Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objava Ivana Đakića

Pupovac: Vlada ima podršku, ali ne može je imati pod bilo kojim uvjetima

Milorad Pupovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
08.01.2019.
u 10:57

"Previše je tolerancije prema ovakvim stvarima, previše je naviknutosti na ovakve stvari, previše je toga što je dopušteno da se čini i govori Srbima u RH, što može prolaziti nekažnjeno"

SDSS-ovi saborski zastupnik Milorad Pupovac poručio je danas, u povodu sporne Facebook-objave Ivana Đakića, da nema povjerenja u nadležne institucije, kao i da Vlada Andreja Plenkovića i dalje ima njihovu podršku, ali da je ne može imati pod bilo kojim uvjetima.

Pupovac i njegov kolega zastupnik Boris Milošević na konferenciji za medije govorili su o Facebook-objavi Ivana Đakića, člana HDZ-a i sina saborskog zastupnika Josipa Đakića, koji je, podsjetimo, pravoslavni Božić Srbima "čestitao" objavivši fotografiju ustaše koji drži odrubljenu glavu četnika, a objavu je u međuvremenu obrisao.

– Riječ je o veličanju jednog od zločinačkih režima koji su počinili zločin genocida i o vrijeđanju žrtava tog genocida. Odredbama kaznenog zakona i ta vrsta kaznenog djela kažnjiva je kaznom do tri godine zatvora – rekao je Pupovac.

– Više nemam povjerenja u to da će nadležne institucije odraditi to na što ih zakon obvezuje. A zakon ih obvezuje da ovakva kaznena djela sankcioniraju po službenoj dužnosti. Do sada, nažalost, to se nije događalo – rekao je Pupovac.

Ako neće nadležne institucije, djelovat će, dodao je, neka od institucija srpske zajednice, i vrlo brzo podnijeti kaznenu prijavu protiv ovoga i protiv svakog sličnog djela ove vrste.

Milorad Pupovac
1/7

Novinari su ga pitali što očekuje od Vlade i hoće li se nešto mijenjati oko koalicije.

– Mi tražimo da to bude ozbiljno shvaćena poruka. Danas Hrvatskoj ne prijeti ni Jugoslavija ni komunizam, već historijski proustaški revizionizam i tražimo jasnu i nedvosmislenu osudu toga. A sami, kao predstavnici srpskog naroda u Hrvatskoj, spremni smo reći sve što je potrebno onima koji nastoje veličati i relativizirati pripadnike četničkog pokreta ili umanjivati stradanje hrvatskog naroda – rekao je Pupovac.

Na izravno pitanje novinara ostaje li njegova podrška Vladi Andreja Plenkovića, odgovorio je da Vlada ima podršku, ali i da je ne može imati pod bilo kojim uvjetima.

– Ja nisam taj – rekao je Pupovac.

Spomenuo je i saborskog zastupnika mađarske nacionalne manjine i predsjednika kluba zastupnika stranke Milana Bandića.

– Pa nisam ja Robert Jankovics da u dvije rečenice pet puta spomenem Plenkovića i podršku Vladi. Prije tri dana stajao sam s njim rame u rame, nisam se odmaknuo od toga, ali ne želim raditi ni nevolju kao oni koji u krajnje sumnjivim okolnostima pet puta spominju njegovo ime – rekao je Pupovac.

– Poštujem gradonačelnika Bandića, ali sve ima granicu. Morao bi uvidjeti da je ovo krajnje destabiliziranje parlamenta u zemlji. Bez obzira na motive i namjere – rekao je Pupovac.

Pupovac je rekao da je previše tolerancije prema ispadima poput objave Ivana Đakića.

Previše je tolerancije prema ovakvim stvarima, previše je naviknutosti na ovakve stvari, previše je toga što je dopušteno da se čini i govori prema Srbima u RH, a što može prolaziti nekažnjeno. I traje dugo. I zato moram reći da ne vjerujem da će oni kojima je to posao uraditi svoj posao. Štititi državu, poštivati zakon i ustav i zaštititi one koji su ovom vrstom napada napadnuti. Oni će radije slušati one koji organiziraju hajke, koji sami provode istrage za ratne zločine i koji sami privode ljude – rekao je Pupovac.

– Ovakve poruke izazivaju zebnju, strepnju, strah i duboku uvredu –  rekao je Pupovac.

Rekao je i da u crkvi ima onih koji veličaju one koji su bili pripadnici zločinačkog pothvata i koji tako stvaraju pretpostavke da mladi ljudi smatraju normalnim slati ovakve poruke.

–  I njega smatramo žrtvom nečijeg nečinjenja i pogrešnog, naopakog, zloga činjenja – rekao je Pupovac.

Pupovac se i pitao tko je stvorio tu privilegiju da 22-godišnji mladić bude vlasnik hotela. Na pitanje je li mu se javio Josip Đakić, odgovorio je: "Nismo navikli da nam se itko javlja".

Pupovac je također izrazio uvjerenje da je pravosuđe danas u lošijem stanju nego prije ulaska u Europsku uniju.

– S ovakvim stanjem pravosuđa nema pravne sigurnosti, nema investicija, nema budućnosti. S ovakvim stanjem u našem parlamentu, koji postaje predmet ismijavanja i prijezira zbog ponašanja pojedinih zastupnika i klubova, uključujući i neke od mojih kolega iz kluba zastupnika manjina, nije čudo što i druge institucije vjeruju da ne trebaju djelovati u skladu sa zakonom ili onu alegoriju Božice pravde s maramom preko očiju razumiju na naopak način, a to je "nismo vidjeli, nismo čuli" – rekao je Pupovac.

Boris Milošević rekao je da cilj Đakićeve objave nije bio samo uvrijediti i poniziti nego i negirati pravo na ravnopravnost i jednakost te da je Đakić poticao na nasilje gnjusnom i ružnom porukom.

– Ovo, nažalost, nije usamljeni slučaj – rekao je Milošević, spomenuvši da je nedavno u selu Polača kod Knina spomenik NOB-a išaran simbolima NDH, dok sljedećeg četvrtka, 17. siječnja, Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac predstavlja knjigu Razotkrivena jasenovačka laž u dvorani Isusovačke crkve u Palmotićevoj, koja je, kako je rekao Milošević, inače poznata po održavanju misa zadušnica za ustaškog poglavnika Antu Pavelića.

Đakićevu objavu inače je osudio i sam HDZ, što je Pupovac danas pozdravio kao važan korak u smjeru osuđivanja ovakvih pojava.

"Slijedom današnje objave Ivana Đakića na njegovome privatnom Facebook-profilu, Hrvatska demokratska zajednica najoštrije osuđuje takav govor mržnje, kao i pozivanje na društvenu netrpeljivost. Nadležna stranačka tijela pokrenut će odgovarajući stegovni postupak zbog ovakvog ponašanja koje je u suprotnosti s temeljnim vrijednostima, načelima i odredbama Statuta HDZ-a", priopćili su iz HDZ-a.

Pogledajte video prijašnje konferencije za medije Milorada Pupovca:

Komentara 153

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
10:48 08.01.2019.

Odrubljena glava srpskog vojnika. Svugdje u svijetu bi se taj zvao srpski terorist tzv. četnik.

AM
ante_maja
10:33 08.01.2019.

evo ga odma si se javio.šta se nisi javio dok je šešelj prijetio??

MA
maloprekosutra
10:48 08.01.2019.

Mali je i više nego pretjerao ! Ali to je samo jedan maloumni klinac ! A što tek pišu " ozbiljni "novinari iz njegovih "Novosti" !? Onda se ne oglašava ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije