog cega su poubijani i rastjerani Hrvatski domobrani, koji su se kao regularna vojska borili za svoju drzavu????????????????????????? Je li ustaski pokret, nastao 1928. godine kao odgovor fasistickoj diktaturi kralja aleksandra ????????????????????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije